Žvilgsnis į žurnalo istoriją: „Moters“ redaktorėms tekdavo ne tik vadovauti redakcijai

„Miela redakcija“ – tai mėgstamiausias skaitytojų kreipinys, o rašyti laiškus redakcijoms ir kreiptis į žurnalistus pagalbos Lietuvoje būdavo labai populiaru.

Pirmoji žurnalo redaktorė Stefanija Paliulytė-Ladigienė buvo vos devyniolikos. Apie ją literatūros klasikas Juozas Tumas-Vaižgantas yra pasakęs: „O, kad Lietuva turėtų daugiau tokių lietuvaičių, jos pakeltų Lietuvą!“ Aristokratiška, išsilavinusi, laisvai kalbėjo penkiomis kalbomis. Vėliau ji buvo ištremta į Pečioros lagerį, o maži vaikai – palikti be mamos.

Žurnalo redaktorės: pirmoji, Stefanija Ladigienė su vyru (kairėje), ir dabartinė, Gražina Michnevičiūtė
Moteris.lt montažas (iš žurnalo „Moteris“ archyvo)

Šviesų mamos atminimą saugo dukra grafikė Marija Vildžiūnienė, a. a. skulptoriaus Vlado Vildžiūno žmona. Interviu su ja ir pirmosios žurnalo redaktorės S. Ladigienės gyvenimo istoriją galite rasti ČIA.

Gražina Michnevičiūtė žurnalui „Moteris“ vadovauja nuo 2006-ųjų. Atkakliai vengia fotografuotis. Maksimalus rezultatas, kurį pasiekėme daug metų įkalbinėdami įsiamžinti redaktorės skilčiai, – sutiko būti nupiešta. Žurnalo dizaineriui Andriui Čiukšiui neliko nieko kita, kaip skubiai, kol Gražina nepersigalvojo, griebtis pieštuko.

Stefanija ir Kazys Ladigos 1927-aisiais
Iš žurnalo „Moteris“ archyvo

Niekada – net kritinėse situacijose – nekelia redakcijos darbuotojams streso.

Moka groti fortepijonu, išmano meno istoriją ir gamina skanų rizotą. Jos ranka braižyti žurnalo planai estetiniu požiūriu tiktų būti išleisti atskiru leidiniu.

Viena iš žurnalo vyr. redaktorių Dalia Daugirdienė
Iš žurnalo „Moteris“ archyvo

Interviu su D. Daugirdiene žurnalo 90-mečio proga galite perskaityti ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis