Dietologė pataria: kaip atsikratyti svorio negrįžtamai?

Atėjus naujiems metams pirmą darbo knygos puslapį skiriame iššūkiams, kardinaliems pokyčiams, kilniems pažadams. Kone kiekviena moteris svajoja numesti bent keletą kilogramų ir tam pasitelkia pačius įvairiausius būdus dietas, sportą, preparatus.

Medicinos ir chirurgijos centro NORTHWAY gydytoja dietologė Daina Kaftanikienė atskleidžia, ką turėtumėte daryti, norėdami sulaukti ne trumpalaikio efekto, po kurio svoris sugrįš, bet ilgalaikių pasikeitimų.

Daug žmonių, o ypač moterų, sau prisižada nuo kitų metų keisti mitybos įpročius, gyvenimo būdą. Ar toks nusistatymas veiksmingas?

Nuo sausio mėgstame užsibrėžti daryti kažką naujo mesti rūkyti, pradėti sportuoti, išbandyti naują mitybą. Aš būčiau už tai, jog žmonės tokius pokyčius pradėtų daryti tada, kai jausis sulaukę tinkamo laiko, mat praktika rodo, jog sausio 1 d. nusistatymai trunka ne ilgiau trijų savaičių. Ilgiau nebeužtenka valios ir žmogus grįžta į savo įprastą ritmą. Labai svarbu ieškoti motyvacijos kažką daryti ir tik ją radus pradėti pokyčius, nes paprasta data jūsų pakankamai neįkvėps pasikeisti.

Atėjęs į šį pasaulį vaikas yra baltas lapas ir mes juos mokome gyventi taip, kaip patys gyvename.

Kai moterys prisiruošia kažką keisti, dažniausiai užsibrėžia kardinalių pokyčių, imasi dietų. Ką apie jas mano dietologai? Koks būtų sveikas ir veiksmingas mitybos keitimo būdas?

Dietologai niekada nerekomenduoja mitybos keisti kardinaliai. Visada esame už tai, kad žmogus pradėtų maitintis racionaliai. Kardinaliai jo mityba pasikeis nebent tuo atveju, jeigu prieš tai jis mito vien greitu ir riebiu maistu. Svarbiausia nepradėti badauti ir išmokti valgyti kas keturias valandas penkis šešis kartus per dieną. Iš viso tris pagrindinius patiekalus ir du užkandžius. Tai pirmasis žingsnis. Svarbu, jog maistas į organizmą patektų reguliariai ir mūsų skrandis įprastų gyventi pagal režimą. Mokytis valgyti yra darbas.

Kiek laiko organizmui reikia priprasti prie pasikeitusio mitybos režimo?

Mėnesį ar pusantro racionaliai maitintis reikia valios ir pastangų, tačiau praėjus šiam laikotarpiui organizmas pripranta. Vėliau po keturių valandų jis pradeda maisto prašyti pats. Dėl to nesiūlau laikytis drastiškų dietų, numesti kelis kilogramus ir vėl grįžti prie senos mitybos. Tokiu būdu kilogramai ataugs. Tikslas turėtų būti išmokti maitintis racionaliai ir tai, kad šie įpročiai liktų visam gyvenimui.

Dėl didelio gyvenimo tempo nesuspėjame pasigaminti ir pavalgyti penkis kartus per dieną, kažką užkandame tik radę laisvą minutę. Kiek mitybai svarbu, kada ir po kiek maisto valgysi?

Visuomet lekiame, dėl to ryte geriausiu atveju išgeriame kavos, o pavalgome per pietus ir grįžę iš darbo. Deja, tuo metu jau esame peralkę ir valgome viską, kas papuola po ranka. Atsisėskite ir persiplanuokite savo dieną taip, jog penkis kartus dienoje atsirastų po 510 minučių užkąsti ar pavalgyti. Tai nereiškia, kad penkis kartus turite valgyti po sotų patiekalą, užkandžiui puikiai tinka riešutai, sėklos, vaisiai. Žmogui būtina atsitraukti nuo kompiuterio, pailsinti akis ir protą, tad pasinaudodami šia proga tuo pačiu jį ir pamaitinkite. Taip įgausite energijos ir pavalgę dirbsite žymiai produktyviau.

Ar pradėti sportuoti rekomenduojama tik susitvarkius mitybą?

Viskas turėtų vykti paraleliai, tačiau jeigu prieš tai visiškai nesportavote, nereikėtų iškart bėgti į sporto klubą penkias dienas savaitėje. Pradžiai užtektų išeiti po pusvalandį pasivaikščioti, eiti vieną stotelę pėstute, jeigu važinėjate viešuoju transportu, išvesti šunį į mišką, lipti laiptais, bet ne važiuoti liftu. Jeigu nuspręsite eiti į sporto klubą, patarčiau iškart kreiptis į trenerį. Nereikėtų sporto salėje savarankiškai eksperimentuoti, jeigu neturite jokios patirties. Galite sau labai stipriai pakenkti, ypač, jeigu turite viršsvorio ir laikotės pačių išgalvotų dietų, turite mažai jėgų. Jeigu negalite sau leisti nuolat sportuoti su treneriu, būtinai apsilankykite bent keliose konsultacijose, kurių metu susidarysite savo treniruočių planą.

Gydytoja dietologė Daina Kaftanikienė (medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ nuotr.)

Dažnai moterys susiduria su problema, jog nors pačios nori sveikai maitintis, reguliarius patiekalus tenka gaminti šeimai. Kaip derinti savo ir šeimos mitybą?

Jeigu vienas iš šeimos narių liesėja, visi kiti turėtų jam padėti. Aš esu už tai, kad šeima adaptuotųsi prie tos mitybos, kuri yra rekomenduotina liesėjančiam nariui. Mums atrodo, kad sveikas maistas turėtų būti neskanus ir valgomas per prievartą, tačiau kiekvienas žmogus mėgsta skirtingus produktus, o mūsų pareiga jam sudaryti tokį meniu, kurį valgant žmogus nejaustų streso. Dietologai, prieš sudarant mitybos planą, išsiaiškina žmogaus poreikius, mėgstamus/nemėgstamus produktus ir tik po to skaičiuojama maisto energinė vertė, patiekalų sudėtis, rekomenduojamas valgymo laikas. Tiesiog, kai valgoma dažniau ir mažesnėmis porcijomis, suvalgoma žymiai mažiau. Visa esmė yra nejausti alkio, o valgydami kas trisketurias valandas nepatirsite alkio priepuolių. Organizme būtina užvesti energijos apykaitos mechanizmą ir jį sugreitinti, o pagreitinti energijos apykaitą gali tik reguliari mityba ir fizinis aktyvumas.

Dažnai matome reklamuojamus preparatus, kurių pagalbą esą įmanoma numesti svorio. Ar tabletės gali padėti sulieknėti?

Nėra stebuklingos tabletės, kurią išgėrę numesite svorio. Yra preparatų, kurie gali padėti tai padaryti, bet juos turėtų skirti tik būklę įvertinęs gydytojas dietologas. Tokie preparatai taip pat gali pakenkti sveikatai, o visuomenėje šiuo metu yra ypač daug mitybos specialistų, siūlančių įtartinus produktus. Į tokius lengvus kelius sulieknėti siūlyčiau žiūrėti labai kritiškai. Visą dėmesį geriau kreipti į patikrintus dalykus.

PSO duomenimis, maždaug 6 proc. viso pasaulio vaikų iki penkerių metų yra nutukę arba turi antsvorio. Lietuvoje per du dešimtmečius tokių vaikų padaugėjo 7-iais procentais. Maži vaikai dažniausiai yra aktyvūs, patys dar negali nusipirkti nesveikų produktų ar greitojo maisto. Kur slypi problema ir kaip ją reikėtų spręsti?

Įtakos nutukimui turi genetika, endokrininės problemos, medikamentai. Tačiau jeigu nėra jokių ligų, greičiausiai šeima neteisingai maitinasi ir netinkamai maitintis moko vaikus. Atėjęs į šį pasaulį vaikas yra baltas lapas ir mes juos mokome gyventi taip, kaip patys gyvename. Vaikai turėtų valgyti vaisių, daržovių, daug grūdinių produktų, žuvies, sėklų, gerti vandenį, o ne saldžius gėrimus. Jeigu per dieną vaikas išgers mažą Coca-cola buteliuką, per mėnesį jis suvartos daugiau nei pusantro kilogramo cukraus. Su vaikais reikia judėti, žaisti, eiti į lauką, mokytis naujų veiklų.

Nuo šešerių metų reikėtų pradėti formuoti būrelių, aktyvaus laisvalaikio įpročius. Vaikai dabar nebeeina į lauką žaisti taip, kaip anksčiau, nes vietoje judėjimo gryname ore jie sėdi prie įvairių įrenginių. Tik nuo tėvų priklauso, kokius įpročius jie formuos savo vaikui ir kokį pavyzdį rodys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis