Penkios svarbiausios taisyklės, užtikrinsiančios sveiką burnos ertmę

Kad ir kokia Jūsų nuomonė diskusijose apie mūsų sveikatos priežiūros sistemos gerinimą, jau turėjote girdėti apie vieną iš šiandienos karščiausių temų: profilaktiką.

Odontologijoje profilaktikos vertė buvo jau seniai pastebėta. Gydytojai odontologai supranta, kad dantų ėduonis ir dantenų ligos – dvi didžiausios burnos ertmės problemos, su kuriomis susiduriame, yra beveik visiškai išvengiamos. Štai keletas patarimų, kaip pasiekti, jog Jūsų burnos ertmė būtų sveika.

Valgykite vertingą, gerai subalansuotą maistą

Subalansuotas maistas: pilno grūdo produktai, švieži vaisiai ir daržovės, mažai riebalų turintis maistas, kuriame nedaug konservantų ir maisto priedų yra tinkamiausias Jūsų organizmui. Nenuostabu, jog valgydami sveiką, neperdirbtą maistą (be papildomų, nereikalingų ingridientų, tokių kaip cukrus) rūpinamės savo burnos ertme taip pat, kaip ir visu organizmu. Taip pat, reikia nepamiršti pakankamai gerti vandens, kurio kiekis mūsų organizme įtakoja kūno audinių ir organų būklę. Vanduo leidžia Jūsų burnos ertmėje gamintis seilėms, o pastarosios padeda kovoti su dantų ėduonimi.

Kuo labiau venkite rūgštaus maisto ir cukraus

Cukrus „maitina“ žalingas burnos ertmės bakterijas. Jos cukrų paverčia rūgštimi. Rūgštis „graužia“ dantų emalį ir taip įtakoja dantų ėduonies atsiradimą. Atsisakę cukraus bei maisto gaminių perpildytų juo, Jūs maksimaliai išvengsite dantų ėduonies. Taip yra ir su rūgštimis. Dideli jų kiekiai yra randami gaiviuosiuose gėrimuose (netgi dietiniuose), citrusinių vaisių sultyse, ir energetiniuose gėrimuose.

Atsisakykite kenksmingų įpročių

Norite dar papildomų priežasčių mesti rūkyti ar mažinti alkoholio vartojimą? Be gerai žinomų ligų, kurių atsiradimui daro įtaką šie žalingi įpročiai, dažnai rūkydami ar vartodami alkoholį, Jūs rizikuojate susirgti burnos ertmės vėžiu. Auskarai liežuvyje, lūpoje galbūt madinga, bet jie gali tapti dantų nuskilimo priežastimi, sukelti infekciją burnoje ir įtakoti dantenų ligų atsiradimą. Sportuodami turėtumėte naudoti dantų apsaugas.

Palaikykite gerą burnos higieną

Tai reiškia išsivalyti dantis šepetėliu ryte ir vakare, naudojant dantų pastą su fluoru, o vakarais nepamiršti išsivalyti tarpdančių. Prisiminkite, jog dantų šepetėlį būtina keisti nors kartą per tris mėnesius. Nepersistenkite ir nespauskite stipriai dantų šepetėlio procedūros metu. Jei nežinote, kaip tinkamai elgtis, pasiteiraukite savo burnos higienisto. Konsultacijos metu sužinosite ar gerai prižiūrite savo dantis, ar efektyviai pašalinate visas dantų apnašas.

Reguliariai lankykitės pas savo odontologą ar burnos higienistą

Būtina ne tik profilaktiškai, bent kartą į metus, pasitikrinti savo dantis, bet ir apsilankyti profesionalios burnos higienos procedūrai. Tokiu būdu, odontologinėje kortelėje, per kiekvieną Jūsų apsilankymą, specialistai galės diagnozuoti bei pasižymėti pastebėtus pokyčius Jūsų burnos ertmėje. Palaikyti gerą burnos ertmės būklę reikalingos komandinės pastangos. Nelaukite kol Jums pradės skaudėti! Reguliariai pasitikrinkite savo dantis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis