Kinuose – 2016 m. Oskarams nominuoti trumpametražiai filmai

Netrukus kino ekranus pasieksiančios 2016 metais Oskarams nominuotų trumpametražių filmų programos, dešimtyje Lietuvos miestų žiūrovus kvies pamatyti prestižinių kino apdovanojimų favoritus.

Išskirtinė pažintis su geriausiais metų trumpukais pradedama jau vasario 19 dieną, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Utenoje, Varėnoje, Šilutėje ir Mažeikiuose.

Praėjusiais metais pirmąsyk Lietuvoje parodyta trumpametražių vaidybinių filmų programa sulaukė žiūrovų simpatijų ir palaikymo. Išskirtine galimybe vienoje programoje pamatyti geriausius pasaulio trumpus filmus pernai džiaugėsi penkių didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai, stebėję 2015 m. Oskarams nominuotų trumpametražių vaidybinių filmų programą. Šiemet išsiplėtusį renginį galės stebėti jau dešimties Lietuvos miestų gyventojai, o programą papildė 2016 m. Oskarams nominuoti trumpametražiai animaciniai filmai.

Vaidybinių filmų programą sudaro penki 13 – 30 minučių trukmės filmai iš Palestinos, Kosovo, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir JAV, kalbantys karo, susvetimėjimo, draugystės ir šeimos temomis bei atsigręžiantys į globalias šiandienos problemas. Programoje pastebima žanrų įvairovė – žiūrovai čia išvys komediją, istorinę dramą, trilerį ir karo filmą.

Organizatorių nuotr.

Pirmasis programos filmas, komedija „Ave Marija“ vaizduoja netikėtą žydų šeimos patekimą į vienuolyną, apgyvendintą tylos įžadus davusiomis vienuolėmis. „Draugas“ pasakoja istoriją apie dviejų berniukų draugystę, kiekvienam jų kovojant už savo gyvybę Kosovo kare. Trileris „Viskas bus gerai“ atsigręžia į šeimą, nušviesdamas ypatingą išsiskyrusio vyro susitikimą su savo aštuonmete dukra. „Miknius“ imasi istorijos apie vyrą, turintį kalbos defektą, tačiau pasižymintį vidine iškalba. Vieną dieną tylų jo pasaulį sudrumsčia įvykis, kurio dėka jam teks susidurti su didžiausiomis savo baimėmis... Tikrais įvykiais paremta karinė drama „Pirmoji diena“ žiūrovą nukelia į Afganistaną, kur JAV karė – vertėja jau pirmąją savo misijos dieną susiduria su dilema: pareiga tėvynei ar žmogiškumu paremtas motiniškas instinktas?

Organizatorių nuotr.

Animacinių filmų programą sudaro devyni filmai: penki Oskarui nominuoti filmai, lydimi keturių geriausių į apdovanojimą pretendavusių darbų. Iš JAV, Čilės, Rusijos, Kanados, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos atkeliavusios juostos pasakoja jaudinančias istorijas apie draugystę, vaikų fantazijų kupinus pasaulius, svajones, nuotykius ir šeimą. Kino studijos „Pixar“ animacinis filmas „Sandžajaus super komanda“ kalba apie tai, kaip nesibaigiantys tėčio meditacijos seansai, Amerikoje augančio indų berniuko gyvenimą paverčia nuobodžia rutina. Komedija „Rytojaus pasaulis“ nukelia į tolimą ateitį ir leidžia pažint ją vaiko akimis. Itin jautrą „Meškiuko istoriją“ pasakoja senas ir vienišas lokys, pasitelkęs mechaninę muzikinę dėžutę. Drama „Mes negalime gyventi be kosmoso“ liečia svajonių ir draugystės temas, o į mokyklos suolą sugrąžinsiantis pusiau autobiografinis filmas „Jeigu būčiau Dievu“ dalinasi režisieriaus prisiminimais apie mokyklą. Itin žavus „Trumpas pasakojimas apie lapę ir peliuką“ papasakos istoriją apie netikėtą gyvūnų draugystę bei jų nuotykį, drauge patirtą vieną šaltą žiemos dieną. Romantine gaida alsuojantis „Vienišiausias šviesoforas“ atskleis kaip kelio elementas gali tapti netikėčiausių įvykių liudininku. Ypatingai aukštos kokybės animaciniame filmuke „Pagauk!“ žiūrovai išvys linksmą surikatų ir maitvanagio dvikovą, o net 2 400 metų į praeitį nukelianti istorija „Prologas“ kvies akies krašteliu stebėti vieną žiauriausių mūšių pasaulio istorijoje, kuriame susigrūmė Spartos ir Atėnų kariai.

Organizatorių nuotr.

Išankstiniai animacinių ir vaidybinių filmų programų seansai jau vasario 12 dieną įvyks Vilniaus kino teatre „Pasaka“, o likusių miestų žiūrovai geriausiais 2016 metų trumpametražiais filmais džiaugsis nuo vasario 19 dienos.

Oskaramas nominuotų trumpametražių animacinių filmų programa bus rodoma:

Vilniuje - kino teatre „Pasaka“, kino centre „Skalvija“
Kaune – kino teatre „Romuva“
Klaipėdoje – Kultūros fabrike
Šiauliuose – kino teatre „Atlantis“
Panevėžyje – kino centre „Garsas“
Marijampolėje – kino teatre „Spindulys“
Utenoje – kino namuose „Taurapilis“
Varėnoje – Varėnos kultūros centre
Šilutėje – Šilutės kultūros ir pramogų centre
Mažeikiuose – kino teatre „Pirmas kadras“

Organizatorių nuotr.

Oskaramas nominuotų trumpametražių vaidybinių filmų programa bus rodoma:

Vilniuje - kino teatre „Pasaka“, kino centre „Skalvija“
Kaune – kino teatre „Romuva“
Klaipėdoje – Kultūros fabrike
Šiauliuose – kino teatre „Atlantis“
Panevėžyje – kino centre „Garsas“
Marijampolėje – kino teatre „Spindulys“
Utenoje – kino namuose „Taurapilis“
Varėnoje – Varėnos kultūros centre
Šilutėje – Šilutės kultūros ir pramogų centre

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis