Gamtininkas S. Paltanavičius apie tai, kokios vasaros galime tikėtis

Ar sulauksime šiltos vasaros, prognozuoja ne tik klimatologai, bet ir gamtininkai.

Delfi TV studijoje viešėjęs žinomas gamtininkas, fotografas, rašytojas, ekspedicijos „Nemunu per Lietuvą“ dalyvis Selemonas Paltanavičius labai didelių vilčių nesuteikia.

„Vasara iki Joninių nebus karšta. Nebus labai lietinga, bet gana vėsi. Atšils tik maždaug nuo trečiosios liepos dekados, ir veikiausiai turėsime karštesnį rugpjūtį. Tai bus vasariško atsigavimo mėnuo,“ – įžvalgomis dalijosi gamtininkas.

Paklaustas, kokie gamtos ženklai rodo tokias tendencijas, tik mįslingai šypteli: „Kad tokias išvadas galėtum daryti, reikia 55-erius metus gyventi su gamta ir vaikščioti išplėstomis akimis. Po to viskas ateina savaime. Nėra tokių užtikrintų požymių, kuriuos sudėję, galėtume padaryti išvestinę. Gamtoje matematika neveikia. Gali remtis tik patirtimi, kaip yra buvę ir kas iš to išėjo.“

Tiesa, gamtininkas S. Paltanavičius atvirai prisipažįsta, kad suklysti pasitaiko visiems. „Šis pavasaris labai susimaišė, iš jo buvo tikėtasi visai ko kito, gamtoje buvo matomi ženklai kitokio pavasario, nežinia, kodėl taip įvyko,“ – nutęsė.

Priminsime, kad klimatologas Justinas Kilpys balandžio pradžioje, iškart po įsimintino karštojo savaitgalio, taip pat prognozavo, jog balandis ir gegužė bus maždaug 1-2 laipsniais šiltesni už normą, bet, deja, taip nenutiko.

Daugiausiai paguodos suteikia liaudies spėjimai. Pasak jų, šalta žiema (šiemet ji buvo vidutiniškai šalta) prognozuoja karštą vasarą. Tokią pat karštą vasarą ir gražų rudenį žada ir šaltas balandis.
Tiesa, jei ievos gausiai žydi, vasara bus šalta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis