XX tarptautinio akordeono festivalio programa

Šiemet dvidešimtąjį kartą rudenišką Vilniaus muzikos padangę nuspalvins akordeono garsų pašvaistė. Jubiliejinis akordeono festivalis, Lietuvoje rengiamas nuo 1986 metų, savo sukaktį pažymės vienuolika išskirtinių lapkričio koncertų, pakvies į muzikinius susitikimus su legendiniais scenos meistrais ir su jaunaisiais talentais.

Festivalio pradžią lapkričio 10 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje paskelbs žavi akordeono fėja iš Suomijos Johanna Juhola. Kaip ir jos tėvynainis Kimmo Pohjonenas, prieš keletą metų surengęs vieną įsimintiniausių koncertų akordeono festivalio istorijoje, Johanna savo kūrybinius sumanymus išreiškia ne tik įvairiai apdorotais akordeono garsais, bet ir siurrealistiniais vaizdais, kuriuos vadina įsivaizduojamais draugais (Imaginary friends).

Jos kūrybinė vaizduotė į organišką skambesį sulieja argentinietišką ir suomišką tango, popmuzikos estetiką, šiaurietišką graudulį ir užburiantį vaizdingumą. Šios atlikėjos charizmą spėjo įvertinti didžiulė Europos auditorija - 2007 metais su kūriniu „Fantasiatango“ jai buvo patikėta atidaryti Helsinkyje vykstantį Eurovizijos dainų konkursą. Johanna Juhola yra įkvepiantis pavyzdys, kaip drąsiai įgyvendinamos net nutrūktgalviškiausios idėjos gali pasiekti milžiniškas auditorijas.

Lapkričio 11 dieną LMTA Didžiojoje salėje gros Bartosz Kolsut, vienas iš jaunųjų šiuolaikinės lenkų akordeono muzikos lyderių. Savo soliniame pasirodyme jis pasirodys dviejuose amplua – kaip akademinės muzikos atlikėjas ir kaip pramoginio žanro atstovas. Skirtingus stilius jis perteiks dviem skirtingais instrumentais.

Pasiilgusių romantiškų tango atodūsių laukia nuostabi programa „Mare Calmo“ (Rami jūra). Lapkričio 14 dieną šv. Kotrynos bažnyčioje ją atliks įkvepiantis duetas iš Italijos – bandonininkas Daniele di Bonaventura ir pianistas Giovanni Cessarelli.

Autorinėse muzikantų kompozicijose liejasi jausmingos melodijos, aistra ir lyrika – tai, kas vadinama tango ekstraktu. Tačiau muzikantai peržengia žymiojo tango revoliucionieriaus A.Piazzollos nubrėžtą liniją ir kuria ne kosmopolitinį tango – į savąją muziką jie įlydo itališkumą.

Geliantis tango jausmas perteikiamas ne tiek aršiais ritmais, kiek daininga melodija. Po žymiausių džiazo festivalių scenas klajojantis ir drauge su žvaigždėmis pasirodantis Daniele di Bonaventura išsiskiria būtent dainingu bandonijos garsu. Sunku būtų įsivaizduoti, kas geriau už bandoniją perteiktų žmogaus, žvelgiančio į jūrą, sielos virpesius...

Tuo tarpu lapkričio 16 dieną LMTA Didžiojoje salėje įvyks išties šis tas kosmopolitiško – nuskambės virtualus Live koncertas Vilnius-Kopenhaga-Helsinkis, rengiamas kartu su LMTA muzikos inovacijų studijų centru, Danijos Karališkosios muzikos ir Helsinkio J. Sibelijaus muzikos akademijomis. Koncerto metu skambės aktualioji akordeono muzika, nebe pirmą kartą nutiesianti virtualius muzikinius tiltus tarp Lietuvos ir kitų šalių aukštųjų muzikos mokyklų.

Šiuolaikinės akordeono muzikos idėjas įkūnys ir lapkričio 19 dienos koncertas Vytauto Kasiulio muziejuje – jame gros ryškiausi jaunosios kartos atlikėjai Tadas Motiečius ir Agnė Dūkštaitė. Panašu, kad vieno įdomiausių lietuvių dailininkų Vytauto Kasiulio meninių ieškojimų dvasia puikiai susišaukia su akordeono muzikos atradimais – jau keleri metai tarp eksponuojamų menininko drobių rengiami akordeono muzikos koncertai sutraukia būrį klausytojų.

Vytauto Kasiulio triumfo miesto Paryžiaus vardas ne kartą bus ištartas lapkričio 20 dienos koncerte Rotušėje. Du muzikai iš Prancūzijos sostinės atvers savųjų muzikinių ieškojimų lobius. Akordeonistas Jean Louis Matinier ir gitaristas Kevin Saddiki drauge bei atskirai koncertuoja su world jazz projektais įvairiuose pasauliniuose festivaliuose, tad jų pasirodyme Vilniuje reikėtų tikėtis didžiulės puokštės ritmų, sąskambių ir nuotaikų iš egzotiškiausių pasaulio kampelių.

Ir nors jų programa kruopščiai derinama, spontaniškumo atlikėjams tikrai netrūksta – kaskart jų pasirodymus įelektrina netikėtumo jaudulys, lyg pirmąkart susitikus drauge pamuzikuoti ant Senos tilto. Įspūdingas gitaristo kelionės daiktų sąrašas leidžia manyti, kad jo instrumentas prabils ne tik gitaros garsu.

Lapkričio 21 dieną šv. Kotrynos bažnyčioje išgirsime kitą spontaniškai muzikuojantį duetą, tik jau iš Italijos. Po kelerių metų pertraukos į lietuvišką sceną grįžtantis italų džiazo grandas Luciano Biondini su trimitininku Fabrizio Bosso pakvies mėgautis Viduržemio prieskoniais pagardinta itališka improvizacine muzika ir drauge spręsti intriguojančius džiazo standartų rebusus.

Akordeonisto Biondini muzikinis braižas jau pažįstamas lietuviškai publikai, o štai vieno universaliausio džiazo trimitininko kūrybinė biografija verta atskiro dėmesio. Fabrizio Bosso vardas ryškiai šviečia ir džiazo koncertų afišose, ir puošia tokių superžvaigždžių kaip Zucherro ar Sanremo festivalio atlikėjų pasirodymus. Koncerto Vilniuje programa pagrįsta dueto albume „Face to face“ įrašytais kūriniais.

Lapkričio 22 dieną LMTA Didžiąją salę drebins ansamblio ContemporACCO ir LMTA šiuolaikinės muzikos katedros studentų atliekamos naujų kūrinių premjeros. Tai savaime veržlumo kupinas įvykis, nes jauni žmonės gros jaunų žmonių kūrybą. Taigi, nauja bus derinama su sena, žinoma su nežinoma, ir tos priešybės, būna, virsta stipriu sprogstamuoju mišiniu!

Klausytojams, mėgstantiems naujoves, bus ką atrasti, o tai garantuoja ContemporACCO vadovas Raimondas Sviackevičius, kurio rankose ir šio festivalio vairas. Po studentų šėlsmo akademijoje veiksmas persikels į muzikos klubą TAMSTA, kuriame skambės akordeonisto iš Lenkijos Buttonhacker muzikinės išdaigos. Ryškus jaunuolis savo instrumento skambesį pritaiko klubinei estetikai – naudoja loop station ir įvairius efektus.

Solidumo triumfas XX tarptautiniame akordeono festivalyje – legendinio Vokietijos akordeonisto Stefano Hussongo rečitalis Organum koncertų salėje lapkričio 23 dieną.

Pasak kritikų, Hussongas J. S. Bachą interpretuoja geriausiai nuo Gleno Guldo laikų, o ir viską groja taip, kad akordeoną galima laikyti labiausiai užkrečiančiu instrumentu pasaulyje. Atlikėjas Vilniuje gros pakeliui į gastroles Pekine, tad jo programoje bus apstu rytietiškų elementų. Stefanas Hussongas atliks Džono Keidžo, X a. tradicinės Japonijos Gagaku muzikos pavyzdžius, I. Stravinskio ir šiuolaikinių autorių kūrybą.

Festivalį šv. Kotrynos bažnyčioje lapkričio 24 dieną uždarys ketveriukė iš Švedijos, grojanti roką, folką ir dar kažką neapsakomo – Lars Karlsson Band. Jau dvidešimt metų gyvuojanti grupė ne kartą sėkmingai šturmavo Švedijos radijo topų viršūnes, ir nuostabiausia yra tai, kad joje niekas nedainuoja, o pagrindinis balsas yra... diatoninė armonika, savo melodijomis galinti prakalbinti net akmenį.

Iki tol nė vienam instrumentiniam kūriniui nebuvo pavykę peržengti Švedijos radijo topų barjero. Daugumos grupės kūrinių autorius yra jos lyderis Larsas Karlssonas, ir koncerte Vilniuje skambės muzika iš grupės jubiliejui paminėti ruošiamo naujausio albumo.

Festivalio renginiai įvairiose sostinės koncertinėse erdvėse vyks lapkričio 10-24 d. Daugiau informacijos – www.akordeonofestivalis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis