Aknės, rožinės ir egzemos gydymas pagal Ajurvedą

Kai odos problemų įveikti nepavyksta tradiciniais metodais, ieškome alternatyvų. Viena jų – iš Rytų atkeliavusios Ajurvedos gydymo tradicijos, į sveikatos bei grožio problemas siūlančios holistinį požiūrį.

Ajurvedos mokslas teigia, kad norėdami turėti sveiką išorę, pirmiausiai turime pasirūpinti vidumi. Nors yra svarbu norint turėti gražią, spindinčią odą, tai itin reikšminga ieškant būdų suvaldyti tokias sunkiai gydomas odos problemas kaip rožinė bei suaugusiuosius kankinanti aknė. Ajurveda paremtas metodas – palengvinti iš vidaus ateinančius odą veikiančius veiksnius, tuo pačiu metu ją gražinant iš išorės, teigiama portale mindbodygreen.com.

Štai ką Ajurveda siūlo toms, kurios susidūrė su tokiomis odos problemomis kaip rožinė, aknė ar egzema.

ROŽINĖ

Maistas. Manoma, kad rožinę sukelia išbalansuota pitos doša, taigi Ajurveda paremtas gydymas yra skirtas būtent jos subalansavimui. Čia svarbiausia atkreipti dėmesį į faktorius, kurie ir sukėlė šią odos būklę. Ajurvedos mokslas teigia, kad žmogaus, turinčio išbalansuotą pitą, kūnas bei vidinė temperatūra yra karšti, taigi jam siūloma valgyti šaltus, saldžius, stabilizuojančius maisto produktus. Reikėtų vengti arba visiškai atsisakyti sūrių, rūgščių, aštrių patiekalų.

Odos priežiūra. Reikalinga švelni odos priežiūra, taigi atsisakykite intensyvių prausiklių ir pakeiskite juos medumi. Patepkite veido odą medumi ir palindusi po dušu nuvalykite jį šiltu rankšluosčiu. Atsiradus paūmėjimui labai naudingas ramunėlių kompresas, ramunėlės yra puikus natūralus būdas mažinti raudonį. Taip pat vėsinančiai odą veikia ant jos išdėlioti šalti agurkų griežinėliai.

EGZEMA

Maistas. Manoma, kad tokios sausos odos odos būklės kaip egzema atsiranda išsibalansavus vata došai, taigi gydymas susijęs su jos subalansavimu. Tinkama dieta gali smarkiai pagerinti padėtį: venkite džiovintų vaisių, obuolių, melionų, bulvių, pomidorų, baklažanų, jautienos bei žirnių, nes jie neigiamai veikia vatą. Avokadai, saldūs vaisiai, vyšnios ir apelsinai šiuo atveju yra labai tinkami.

Odos priežiūra. Alijošiaus želė ar kremas tiks pažeistoms vietoms, nes suteiks drėgmės. Taip pat išbandykite avokado kaukę: iki glotnios košės sutrinkite avokadą ir šia pasta padenkite pažeistas vietas. Kai jis išdžius (tai truks maždaug 15 min.), viską nuplaukite šaltu vandeniu. Taip pat galite įmasažuoti ir kelis migdolų aliejaus lašus.

SUAUGUSIŲJŲ AKNĖ

Maistas. Deja, šiais laikais spuogai kankina ne tik paauglius. Pasak Ajurvedos, suaugusiųjų aknę sukelia dideli pitos došos kiekiai, judantys po mūsų oda ir taip sukeliantys bėrimus. Stresas, hormonų pokyčiai ar per didelis kiekis saulės šviesos yra keli iš daugelio pitą didinančių veiksnių. Jei jūsų kūne yra per daug pitos, turite stengtis išlikti rami ir santūri bei vartoti vėsinantį, stabilizuojantį, saldų maistą. Taip pat esant suaugusiųjų aknei, Ajurveda pataria kasdien išgerti po stiklinę alijošiaus sulčių.

Jei jaučiate, ryškų pitos disbalansą, dvi savaites laikykitės tokios dietos:

- 25% šviežių daržovių

- 25% proteino (tofu, tempė, varškė, kiaušinių baltymai, balta mėsa, krevetės

- 50% grūdai (avižos, kviečių duona, miežiai, balti ryžiai, amarantas, tapijoka)

Odos priežiūra. Išbandykite gydančią veido kaukę: maišykite vieną arbatinį šaukštelį avinžirnių miltų (galite įberti žiubsnelį ciberžolės miltelių) su vandeniu iki kol gausite pastą, tuomet ją paskirstykite ant odos, po dešimties minučių nuplaukite. Dar vienas siūlymas: prieš miegą veidą švelniai patepkite melionu – jis šaldys ir gaivins odą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis