Kurios liaudies medicinos priemonės iš tiesų padeda įveikti peršalimą, o kurios tik švaisto laiką?

Sloga, kosulys, gerklės skausmas – įveikti šiuos peršalimo padarinius gali būti labai sunku. Tačiau prieš griebiantis populiariausių ir mėgiamiausių liaudies medicinos priemonių, išsiaiškinkime, kurios jų iš tikrųjų yra veiksmingos ir kurios tėra tik iliuzija.

Medus

Tikrai padeda! Arbata su medumi, šiltas vanduo su citrina, sumaišytas su medumi tikrai padės sušvelninti kosulį vaikams ar gerklės skausmą suaugusiesiems.

Pasak Mayo Clinic, vieno tyrimo metu dvimečiams vaikams, sergantiems viršutinio kvėpavimo takų ligomis, prieš miegą buvo duoti du šaukšteliai medaus. Medus sumažino kosulį nakties metu ir vaikai geriau miegojo.

Iš tiesų, šis tyrimas parodė, kad medus toks pat veiksmingas, kaip ir nemažai sirupų nuo kosulio, kuriuos galite įsigyti bet kurioje vaistinėje.

Mokslininkai naudojo grikių ar kitą, tamsesnį, stipresnio skonio medų, tačiau bet kuris medus turėtų nuraminti perštinčią gerklę. Duokite savo vaikams šaukštelį šio natūralaus produkto prieš miegą.

Tačiau, medus jokiu būdu netinka jaunesniems nei metų vaikams dėl galimos apsinuodijimo rizikos.
Taip pat nepamirškite, kosulys padeda atsikratyti susikaupusių gleivių, tad jei jūsų vaikas nesiskundžia kitais negalavimais, slopinti kosulio nepatariama.

Vitaminas C

Panašu, kad jis nepadeda. Nors ir yra tyrimų ir sakančių, kad vitaminas C gali sutrumpinti sirgimo laiką, kiti tyrimai nepateikia panašių duomenų. Neįrodyta, kad vitaminas C padeda kovoti su peršalimu. Šis vitaminas taip pat ir neapsaugos jūsų nuo peršalimo.

Tyrimai rodo, kad vitaminas C vartojimas gali padėti kovoti su peršalimu tik tada, kai jūsų organizme jo trūksta. Pavyzdžiui, žmonės, gyvenantys šaltosiose klimato juostose, dažnai skundžiasi vitamino C stygiumi, tad jo papildai gali jiems kiek padėti. Tačiau tiek pat vitamino C gautumėte ir reguliariai, energingai besimankštindami.

Vitaminas C laikomas saugiu; vis dėlto, per didelės dozės galite sukelti viduriavimą ar pykinimą.

Cinkas

Gali padėti!
Tyrimai parodė, kad cinkų papildų vartojimas pirmosiomis peršalimo dienomis gali sutrumpinti sirgimo laiką. Vis dėlto, kadangi visi papildai yra skirtingi, niekada negalite žinoti, ar jūsų geriami papildai yra tinkami ir veiksmingi.

Taip pat buvo įrodyta, kad cinkas apsaugojo nuo peršalimo žmones, vartojusius jį bent 5 mėnesius.

Žmonių imuninė sistema gali būti susilpnėjusi, jei jų organizmui trūksta cinko. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad kuo daugiau vartosime cinko, tuo geriau. Pilno grūdo produktai turtingi cinko, tad gali būti, kad jums tereikia subalansuoti mitybą.

Per didelės šios medžiagos dozės yra nuodingos.

Karšti gėrimai

Jie padeda! Puodelis karštos arbatos lengvina slogą.
Manoma, kad karšti gėrimai padeda atsikratyti gleivių iš sinusų ar krūtinės jas skystindami. Taip galiausiai jos lengviau pasišalina iš organizmo.

Praėjusių metų gruodį mokslininkai iš Cardiff‘o Universiteto Didžiojoje Britanijoje tyrė, ar karšti gėrimai bus veiksmingesni nei kambario temperatūros gėrimai lengvinant gripo ar peršalimo simptomus 30 žmonių. Nustatyta, kad šie gėrimai veikia labai skirtingai.

„Karšti gėrimai iškart ėmė gelbėti nuo bėgančios nosies, kosulio, slogos, gerklės skausmo, temperatūros ir nuovargio, – pranešta. – Tuo tarpu tie patys gėrimai, laikomi kambario temperatūroje, padėjo tik nuo varvančios nosies, kosulio ir čiaudėjimo.“

Šis tyrimas buvo vienas pirmųjų, įdėmiau pažiūrėjusių į karštų gėrimų poveikį kovoje su gripu ar peršalimu, tačiau nemažai kitų tyrimų jau anksčiau įrodė, kad karštas maistas, pavyzdžiui, vištienos sultinys, veikė panašiai, kaip ir karšti gėrimai.

Čili pipirai

Nepadeda.
Kai kurie žmonės tiki, kad čili pipirai gali padėti išvalyti plaučius ar net išvengti peršalimo. Ekspertai iš Nacionalinio Sveikatos Universiteto ir Duke‘o Universiteto sako, kad taip tiesiog nėra.

Manoma, kad pipirai mažina skausmą ir gerina virškinimą, o štai su peršalimu jie neturi nieko bendra.

Echinacėja

Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad žolelės gali palengvinti peršalimą. Priešingai, nemažai tyrimų rodo, kad echinacėja neapsaugo nuo peršalimo, gripo ir nepadeda sušvelninti jų simptomų.

Echinacėja - žydintis augalas, augantis JAV ar Kanadoje ir naudojamas kaip vaistas jau kelis amžius. Ji būna 9 skirtingų rūšių. Šio augalo lapai, stiebai, žiedlapiai ir šaknys naudojami gaminant vaistus, papildus, arbatas. Nedaug kas žinoma ir apie echinacėjos poveikį vaikams.

Vis dėlto, vienas tikrai veiksmingas augalas yra – česnakas. Įrodyta, kad šviežias česnakas gali padėti išvengti peršalimo, o ir valgyti jį nėra kenksminga.

Sūrus vanduo

Skalavimas sūriu vandeniu padeda išvalyti užsikimšusią nosį ir sinusus.
Galite tam naudoti specialias pompas. Norėdami pasitelkti šį būdą visada naudokite švarų, distiliuotą ar virintą vandenį, kitaip galite pasigauti infekciją. Taip pat, kaskart panaudoję specialias pompas, jas išvalykite ir leiskite joms išdžiūti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis