Kūno pokyčiai, kurie signalizuoja apie vėžį

Kokie kūno pokyčiai sufleruoja, kad jūs privalote apsilankyti pas gydytoją.

Krūties pakitimai

Jei pajutote, jog krūtis tapo plokštesnė, nereikėtų numoti ranka, net jei mamograma rodo, jog viskas gerai.

Jei spenelis ima luptis, tai gali signalizuoti apie Pedžeto ligą, kuri 95 proc. susijusi su pieno liaukos vėžiu. Bet kokios pieno ar kraujingos išskyros iš spenelio – dar vienas stimulas nuodugniam ištyrimui.

Bangelės ant krūtų, ypač jei jos panašios į apelsino žievelę, gali įspėti apie krūties vėžį, retą, agresyvios formos onkologinę ligą, kurią taip pat lydi edemos, krūties paraudimai ir karštesnė oda.

Jei dėl šių simptomų kreipsitės į gydytoją, jis jus apžiūrės, paklausinės apie ligos istoriją, paskirs mamografinį tyrimą ar ultragarsinį tyrimą, gal biopsiją.

Nereguliarus kraujavimas

Menopauzės metu (ji nustatoma 12 mėnesių nepatiriant menstruacijų) bet koks kraujavimas – pavojaus ženklas. Tegul tai vos pastebimas kraujavimas ar stambūs krešuliai – tai anomalūs reiškiniai, įspėjantys neatidėlioti vizito pas gydytoją. Tokie kraujavimai gali liudyti apie gerybines problemas, taip pat – gimdos gleivinės ar gimdos kaklelio vėžį.

Bet koks kitoks netipinis kraujavimas – pvz., kraujingos išskyros ciklo viduryje ar neįprastai gausus kraujavimas menstruacijų metu – taip pat kelia nerimą. Priešklimaksiniu laikotarpiu pasitaikantys netikėti kraujavimai dažnai nurašomi hormoniniam disbalansui, tačiau priežastis gali būti kur kas rimtesnė.
Gydytojas priėmimo metu paskirs ultragarsinį tyrimą ir galbūt biopsiją.

Analinis kraujavimas

Tiesiosios žarnos vėžys – trečias pagal dažnumą, diagnozuojamas moterims. Vienu jo požymių gali būti analinis kraujavimas, kuris dažnai „nurašomas“ hemorojui. Jei pastebite kraujo išmatose, būtinai kreipkitės į gydytoją. Priėmimo metu gydytojas jus apžiūrės ir pakirs kolonoskopiją, ypač jei jums 50 metų ir daugiau.

Išskyros

Makšties išskyros, pasižyminčios nemaloniu kvapu, gali būti gimdos kaklelio vėžio požymis. Išskyros gali būti ir kraujingos, pasirodyti tarp menstruacijų ir po menopauzės. Šiuo atveju neverta užsiimti savigyda, o kreiptis į gydytoją. Gydytojas jus ištirs, norėdamas išsiaiškinti, ar išskyros nėra susijusios su infekcija ar dar rimtesnėmis problemomis.

Pilvo pūtimas

Kiaušidžių vėžys plačiai paplitęs. Jis ilgai buvo tyliuoju žudiku, tačiau gydytojai atranda būdų, kaip jį diagnozuoti anksčiau. Kiaušidžių vėžys turi aiškiai išreikštus simptomus. Štai dažniausi: pilvo pūtimas, persivalgymo jausmas (net jei suvalgėte nedaug), tuštinimosi ir/ar šlapinimosi dažnumo pakitimai, skausmai liemens srityje ar pilvo apačioje.

Vienas ar du iš šių simptomų dar nereiškia, kad jums yra kažkas neįprasto, ypač jei tai pastebima po valgio. Tačiau jei du ir daugiau simptomų patiriate kasdien ir ne mažiau kaip dvi savaites, apsilankykite pas gydytoją.

Šiuo atveju jums teks atlikti ginekologinę apžiūrą, ultragarsinį tyrimą ir galbūt bus atliktas kraujo tyrimas.

Staigūs kūno svorio kitimai – nukrito ar priaugo

Jei priaugote du kilogramus, jaudintis nereikia. Tačiau jei svoris auga jau keli mėnesiai, o įprastai jis būna stabilus, ir jūs nepersivalgote – tai jau pretekstas nerimui. Gali būti, kad dėl kiaušidžių vėžio pilvo srityje kaupiasi skysčiai.

Netikėtas svorio kritimas (5 kg ir daugiau) gali signalizuoti apie piktybinį susirgimą, pavyzdžiui, kasos liaukos, skrandžio, stemplės ar plaučių vėžio. Todėl gydytojas paskirs šių organų ištyrimą.

Nuolatinis kosulys

Jei nuolat kosčiojate, tai tęsiasi jau 2-3 savaites ir nėra susiję su alergija ar kvėpavimo takų ligomis, arba kosite su kraujo priemaišomis – būtinai kreipkitės į gydytoją. Jei kosulį lemia rūkymas (pasyvus irgi), taip pat reikėtų kreiptis į medikus. Gydytojas duos siuntimą krūtinės ląstos rentgenui ir galbūt kompiuterinės tomografijos tyrimui.

Limfinių mazgų pokyčiai

Jei apčiuopiate, jaučiate kietus limfinius mazgus kaklo srityje ar pažastyje, nedelskite. Iškilę, tvirtoki limfiniai mazgai paprastai signalizuoja apie infekciją. Tačiau tai gali ir būti limfomos ar plaučių, krūties, galvos, kaklo vėžio požymis. Po apžiūros gydytojas jums gali paskirti biopsiją.

Nuovargis

Nors nuovargį sunku išmatuoti, jei jūs nuolat jaučiatės pavargęs, stinga jėgų, ir pailsėjus situacija nepagerėja, tai gali rimtos ligos simptomas. Leukemija, tiesiosios žarnos ar skrandžio vėžys gali kelti nuolatinį nuovargį. Nuovargis - itin rimtas signalas. Gydytojas jus apžiūrės, paskirs kraujo tyrimą ir tirs skydliaukės veiklą.

Odos pakitimai

Sekite viso kūno odos būklę ir iškilus kokiems nerimą keliantiems pokyčiams, skubėkite išsitirti.
Negyjančios žaizdelės burnoje, ypač jei jūs vartojate alkoholį ar rūkote, gali įspėti apie burnos ertmės vėžį.

Sekite odos būklę lytinių organų srityje. Ilgai nepraeinantys pakitimai gali būti melanomos ar kitos onkologinės ligos požymis. Gydytojas jus apžiūrės ir galbūt atliks biopsiją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis