„Mados infekcijos" pirmoji diena: nostalgiška praeitis ir žvilgsnis į ateitį

Šiandien startavo laukiamiausias metų mados renginys – „Mados infekcija". Pirmoji festivalio diena buvo pilna netikėtumų ir emocijų. Savo kūrybos kolekcijas pristatė tiek mados industrijos senbuviai, tiek naujokai. Jautriausia vakaro akimirka tapo paskutinė šiemet netikėtai užgesusio dizainerio Egidijaus Sidaro kolekcija.

1. Nikė Kotryna Kvedarauskaitė „This shopping trip of life"

Pirmoji mados festivalio kolekcija – jaunųjų dizainerių festivalio „Injekcija" finalininkės, Nikės Kotrynos Kvedarauskaitės. Savo kolekcija dizainerė ironiškai pažiūrėjo į vartotojo norą kiekvieną sezoną įsigyti naujų daiktų bei į šiuolaikinių mados kūrėjų siekį savo kūryba patenkinti tą norą. Visuomenės prisirišimo prie daiktų simboliu tapo rankinė, kurią modeliai, žygiuodami podiumu, spaudė prie savęs kaip brangiausią turtą.

Kolekcijoje dominavo šį sezoną madingos spalvos: balta, rausva, chaki. Pagrindiniai bruožai: kontrastingi audiniai, ilgi siluetai. Dizainerė savaip interpretavo šių metų tendencijas, taip sukurdama madingų drabužių kolekciją, kuri galėtų būti lengvai pritaikoma nešiojimui. Dizainerė kolekcijai kurti naudojo tik natūralius arba perdirbtus audinius.

DELFI / Karolina Pansevič

2. Egidijus Sidaras „Miesto pulsas"

Antroji „Mados infekcijos" kolekcija buvo skirta pagerbti šiemet netikėtai Anapilin iškeliavusiam dizaineriui Egidijui Sidarui. Dizaineris, kostiumų dailininkas per savo kūrybinę karjerą pristatė daugiau nei 15 kolekcijų, kūrė vienetinius modelius, įvairius projektus. „Miesto pulsas" yra paskutinė kūrėjo kolekcija.

„Audimui” kurtą kolekciją sudarė 18-a sportiškų laisvalaikio drabužių komplektų, skirtų miesto vyrui. Joje – pūkinės striukės bei liemenės, marškinėliai, šortai ir kelnės. Kolekcijos pabaigoje dizainerio kūrybą atsistojusi publika pagerbė ilgai plojimais.

DELFI / Karolina Pansevič

DELFI / Karolina Pansevič

3. Laura Dailidėnienė „Vitrum"

Po emocionalaus E. Sidaro gyvenimo ir kūrybos paminėjimo, ant podiumo pasirodė dizainerės Lauros Dailidėnienės moteriškų drabužių kolekcija „Vitrum". Dizainerė kuria šiuolaikiškai moteriai, kuri vertina kokybę ir išskirtinumą. Tai buvo galima jausti ir jos kolekcijoje, kurią sudarė 16-a modelių.

Gaivioje ir vasariškoje kolekcijoje buvo naudojama daug griežtų geometrinių figūrų, lengvai krentančių audinių klosčių. Pagrindiniu aksesuaru tapo plačiakraštės skrybėlės, dar labiau paryškinusios atostogų motyvą. Pagrindinės spalvos: juoda, balta, pilka, melsvai žalsva.

DELFI / Karolina Pansevič

DELFI / Karolina Pansevič

4. Morta Nakaitė „Pokalbis, kuris neįvyko"

Jaunoji dizainerė Morta Nakaitė sukūrė eksperimentinės mados kolekciją, kurią įkvėpė istorijų nuotrupos apie jos prosenelį Cezarį Lučiūną. Savo kieme jis augino povą, o didžiulis raguotas avinas jį nusekdavo iki baro kaip šuo. Žinios, kurios apie jį išliko, kuria labai šviesaus žmogaus paveikslą, kuris itin sudėtingomis aplinkybėmis liko ištikimas savo vertybėms.

17-os modelių kolekcijoje dominavo šaltajam metų laikui skirti drabužiai: vilnoniai paltai, įvairūs mezginiai, auliniai batai. Juos dizainerė derino su lengvo, permatomo audinio gaminiais, taip sukurdama netikėtą kontrastą.

DELFI / Karolina Pansevič

5. 2RU2RA „Painted Black"

Jau trečius metus Olga Filatova Kontrimienė, Airida Skrickienė ir Miglė Janušaitė kuria pasislėpusios už drąsaus ir išskirtinio mados ženklo pavadinimo „2RU2RA". Pirmą kartą „Mados infekcijoje" dalyvaujančio kūrybinio trejetuko kolekcija – persmelkta minimalizmo, kaip sako pačios kūrėjos: „/.../ klampi, tamsi, intensyvi, juoda, kartais atskiesta vandeniu". Drabužiai atrodo lyg būtų įmerkti į juodą masę.

Įspūdingą pristatymą surengusios dizainerės publikai parodė baltus, raudonus ir, žinoma, juodus, lengvai dėvimus drabužius. Ir sulaukė pozityvaus atsako – susirinkę mados mylėtojai kolekcijos pabaigą palydėjo griausmingomis ovacijomis.

DELFI / Karolina Pansevič

6. Klaudia Markiewicz

Pirmoji vakaro viešnia iš užsienio – Lenkijos dizainerė Klaudia Markiewicz, pristačiusi 2017-ųjų metų rudens – žiemos kolekciją be pavadinimo. Pagrindinis įkvėpimo šaltinis – kelionės į kosmosą ir naujų technologijų vystymasis, kuris leidžia išsamiau tirti galaktikas. Dizainerės kūrybiniam procesui didelę įtaką padarė sovietmečio plakatai apie ateitį bei 1980-ųjų mokslinės fantastikos filmai. Tai buvo galima jausti iš kolekcijoje dominavusių futuristinių detalių.

Vienu svarbiausių kolekcijos akcentų tapo blizgūs, metalo spindesio audiniai, jie, kartu su ant marškinėlių matytu užrašu „NASA”, bei ryškiomis palaidinių rankovėmis sukūrė ypatingą nuotaiką.

DELFI / Karolina Pansevič

7. Kristina Kruopienytė

Ilgametė „Mados infekcijos" dalyvė Kristina Kruopienytė pristatė 2017-ųjų metų pavasario – vasaros kolekciją, įkvėptą Kalifornijos, šilto vakaro vėjo, lengvo kokteilio skonio, moteriškų pokalbių, laiko sau, lengvos muzikos ir svajonių. Nuo pat pirmųjų country stiliaus dainos akordų buvo jaučiama nostalgiška atostogų nuotaika. Ją dar labiau sustiprino modelių nešioti retro stiliaus akiniai nuo saulės.

Dizainerės kolekcijoje naudoti tiek blizgūs ir standūs, tiek lengvi ir romantiški audiniai. Ir spalvinė gama nėra vientisa: kolekcijos spalvynas varijuoja nuo rožinės, dangaus mėlynumo iki rudos spalvos. Pasteliniai atspalviai kolekcijoje derinti su tamsesnėmis detalėmis ir grubiais audiniais, taip sukuriant K. Kruopienytei būdingą švelnumo ir grubumo kontrastą.

DELFI / Karolina Pansevič

DELFI / Karolina Pansevič

8. Vaida Januškevičiūtė „Nuobodulys"

Priešpaskutinė vakaro kolekcija – jaunosios dizainerės Vaidos Januškevičiūtės „Nuobodulys". Tokį kolekcijos pavadinimą padiktavo įkvėpimo šaltinis – dėl sovietmečio nepritekliaus atsiradęs priverstinis žmonių kūrybingumas, tai, kaip jie persiūdavo, taisydavo, trumpindavo ar ilgindavo, megzdavo drabužius, iš įvairių atraižų ir juostų gamindavo audinius.

Visi pristatyti modeliai buvo kažkaip transformuoti, persiūti. Štai gėlėmis margintos suknelės apatinė dalis – iš kitokio margo audinio, nei pati suknelė. Tai nuoroda į sovietmetį, kai drabužiai buvo taisomi ir lopomi iš tokių medžiagų, kurios yra po ranka. Vis dėlto, žiūrovams didžiausią įspūdį paliko du nerūpestingi vyrukai, podiumu žygiavę įsikūniję į praėjusio šimtmečio personažus. Jie susilaukė didžiausių publikos ovacijų.

DELFI / Karolina Pansevič

DELFI / Karolina Pansevič

9. Upcycled by LT x Thom Bara

Pirmąją mados festivalio dieną užbaigė konceptualios mados dizainerio Thom Bara suburta iniciatyva „Upcycled by LT". Tvarios mados kolekcija skirta 2017-ųjų metų rudens – žiemos sezonui.

Kolekcija lengvai nešiojama, joje dominavo elegantiškos kelnės, švarkeliai, megztukai, kailiniai. Pagrindinės spalvos: juoda, ruda, pilka, vyšnių. Pakartotinio panaudojimo principais kurta kolekcija yra lyg magiškas burtažodis skatinantis sustoti, apsidairyti aplinkui ir sugrįžti ten, kur viskas prasidėjo ir tebevyksta – gamtoje.

DELFI / Karolina Pansevič

DELFI / Karolina Pansevič

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis