Net iš 1 datulės gaunama didžiulė nauda organizmui

Datulės – unikalūs vaisiai, daugelyje šalių tikima, kad jos stiprina sveikatą ir ilgina gyvenimą. Sakoma, Kinijoje yra ilgaamžių, kurių mitybos pagrindą sudaro datulės. Šiaip ar taip, tai labai naudingas produktas, daugelis dietologų vagyti datules vietoj saldumynų.

Medikai nustatė, kad esant mažam cukraus lygiui kraujyje, žmogus jaučia didžiulį alkį, o suvalgius vos kelias datules alkio jausmas dingsta. Tad po badavimo iš pradžių suvalgius kelias datules paskui nebekils noras persivalgyti.

* Datulėse yra 23 įvairios amino rūgštys, kurių nėra daugelyje kitų vaisių.

* Datulėse yra ir nepakeičiamos amino rūgšties triptofano, kuris būtinas tam, kad gerai funkcionuotų smegenys ir net vyresniame amžiuje išliktų normali psichinė būklė. Triptofanas užkerta kelią senėjimui – pakankamas jo kiekis maiste padeda sustabdyti ląstelių senėjimą. Be to, dėl triptofano datulės turi švelnų raminamąjį poveikį.

* Datulėse ir kitos amino rūgšties – glutamino, kuri neutralizuoja per didelį skrandžio rūgštingumą. Jose esantis selenas mažina vėžinių ligų riziką, stiprina imuninę sistemą, mažina ir širdies ligų riziką.

* Dėl didelio kiekio cukraus (gliukozės ir fruktozės – 26 – 55 proc.), kurį organizmas labai greitai įsisavina kartu su vitaminu B5, datulės ne tik labai greitai numalšina alkį, bet ir padeda atgauti jėgas, energiją, atgaivina smegenis, nervus.

* Kaip ir daugumoje augalinio maisto, datulėse nėra cholesterino.

* 100 g šviežių datulių energetinė vertė – 142 – 274 kalorijos, džiovintų – 340 kalorijų. Datulėse yra nuo 40 iki 77m5 proc. sausų medžiagų.

* Datulėse daug mineralų, druskų ir vitaminų. Mokslininkai mano, kad pakanka per dieną suvalgyti 10 datulių ir žmogus suvartoja magnio, vario dienos normą, pusę geležies dienos normos, ketvirtadalį kalcio dienos normos. Taigi maitinantis vien datulėmis ir vandeniu galima pragyventi kelerius metus.

Šiuolaikinė medicina laiko datules akademinių tyrinėjimų objektu, atliekant kuriuos atrasta daugybė šių vaisių naudingų ypatybių.

Štai kuo vertingos datulės:

- datulės neperduoda pavojingų sveikatai bakterijų , mikrobų ir parazitų,

- datulės padeda kovoti su pavojinga ameba,

- datulėse yra medžiagų, kurios naikina žmogaus organizme ligas sukeliančias bakterijas,

- datulės – nepamainomas valgis ir vaistai kosmonautams, jos kur kas vertingesnės už ikrus,

- datulėse yra medžiagų, kurios skatina gimdos raumenų susitraukimus, tai palengvina gimdymą, sumažina skausmus,

- datulėse yra vitamino A, palaikančio ir gerinančio regėjimą naktį,

- datulėse daug vitamino B, todėl jos labai sveika raumenims,

- datulės gerina apetitą,

- valgant datulių tuščiu skrandžiu naikinami parazitai,

- datulės – vaisiai, valgis, vaistai, gėrimas ir saldumynas.

Na, žmogus gali gyventi be datulių, bet jos labai naudingos.

Valgyti datulių rekomenduojama šiais atvejais:

- Esant dideliam protiniam krūviui. Manoma, kad džiovintos datulės 20 proc. ir daugiau didina smegenų pajėgumą.

- Esant fiziniam pervargimui, išsekimui. Suvalgius datulių jau po pusvalandžio net ir labai pavargusiam žmogui grįžta jėgos.

- Sergant kvėpavimo takų ligomis.

- Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Kadangi datulėse daug kalcio, jos stimuliuoja širdies veiklą, tonizuoja, stiprina, padeda atgauti jėgas po ligos.

- Esant mažakraujystei, anemijai,

- Siekiant užkirsti kelią opoms, skrandžio vėžiui. Pektinas ir skaidulos skatina žarnyno peristaltiką, taigi saugo nuo vėžio.

- Norint padidinti spermos kiekį.

- Esant impotencijai,

- Sutrikus nervų sistemai.

- Norint palengvinti gimdymą. Be to, padeda moterims atgauti jėgas po gimdymo. Moksliniai eksperimentai parodė, kad datulėse yra stimuliuojančių medžiagų, kurios stiprina gimdos raumenis ir mažina kraujavimą po gimdymo.

- Esant jūros ligai, pykinimui.

- Peršalus.

- Saugantis persileidimų.

- Stiprinant kraujagyslių sieneles.

- Siekiant pagerinti virškinimą. Datulės labai sveika virškinimui, jos valo virškinamąjį traktą.

Didžiulė datulių nauda gydant vėžį. Ligonis gali valgyti datulių, tai tikrai duos naudos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis