Atpažinkite kūno siunčiamus signalus - išvengsite sveikatos problemų

Įtrūko lūpų kampučiai ar ėmė slinkti plaukai? Netikėtai išbėrė ar pasirodė tamsūs ratilai po akimis?

Visi šie ženklai gali atrodyti nepavojingi, tačiau iš tiesų jie gali jus įspėti apie artėjančias ligas ar kitas sveikatos problemas, sako bendrosios praktikos gydytojė iš Londono Feyo Famuboni.

„Svarbu stebėti savo kūną ir tai daryti reikia nuolat. Tai tampa ypač svarbu, kai sveikata ima prastėti. Kūnas bando mus subtiliai perspėti apie artėjančias problemas. Turite žinoti, kokia yra normali jūsų būsena – taip atpažinsite galimas problemas ir būsite sveiki,” – patarė ji.

1. Svorio padidėjimas juosmens srityje

Matavotės džinsus parduotuvėje ir supratote, kad jūsų liemuo dar labiau paplatėjo? Jei moters liemens apimtis viršija 80 cm, o vyro – 94 cm, padidėja tikimybė susirgti diabetu. Rizika dar labiau išauga, kai moters liemens apimtis siekia jau 88 cm, o vyro – 104 cm.

Nutukimas yra labai paplitęs, dėl jo daugėja ir diabeto atvejų. Diabetu sergantys žmonės jaučiasi pavargę, nesugeba susikoncentruoti, dažnai geria ir šlapinasi. Diabetas taip pat kenkia regai, kraujotakai ir atsiliepia gyvenimo trukmei.

Svarbiausia – prevencija, tad būtina išlaikyti liemens apimtį sąlyginai nedidelę. Reguliari mankšta, tinkama mityba gali padėti, tačiau nepamirškite paprašyti savo gydytojo tyrimo dėl antrojo tipo diabeto.

2. Geltonos dėmės apie akis ar ant alkūnių

Liga, vadinama kzantelazma, atsiranda dėl riebalų sankaupų pačiame odos paviršiuje. Jei sergate šia liga, gali būti, kad jūsų cholesterolio kiekis kraujyje yra padidėjęs.

Kraujo tyrimai, daromi tuščiu skrandžiu, padės sužinoti tiesą. Žinodami, kas sukėlė šį negalavimą, galėsite imtis tinkamų priemonių jam įveikti – specialios mitybos ar mankštos.

Pakilęs cholesterolio kiekis kraujyje gali sukelti ir širdies ar kraujagyslių sistemų ligas.

3. Tamsūs ratilai po akimis

Tikėtina, kad miego trūkumas tam turi įtakos, tačiau taip gali atsitikti ir dėl alergijos ar per dažno odos apie akis kasymo. Sužinoję, kad jums, pavyzdžiui, kyla alergija nuo dulkių, turėtumėte jų vengti. Jei niežti ypač dažnai, galbūt reiktų išgerti ir priešalerginių vaistų.

Tyrimai įrodė, kad probiotikai gali sušvelninti kai kurių alergijų požymius.

4. Niežti kojas

Daug laiko praleidžiate apsirengę sportine apranga ar daug plaukiojate? Drėgna aplinka gali paskatinti grybelio atsiradimą, o šis - sukelti kojų niežėjimą. Galite pastebėti ir pabėrimų tarp kojų pirštų ar ant padų.

Priešgrybelinis kremas padės tai įveikti. Tinkama higiena, dažnas kojų vėdinimas taip pat neleis šiam negalavimui pasikartoti.

5. Įtrūkimai lūpų kampučiuose

Taip jūsų kūnas prašo vitamino B ir geležies, kurių gausu lapinėse daržovėse, kiaušiniuose ar liesoje mėsoje.

Įtrūkę kampučiai greitai gali pasigauti infekciją. Nuolatinis drėkinimas padės užkirsti tam kelią.

6. Itin niežtintys išbėrimai

Nemažėja išbėrimai net tada, kai ir įsigyti kremai nebepadeda? Gali būti, kad jums - saulės rezginio liga. Šis sutrikimas pasireiškia tada, kai kūnas tampa jautrus gliutenui, randamam maisto produktuose. Tai paveikia ir virškinimą, tampa sunku pasisavinti maistines medžiagas. Oda rodo, kad organizmui kažkas negerai.

Jei liga trunka ilgiau ir yra stipresnės formos, žarnynui gali būti pakenkiama ypač rimtai.
Svarbu sužinoti, ar neturite šio sutrikimo, kad galėtumėte kovoti su juo. Vienintelis būdas jį įveikti – vengti gliuteno.

Jūsų gydytojas gali atlikti jums paprastą kraujo testą saulės rezginio ligai nustatyti, o maisto be gliuteno šiais laikais galima įsigyti daugelyje parduotuvių.

7. Slenkantys plaukai

Tai gali rodyti, kad jums trūksta geležies. Ši problema gali būti ypač aktuali moterims, nes jos dažnai vengia gyvulinės kilmės produktų, gausių geležies.

Juo labiau, kas mėnesį moterys ir taip netenka nemažai geležies, tad gali išsivystyti ir mažakraujystė.

Kraujo tyrimas parodys, ar plaukai slenka dėl šių priežasčių. Geležies turinčių produktų įtraukimas į racioną ar geležies papildų vartojimas gali padėti.

8. Skylinėjantys nagai

Taip dažniausiai nutinka, kai nagai ilgai išbūna drėgnoje aplinkoje, taip pat ir todėl, kad naudojame per daug nagų lako. Nuolatinis nagų drėkinimas bei papildų su vitaminu B7 vartojimas padės jums kovoti su šia bėda.

Vis dėlto kartais skylinėjantys nagai gali rodyti grybelinę infekciją, artritą ar skydliaukės problemas.

Tačiau tuomet jūs turėtumėte pastebėti ir kitus simptomus: išbėrimus, nuovargį ar skausmingus sąnarius. Tad pasitarkite su savo gydytoju.

9. Vidurių užkietėjimas

Šitaip jūsų kūnas reikalauja daugiau vandens ir skaidulų.

Dauguma žmonių net nepriartėja prie dienos rekomenduojamos suvartoti skaidulų normos. Norint išvengti pilvo pūtimo, svarbu ir kokios tos skaidulos.

Mums reikia tiek netirpių (kviečių, pilno grūdo dribsnių), tiek tirpių skaidulų (avižų). Taip išvengsime vidurių užkietėjimo bei sumažinsime cholesterolio kiekį kraujyje.

Tirpiosios skaidulos gali sukelti pilvo pūtimą, tačiau nuolatinis abiejų šių skaidulų tipų vartojimas padės to išvengti.

Jei vis dėlto taip ir nutinka, organizmas turėtų prie to priprasti ir po kurio laiko pilvo turėtų nebepūsti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis