Ligos, kurios apie save praneša per odą, nagus ir plaukus

Ne vieną iš mūsų kankina lūžinėjantys nagai, slenkantys plaukai ar skilinėjantys jų galiukai, šerpetojanti oda ir kitos grožio bėdos. Kartais visa tai pasireiškia dėl netinkamos priežiūros, o neretai rodo kur kas rimtesnę problemą.

Nagai

Paprastai nagai skilinėja, lūžinėja ar sluoksniuojasi nuo netinkamų grožio priemonių. Atidžiau rinkitės nagų lako valiklį, dažnai jame būna stiprių chemikalų, kurie ypač kenkia nagams. Taip pat nagų bėdos gali rodyti mitybos sutrikimus ar organų negalavimus. Kurį laiką atsisakykite nagų lakų, ir spalvotų, ir stiprinančių, pabandykite nagus dildyti tik stikline dilde, viena kryptimi, naudokite kuo natūralesnį rankų ir nagų kremą. Papildykite maisto racioną produktais, turinčiais geležies, silicio, baltymų ar biotino (kalafiorai, riešutai, pieno produktai, lašiša, sojos, špinatai, žaliosios lapinės daržovės, kiaušiniai ir kita).

Jei pakitusi mityba ir rankų priežiūra nepadeda, greičiausiai nagai perspėja apie vidaus organų sutrikimus. Stebėkite, ar nagai netapo storesni, ar nepakito jų spalva. Tai gali signalizuoti inkstų, kepenų, širdies bei plaučių ligas. Pasitikrinkite kraują, gali būti, kad turite mažakraujystę arba diabetą. Ant nagų pastebėjusios mažų, vos pusės milimetro įdubimų, pasikonsultuokite su šeimos gydytoju, yra galimybė, jog tai žvynelinės ženklai.

Plaukai

Sparčiai slenkantys ar plonėjantys plaukai gali būti menopauzės ženklas. Tačiau, jei šiam reiškiniui dar ne laikas, greičiausiai turite bėdų dėl patiriamo streso ar nuovargio. Tuomet belieka pasiimti keletą dienų atostogų, pamiršti bėdas ir gerai pailsėti. Deja, silpstantys plaukai gali būti ir rimtų sutrikimų, pavyzdžiui, diabeto ženklas. Taip pat plaukų slinkimą ir plonėjimą gali išprovokuoti antidepresantai arba vaistai nuo infarkto, skirti sureguliuoti kraujo spaudimui.

Kad plaukai atsigautų, jiems reikia skirti pakankamai dėmesio: naudoti šampūną, kondicionierių, palepinti kaukėmis ar aliejais ir maitinti iš vidaus. Į valgiaraštį įtraukite žuvies, kiaušinių, sviesto, žemės riešutų, apelsinų, kalafiorų, greipfrutų ir arbūzų. Šiuose produktuose esantys vitaminai D bei H aprūpins plaukus reikiamomis maistinėmis medžiagomis. Taip pat vartokite daugiau produktų, turinčių geležies: jautienos, sėlenų, juodos duonos arba gerkite geležies papildus.

Dilgėlinė

Tai alergija, kurią gali sukelti tam tikri maisto produktai arba stresas. Dilgėlinė pasireiškia bėrimu raudonomis patinusiomis dėmėmis ir niežtinčiomis pūkšlėmis. Paprastai, atsiradus dilgėlinei, reikėtų atlikti maisto produktų toleravimo testą. Tačiau gali būti, kad tokios alergijos kaltininkas ne maistas ar stresas, o hepatito B virusas (HBV) – rimta kepenų infekcija. Pastebėjusios dilgėlinės bėrimą, iškart kreipkitės į gydytojus ir atlikite kraujo tyrimus.

Veido odos spalva

Papilkėjusi oda ir paakiai gali būti tiesiog po šaltojo sezono dar neatsigavusios odos ženklas. Tačiau tai gali perspėti ir apie inkstų, žarnyno, endokrininės sistemos sutrikimus. Jei po akimis pastebėjote balkšvus ratilus, galbūt turite šlapimo pūslės bėdų. Išbalęs veidas neretai būna mažakraujystės ar pakitusios inkstų veiklos signalas. Pageltusi oda gali byloti apie kepenų, kasos bei tulžies pūslės ligas.

Lūpos

Suskeldėjusios lūpos – tai ženklas, kad nepakankamai drėkinate organizmą. Reikėtų gerti daugiau vandens, valgyti daugiau daržovių bei vaisių. Sutrūkinėję lūpų kampučiai rodo, jog trūksta A arba B grupės vitaminų. Į maisto racioną įtraukite daugiau žuvų, kiaušinių, pieno produktų, morkų, moliūgų, špinatų, žalių, ankštinių daržovių bei grūdinių produktų.

Stebėkite nagų, odos bei plaukų pokyčius, jei pastebėjote tam tikrus simptomus, negalavimus, nelaukite, kol pablogės. Pasistenkite praturtinti mitybą, gausiau drėkinti organizmą ir pasitikrinkite sveikatą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis