Ajurvedos centro vadovė E. Kauneckienė: mano vyras žino, kaip sukurti laimingus santykius

Taip teigia 15-us bendro gyvenimo metus su vyru Dariumi skaičiuojanti ajurvedos centro „SPA Shanti“ vadovė Eglė Kauneckienė. Poros namuose – trys atžalos: Emilija, Vilnelė ir Majus.

Sakykite, kas svarbiausia dviejų žmonių santykiuose?

Eglė: Mano manymu, tai – pasitikėjimas vienas kitu ir gebėjimas bet kokioje situacijoje kitame žmoguje įžvelgi tai, kas yra geriausia. Labai svarbus humoro jausmas, kai geba abu juoktis iš tų pačių dalykų. Kai jauti žmogų, kai vienas sakinį pradeda, kitas pabaigia. Kai net nebūnant kartu vienu metu abu paima telefono ragelį skambučiui. Kai pulsuoji tuo pačiu ritmu, o ne kai kiekvienas gyvena skirtingus gyvenimus. Ir svarbu tai jausti ne tik būnant kartu, bet ir esant atskirai. Mes su Dariumi labai jaučiame vienas kito emocijas, nuotaikas, net kai būname skirtingose šalyse. Tas jutimas yra svarbiausia.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Kaip jūsų ryšys keitėsi?

Eglė: Metams bėgant mūsų santykiai brendo, laikas vertė mus keistis, analizuoti. Be galo gerbiu savo vyro gebėjimą viską ramiai pasukti tinkama linkme. Aš buvau emocingesnė, karštesnė, tačiau Dariui puikiai sekasi mane nuraminti, tad pykčių tarp mūsų niekada ir nebuvo. Sunkumų turėjome ir turime, bet tai mus grūdina, ir išgyvendami kiekvieną sudėtingą situaciją mes kaskart labiau stiprėjame kaip pora. Mes vienas kitą įkvepiame, ir čia ne paskutinį vaidmenį vaidina bendri interesai, tikslai. Kai tau įdomu su žmogumi būti, analizuoti, svarstyti, kurti, tai įkvepia judėti į priekį. Pas mus viskas yra kartu – ir darbas, ir gyvenimo būdas, ir hobis. Ir tai mūsų nevargina, mums svarbu kurti ir tarpusavio santykius, ir ateitį.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Darius: Pagal ajurvedą, vyras yra šeimos galva, žmona – kaklas. Ir čia labai svarbu, kad vyras rimtai žiūrėtų į gyvenimą. Kai vyras tobulėja, yra atsakingas, moteris įkvepia tokį vyrą ir padeda jam, o vaikai, matydami tokį pavyzdį, perims visas savybes.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Kokios vertybės šeimoje būtinos, norint išsaugoti meilę, pagarbą?

Eglė: Čia svarbios ir iš šeimų atsineštos vertybės – toji besąlygiška meilė, kai supranti, kad kitas žmogus yra skirtas visam laikui, visam gyvenimui. Jei ištinka sunkesnė situacija, neturi nuotaikos, nė nebandai galvoti, kaip būtų, jeigu būtų. Priešingai, mąstai, kad reikia ramiau pabūti, išgyventi, ir sulaukti emocingesnio, aistringesnio etapo, kuriuo vėl galėsi džiaugtis. Esminis dalykas – suprasti, kad visada, bet kokiu atveju mes būsime dviese, todėl niekada ir nepasiduodi nuotaikų svyravimui. Kai yra vaikai, yra šeima, net ir nesutarimus stengiesi išspręsti ramiai, be ginčų. O vaikai – mūsų mokytojai. Mes juk nenorime, kad jie matytų susipykusius tėvus, tad mokomės ir reguliuojame elgesį – juk konfliktui galime ir neleisti įsiplieksti. Čia reikia dirbti su savo ego, savo pasipūtimu. Tad svarbiausia šeimoje – mažiau galvoti apie save, o daugiau apie tai, ką aš galiu duoti šeimai, vyrui, vaikams, kuo aš jiems galiu būti gera. Tada ir iš jų daug gausi.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Darius: Vyras turi rūpintis žmona, kad ji būtų laiminga, jaustųsi saugiai, skirti jai pakankamai dėmesio. Nes nuo moters šeimoje labai daug kas priklauso. Kokia moters nuotaika, tokia vyraus ir šeimoje. Pagal ajurvedą, šeima – moters energija, čia moteris dirba, sukuria jaukų židinį, kad namo grįžęs vyras galėtų atsipalaiduoti ir pailsėti. Žodžiu, vyras namuose ilsisi, darbe dirba, o moteris atvirkščiai – namuose dirba, o darbe ilsisi.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Kokie buvo sunkiausi momentai?

Eglė: Kiekviena diena pateikia sunkumų, net pats sau esi iššūkis, kasdien mokaisi peržengti tam tikras ribas. Kai po vienu stogu gyvena daug žmonių – o mūsų yra 5 – nori nenori tenka derintis. Galbūt mokėjimas prisiderinti yra vienas iš pagrindinių dalykų šeimoje, kurią nori išsaugoti. Vaikai moko mus nuolankumo, nuoseklumo, tvirtybės, ir pamažėle supranti, kad kažkoks įsiplieskęs ginčas niekur neveda, kad verčiau tuo momentu pralaukti, paskui pasikalbėti. Lygiai taip pat svarbus šeimoje gebėjimas atsiprašyti, pripažinti savo klaidas. Kartais, netgi kai esi teisus, pasakyti „buvau neteisi“ yra labai išmintingas žingsnis. O moteriai reikia būti išmintingai, nes jos aistros, emocijos niekur neveda, tai tik apsunkina visų aplinkinių situaciją. O kai mama/žmona nelaiminga, nelaimingi ir visi kiti aplink. Šeimoje drąsiai apie tai kalbame ir kai man būna sunkiau, sakau: jūs tikriausiai nenorite nelaimingos mamos, tad, prašau, padėkite man. Mes šeimoje neslepiame savo emocijų, ir vaikus mokome jomis dalintis. Juk tėvų pavyzdys labai svarbus – ką į vaikus įdėsime, tai jie ir turės, kai savo gyvenimus kurs. Svarbu, kad matytų tėvus darnoje. Čia mums padeda mūsų ritualai – ir atsikėlimo, ir gulimosi, ir pabuvimo tyloje, ir knygų skaitymo – taip, mes iki šiol skaitome vaikams pasakas, prieš miegą pagulime kartu su jais. Esame tikintys, tad mums svarbus ir Dievo buvimas. Tai suburia šeimą, ne vien materialūs dalykai yra svarbūs. Ir mūsų vaikai tokie išmintingi, supratingi, galime jais pasikliauti.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Gal turėtumėte patarimų kitoms poroms, norinčioms sukurti tvirtą šeimą?

Eglė: Norint darnios šeimos reikalingas nuolaidumas, nuolankumas, suvokimas, kad esame visam gyvenimui, „nekeisti vieno kūno kitu“, kaip sakė mano ajurvedos mokytojas. Anot jo, kai nesiseka santykiai, žmonės tiesiog vieną kūną pakeičia kitu ir mano, kad su naujuoju pavyks geriau. O iš tikrųjų tik pradeda kartoti tas pačias klaidas ir dar labiau pablogina savo situaciją, iš kurios dar sunkiau išeiti. Moterims reikia stengtis būti moteriškesnėms, vyrams – vyriškesniems, neatsisakyti savo pareigų. O jei iškyla nemalonių situacijų, reikia kalbėtis. Tiesiog dalijimasis viskuo, gyvenimas kartu ir žinojimas, kad galite vienas kitam padėti, užvaduoti.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Darius: Meilė – tai vienas kito laistymas, dėmesio vienas kitam skyrimas, komplimentų sakymas, pastangos vienas dėl kito, dovanoti vienas kitam, tai, kas teikia džiaugsmo. Tai ir kuria bendrą nuotaiką šeimoje.

Kaip neleisti santykiams užgesti?

Eglė: Santykius kursto ir kelionės, pažinimas, kartu leidžiamas laikas, mokėjimas lepinti vienas kitą. Poilsio reikia mums visiems, tad svarbu žinoti, kaip atnaujinti ne tik savo kūną, bet ir jausmus, santykius. SPA centre „Shanti“ atliekami masažai dviem – puiki terapija porai. Per masažus porai stengiamės perteikti savo patirtį, kad žmonės išmoktų vienas kitą pajausti, vėl atrastų savo santykius. Kartais pakanka vos kelių valandų ir poros supranta, kad anksčiau buvusios problemos nėra tokios didelės kaip atrodė, kad gera žiūrėti į savo žmogų, jį jausti, būti su juo.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Na o jei neturite galimybės kažkur kartu pabūti ir nusiraminti, galima „Shanti“ centre išmokti poros masažo paslapčių. Darius rengia masažo kursus, į kuriuos ateina daug porų, ir jie mokosi, kaip atlikti masažą vienas kitam. Matau, kaip poros per prisilietimą atranda vienas kitą.

Darius: Kai pora mokosi, atlieka vienas kitam masažą, santykiai dar labiau sustiprėja, nes vienas stengiasi dėl kito eikvodamas savo energiją, laiką, jėgas, nuotaiką. Kitas, gaudamas tą malonumą, jaučiasi dėkingas ir nori atsilyginti tuo pačiu – taip gimsta harmoningas ryšys tarp žmonių.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Masažas – lietimosi metas, ir kai išmokstama teisingai liestis, masažo technikos, tai atpalaiduoja, gerina sveikatą ir sustiprina santykius. Įgytą patirtį galima pritaikyti vaikams, tėvams, tai kuria ryšį. Tai – harmoningas procesas.

Asmeninis archyvas (ELLY FOTO)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis