Žvynelinė – dažnai „nematoma“ liga, kurią galima suvaldyti. Laimėtojai

Apie sunkiai gydomas ar nepagydomas ligas mūsų visuomenė labai dažnai girdi ir gal netgi ligonių nemažai mato. Tuo tarpu žvynelinė išlieka "nematoma", lyg šiais laikais būtų visai neaktuali. Nors jos požymiai svetimai akiai turėtų būti kur kas pastebimesni, nei, tarkim, kokių nors kraujotakos sutrikimų. Gal ne tiek daug žvynelinės atvejų Lietuvoje ir turime?

Anaiptol, lėtinės eigos, daugeliu atvejų paveldima, žvynelinė yra dažna liga. Tiesa, ne visi ligoniai dėl jos kreipiasi į gydytoją.

Įtakoja gyvenimo būdą

Žvynelinė (psoriazė) - lėtinė neišgydoma uždegimo liga, kuri pažeidžia kūno ir galvos plaukuotosios dalies odą, nagus. Dešimtadaliui ją sergančių pacientų išsivysto luošinantis artritas. Įrodyta, kad žvynelinė pacientų gyvenimo kokybę pablogina panašiai kaip lėtinės širdies ligos, cukrinis diabetas ar piktybiniai navikai. Nesvarbu, lengva, vidutinė ar sunki būna šios ligos eiga.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, žvyneline serga apie 125 mln. gyventojų, ligos paplitimas - 3 proc.

Lietuvoje tikslių šios ligos epidemiologinių duomenų nėra. Mūsų šalyje žvyneline turėtų sirgti 120 tūkst. gyventojų. Trečdalis pacientų suserga žvyneline dar nesulaukę 16 metų. Ketvirtadaliui pirmieji bėrimai atsiranda nuo 2 metų amžiaus. Išbėrimai matomose kūno srityse, nerimas dėl neišgydomos ligos, o kartais ir sunki žvynelinės eiga kelia didelę psichologinę įtampą vaikams ir jų tėvams.

Fotolia nuotr.

Žvynelinė gali būti ir paveldima (ne visada), ja gali susirgti tiek vaikai, tiek ir suaugusieji. Ji kliniškai pasireiškia labai įvairiai – nuo lengvos formos, kai vargina tik kelios rausvos plokštelės ir negausus pleiskanojimas (~80 proc. pacientų), iki sunkios – kuomet visa kūno oda yra paraudusi, infiltruota, sausa, įtrūkusi, padengta plokštelėmis su storu balkšvu pleiskanų luobu, o sąnariai sustingę, patinę, skausmingi ir deformuoti.

Lietuvoje atlikta keletas gyvenimo kokybės tyrimų su sergančiaisiais žvyneline. Pastebėta, kad juos labiausiai neramina pati liga (75 proc.), lėtinė, banguojanti ir atsikartojanti eiga bei neigiamas aplinkinių požiūris. Beveik pusę pacientų patiria psichologinę įtampą dėl savo ligos. Žvynelinė visiems matoma problema, pvz.: veide, galvos plaukuotoje, plaštakų ar dilbių odoje, kurią kartais labai sunku paslėpti. Nuolat varginantys bėrimai ir pleiskanų byrėjimas 2/3 aplaustųjų turi įtakos rengimosi stiliui – renkasi drabužius dengiančius kuo daugiau kūno, kurie paslėptų odos defektus, bei kai kurių rūbų spalvų pasirinkimui. 2/3 respondentų jaučia diskomfortą eidami į kirpyklą, nes dalis kirpėjų bijodami užsikrėsti, atsisako apkirpti.

Visuomeninė padėtis nesvarbu

Kiekvienas, susirgęs šia liga, išgyvena didelę psichologinę įtampą dėl svetima akimi puikiai pamatomų odos pažeidimų ir klausimo „Kas tau yra?". Tad bando šią ligą paslėpti nutylėjimu, atsiribojimu nuo aplinkos. Žinoma, ne visuomet tai pavyksta. Ypač, kai pažeidžiami oda ir sąnariai kartu (taip atsitinka trečdaliui sergančiųjų žvyneline pacientų), kai atsiranda labai aiškių, neįmanomų paslėpti invalidumo požymių.

Svarbu pabrėžti, kad žvynelinė – neužkrečiama liga, nors gana paplitusi ir galima susirgti įvairiame amžiuje, tačiau ji sėkmingai valdoma. Šiame didelio tempo ir įtampos kupiname gyvenime, mes nežinome ir nesame apsaugoti, ar ir mums vieną dieną neatsiras žvynelinės bėrimai...

Šia liga vienodai dažnai serga visų profesijų ir nesvarbu, kokios visuomeninės padėties žmonės. Susirgę daugelis pacientų puola į neviltį. Ypač, - jaunos merginos. Nes šiandien pernelyg klesti kultas gražios ir neretai dirbtinomis priemonėmis puoselėjomis odos, bet toli gražu ne sveiko gyvenimo būdo. Būtent pastarasis ir yra labai svarbus žvynelinės suvaldymui.

Fotolia nuotr.

Psichologinė pusiausvyra, aplinkinių palaikymas, stresinių situacijų suvaldymas, atsisakymas alkoholinių gėrimų ir rūkymo, labai palankiai veikia ligos eigą. Beje, kelių kilogramų antsvorio atsikratymas, dieta, praturtinta augaliniu maistu, metabolinio sindromo (cukrinio diabeto, padidinto cholesterolio ir arterinio kraujo spaudimo) kontrolė taip pat labai palankiai veikia ligos eigą.

Taigi nemažai pavyzdžių rodo, kad pats pacientas ir jį supantys aplinkiniai gali nuveikti labai daug. Ir rezultatas suvaldant žvynelinę būna neblogas, ir gyvenimo kokybei ši liga didelės įtakos nepadaro.

Kaip pagelbėti

Siekiant ligą priveikti, būtina kreiptis į dermatologą. Šeimos gydytojas bei gydytojas specialistas turėtų atkreipti dėmesį į tai, jog labai svarbu laiku paskirti sisteminį gydymą žvyneline sergančiam pacientui, kas smarkiai pagerins ligonio būklę, savijautą. Rekomenduojama rinktis preparatus, kurių sudėtyje yra vitamino D, ichtiolo, betaino, gluosnio žievės ekstrakto, piroktono olamino, salicilo rūgšties, šlapalo.

Šiuo atveju labai tinka valomasis „Pharmaceris“ gelis kūno ir galvos odai „Puri-Ichtilium“, kuris šalina susikaupusius žvynelius ir užkerta kelią žvynelinės pažeidimų pasikartojimui bei paūmėjimui, reguliuoja odos atsinaujinimo procesą.

Rekomenduojama naudoti labai sausai odai, kuriai būdingas tempimas, niežėjimas arba pleiskanojimas. Gelis sumažina odos sausumą, niežėjimą ir žvynelių sankaupas ligos paveiktose vietose, veiksmingai valo, drėkina ir švelnina kūno ir galvos odą.

„Puri-Ichtilium“ gelis yra praturtintas inovatyvia medžiaga – imunitetą aktyvuojančiu vitaminu D, kuris imituoja vitamino D poveikį ir padeda reguliuoti epidermio ragėjimą ir atsinaujinimą. Ši medžiaga normalizuoja odos keratinizaciją, padidina lipidų kiekį ir drėgmę. Suminkština ir suplonina suragėjusio epidermio sluoksnį, išlygina odos struktūrą, o žvynelinės pažeistos odos vietos tampa mažiau matomos. Atkuriamas epidermio barjeras ir jo fiziologinė funkcija.

Papildytas gluosnio žievės ekstraktu gelis normalizuoja greitą epidermio ląstelių dauginimąsi. Taip atkuriamas odos komforto pojūtis, ji atrodo sveikai.

Gelio sudėtyje esantis ichtiolas ir betainas sumažina dirginimą ir reguliuoja kūno ir galvos odos deginimo bei niežėjimo pojūčius, o piroktono olaminas sumažina epidermio ląstelių atsiskyrimą, neleisdamas pasikartoti simptomams.

Piroktono olaminas sumažina epidermio ląstelių atsiskyrimą, neleisdamas atsinaujinti simptomams.

Salicilo rūgštis padeda nusilupti išoriniams negyvų epidermio ląstelių sluoksniams. Sumažina žvynelių sankaupos, ligos paveiktos vietos tampa mažiau matomos. Salicilo rūgštis pailgina remisijos laikotarpius ir neleidžia ligai paūmėti.

Vienas kitą papildantys vitaminai E ir F maitina odą ir, stiprindami jos struktūrą, skatina atsinaujinimą. Aktyviųjų ingridientų derinys, turintis stiprų antibakterinį poveikį, slopina bakterijų dauginimąsi ir neleidžia vėl susidaryti žvyneliams ir pleiskanoms.

Šlapalas pasižymi stipriu keratolitiniu poveikiu (intensyviai šalina suragėjusias mirusias ląsteles). Jis drėkina odą ir padeda jai atsinaujinti, atkuria odos komforto pojūtį ir suteikia sveiką išvaizdą.

Puri-Ichtilium gelis gerina plaukų būklę, neskatina jų riebaluotis, plaukai tampa lengvai iššukuojami.

Lengvos žvynelinės atveju gydymas yra efektyvus drėkinamaisiais losjonais, gydomaisiais šampūnais ir kremais. Kasdieniam naudojimui žvynelinės pažeistai odai gydyti rekomenduojamas „Pharmaceris“ raminamasis ir maitinamasis kremas kūnui „Body–Ichtilium“. Kremas naudojamas esant labai sausai odai, kuriai būdingas tempimo, niežėjimo pojūtis arba pleiskanojimas.

Kremas reguliuoja epidermio atsinaujinimą ir normalizuoja atsinaujinimo dažnį. Svarbiausia sudedamoji medžiaga yra inovatyvus imunitetą aktyvuojantis vitaminas D, kuris aktyvuoja VDR geną, koduojantį vitamino D receptorius. Sužadina vitamino D veikiamą signalų grandinę odoje, kad ląstelių proliferacijos ir diferenciacijos procesai būtų reguliuojami tinkamai.

Kremas normalizuoja odos keratinizaciją, padidina lipidų kiekį ir drėgmę. Suminkština ir suplonina suragėjusio epidermio sluoksnį, atkuria epidermio barjerą. Žvynelinės pažeistos odos vietos tampa minimaliai matomos.

Sudėtis yra papildyta salicilo rūgštimi, kuri padeda nusilupti išoriniams negyvų epidermio ląstelių sluoksniams ir žvynelių sankaupoms. Šviesusis ichtiolas ramina, malšina dirginimą, mažina odos niežėjimą ir deginimo pojūtį. Vienas kitą papildantys vitaminai E ir F maitina odą ir stiprina jos struktūrą, skatina atsinaujinimą.

Kremas pailgina remisijos laikotarpį ir neleidžia žvynelinės odos pažeidimams pasikartoti.

Užpildykite anketą ir laimėkite kremą kūnui „Body–Ichtilium“. Trims laimingiesiems gelis bus išsiųstas į namus.

Laimėtojai

Ernesta Kančauskienė

Inga Beniulienė

Aistė Miltenienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis