7 savaitės įvykiai, kuriems neliksite abejingi

Renginių gidas. Kur nueiti, ką pamatyti šią savaitę (kovo 13-19 val.)

Mada

1. Kovo 17, 18 d. mados mėgėjai rinksis Šiuolaikinio meno centre vyksiančiame festivalyje „Mados infekcija“. Bauhauzo mokyklos (toks yra šiųmečio renginio leitmotyvas), arba modernizmo architektūros ir dizaino, atstovų įkvėptas kolekcijas pristatys festivalio senbuviai garsūs šalies dizaineriai Laura Dailidėnienė, Kristina Kruopienytė, Diana Paukštytė, Lina Gudavičiūtė ir Sandra Straukaitė, užsienio svečiai Jarosław'as Ewert'as ir Klaudia Markiewicz (Lenkija) bei konkurso „Injekcija“ nugalėtojai ir finalininkai 2RU2RA, Nikė Kotryna Kvedarauskaitė, Patricija Regesaitė, Pauliaus Leono ir Viktorijos Rosenberg duetas, Vaida Januškevičiūtė, Živilė Aleknavičiūtė, Thom Bara, Ugnė Martinaitytė, Morta Nakaitė, Liucija Kvašytė.

Spektakliai

2. Kovo 17, 18 d. 18.30 val. Lietuvos nacionalinio dramos teatre – režisierės Yana'os Ross spektaklis „Trys seserys“. Šio teatro premjerų traukinys vasario mėnesį pakliuvo į skaudžią duobę dėl neįvykusio režisieriaus O. Koršunovo spektaklio, vis dėlto jis važiuoja toliau. Nauja šio traukinio stotelė – „Trys seserys“ pagal Antono Čechovo pjesę. Režisierė Y. Ross žurnalui „Moteris“ (visą interviu skaitykite kovo mėnesio numeryje) sakė, kad jos kelionė su šiuo dramaturgu prasidėjo nuo pjesės „Dėdė Vania“, kai statė Švedijoje, Upsalos valstybiniame teatre. „Čechovo tekstai man – tarsi narkotikas. Niekada negana, nesiliauju skaičiusi. Jį priimu kaip itin šiuolaikišką autorių dėl nepaprastai genialios savybės įsiskverbti į žmogaus prigimties esmę. Mes vis dar darome tas pačias klaidas, manipuliuojame, niekiname vieni kitus ir kartu ilgimės laimės, patogumo. Atvirai žiūrėti į gyvenimą drąsu. Ypač – sąmoningai ir atsakingai. Čechovas nuolat atkreipia dėmesį į šios drąsos, į atsakomybės ryžtis gyventi laisva valia trūkumą. Po „Dėdės Vanios“ buvo „Žuvėdra“ Islandijoje, Reikjaviko miesto teatre. Jis įtvirtino tai, kas mane sieja su Čechovu. Statydama spektaklius pagal šio dramaturgo pjeses, visada ieškau vietinio konteksto. Štai „Dėdėje Vanioje“ kalbama apie mirštančią Švedijos aristokratiją, paralyžiuotą finansinių jos tėvų sprendimų. Šįkart noriu pažiūrėti į mūsų visuomenę. Galbūt prieš dešimtmetį man būtų buvę sunku spektaklį padaryti aktualų. Ką reiškia kariškių luomas, militaristinė tema? Šiandien tai labai aktualu, mūsų armija – vėl aktyvi visuomenės veikėja, tai nėra literatūrinė fantazija. Tai kartu istorija apie prarastą tapatybę, negebėjimą priimti naujų aplinkybių. Ir, be abejo, – apie „paklydusią“ meilę. Juk čia tiek daug netinkamų vieni kitiems, nelaimingų žmonių! Per Čechovą galime patirti ir suvokti, kiek daug skausmo galime suteikti kitiems, kokia didelė mūsų tuštybė, kaip parazituojame. Tikiu, kad taip gauname progą pasikeisti, tapti geresni“, – sako režisierė.

3. Kovo 17, 18, 19 d. 18 val. Kauno nacionaliniame dramos teatre – režisieriaus Vido Bareikio spektaklis „Žalgirės“. Dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės-Dienos pjesė „Žalgirės“ – tai komedija apie moterų mėgėjų krepšinio komandą, kurios skirtingas nares vienija bendras tikslas – dalyvauti mėgėjų Olimpinėse krepšinio varžybose Aliaskoje.

Spektaklio režisierius Vidas Bareikis (nuotr. - MOTERIS / A. Gintalaitė).
Organizatorių nuotr.

„Kas gali būti tobuliau, negu krepšinio mieste Kaune statyti spektaklį „Žalgirės“ apie moterų krepšinį? Norėjau, kad žmonės pamatytų gerą komediją ir išsineštų socialinę žinutę apie lyčių nelygybę, homofobiją. Tiesa, šioje pjesėje svarbiausia – tarpusavio santykiai. Visos komandos narės trokšta meilės, nesvarbu – kitos merginos, trenerio ar trenerės. Turinys ir forma, kuria ši istorija pasakojama, sutampa – tai lengva komedija“, – teigia režisierius. Komandoje žaidžia: Daiva Rudokaitė, Elzė Gudavičiūtė, Martyna Gedvilaitė, Eglė Grigaliūnaitė, Inga Mikutavičiūtė, Aistė Zabotkaitė, Goda Petkutė, Giedrė Žaliauskaitė. Taip pat vaidina Neringa Nekrašiūtė, Saulius Čiučelis, Gintautas Bejeris.

4. Kovo 17 d. nuo 17 val., kovo 18 d. nuo 12 val. Vilniuje, teatre „Lėlė“ vyks unikalus spektaklis vienam žiūrovui. Sostinėje gastroliuojanti menininkų iš Klaipėdos komanda „trupė 459“ kviečia patirti tai, ko gyvenime turbūt nesate patyrę. Spektaklis-instaliacija „Meile, don‘t stop“ (jo kūrėjai yra gavę Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimą) unikalus tuo, kad istorijas apie meilę vienam žiūrovui interpretuoja net šešiolika lėlininkų.

Spektaklio „Meile, dont stop“ scena. Teatro archyvo nuotr. (autorė – J. Januškevičiūtė)
Organizatorių nuotr.

„Šis spektaklis – lyg meilės patyrimas, toks pat neapčiuopiamas, sunkiai įspraudžiamas į žodžius, kaip ir meilės galios slėpinys. Meilė ir skirtingos jos formos čia susijungia į vientisą jausmą, patirtį, kuri kiekvienam žiūrovui atsiskleidžia ir yra išgyvenama asmeniškai, savaip, nepakartojamai“, – sako spektaklio meno vadovė ir režisierė Karolina Jurkštaitė. Spektaklis vyksta kiekvienam žiūrovui skirtingu laiku. Bilietus būtina užsisakyti iš anksto.

Paroda

5. Iki balandžio 1 d. M. K. Čiurlionio namuose veikiančioje parodoje „Spalvos Čiurlioniui“ eksponuojami dviejų menininkių – Deimos Katinaitės ir Renatos Maldutienės – eksperimentiniai darbai. Tai savitas vaizdinis dialogas su M. K. Čiurlionio tapyba, tam tikrų kolorito kodų interpretacija. M. K. Čiurlionio namų erdvėse eksponuojami dailininkės Deimos Katinaitės ciklo ,,Preliudai Čiurlioniui“ (2016 m.) tapybos darbai ir dizainerės Renatos Maldutienės 2016–2017 m. sukurti mados dizaino darbai.

Deimos Katinaitės ciklo „Preliudai Čiurlioniui“ tapybos darbas (Galerijos archyvo nuotr.)
Organizatorių nuotr.

Dailininkė tapo klasikine technika – aliejiniais dažais ant drobės, o dizainerės kūryboje susipina grafinė, tapybinė ir objektinė plastinė raiška. Dvimačius kūrinius papildo meno objektas – Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės kostiumo interpretacija. Menininkės siekia padaryti aktualų M. K. Čiurlionio spalvų konceptą, praplėsti juo skleidžiamą žinią.

Kinas

6. Kitą savaitę, belaukdami artėjančio festivalio „Kino pavasaris“ (filmų rekomendacijas skaitykite straipsnyje „8 rekomenduojami „Kino pavasario“ filmai“), apsilankykite „Skalvijos“ kino centre, kuriame nors iš ciklo „Oskarų lentyna“ seansų. Lentynoje išrikiuoti: pagrindiniam aktoriui Casey'iui Affleck'ui „Oskarą“ atnešęs filmas „Mančesteris prie jūros“, juosta „Florence“, kuriame įtaigiai, organiškai vaidina Meryl Streep, geriausio užsienio filmo kategorijoje apdovanojimą laimėjęs „Komivojažierius“, režisieriaus Martin'o Scorsese's į apmąstymus apie viltį pastūmėjanti „Tyla“ ir pagrindinius Europos kino apdovanojimus (Kanų kino festivalyje vokiečių režisierė Maren Ade pelnė FIPRESCI prizą, filmas buvo gausiai apdovanotas ir Europos kino akademijos) pelnęs „Tonis Erdmanas“.

„Tonis Erdmanas“
Organizatorių nuotr.

Šią ir Lietuvos kino kritikų puikiai įvertintą komišką dramą ypač rekomenduoju. Neįtikėtinais siužeto keliais, šaržuotų itin spalvingų personažų – karjeristės dukters ir tikrąją laimę jai panūdusio parodyti tėvo, – vedini žiūrovai suvedami akistaton su susvetimėjusiu, 200 km/h greičiu į chaosą, o gal bedugnę lekiančiu pasauliu. Beje, man visai neseniai pravertė filmo pasufleruotas suknelės su užtrauktuku nugarinėje pusėje (tokias tikriausiai sugalvojo antifeministai) užsegimo būdas. Koks, suprasite pažiūrėję „Tonį Erdmaną“.

Gastronomija

7. Kovo 16-osios vakarą esate kviečiami į gastronominį Vilniaus restoranų safarį. Jo metu galėsite sustoti programoje dalyvaujančiuose restoranuose ir išragauti iš vietinių produktų pagamintus patiekalus už vienos vakarienės kainą (26–32 Eur). Visuose restoranuose bus galima rinktis vegetarišką patiekalą.

Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis