Amžina paauglystė: negydoma aknė – palydovė visam gyvenimui?

Į paauglius ištikusią spuogų problemą dažnai yra žiūrima dvejopai. Vieni tėvai iš karto imasi įvairiausių priemonių gydyti spuogus (aknę), o štai kiti numoja ranka į problemą ir mano, jog spuoguota paauglio veido oda – laikina būklė, kuri praeis.

Deja, negydant spuogų, liga gali progresuoti ir vėliau sukelti dar didesnių rūpesčių. Labai svarbu nedelsti ir pastebėjus simptomus laiku į juos sureaguoti ir padėti savo vaikui išvengti dėl šios ligos kylančių fizinių ir psichologinių problemų.

Apie tai, kaip turėtų elgtis tėvai, susidūrę su paauglio odos problemomis, kokia rizika kyla jų negydant ir kaip tai gali paveikti paauglio asmenybės formavimąsi, kalbamės su gydytoja dermatologe Egle Aukštuoliene bei psichologe Nida Matiukiene.

Negydoma aknė gali tęstis ilgus metus

Anot gydytojos E. Aukštuolienės, aknė – tai lėtinė liga, kuri kiekvienam jaunuoliui pasireiškia individualiai. Gydytoja pirmiausia pataria tėvams pasikonsultuoti su specialistu, kuris įvertins aknės sunkumo laipsnį ir paskirs tinkamą gydymą. Kai kuriems paaugliams jau 11-12 metų gali atsirasti pirmieji spuogai, todėl reikėtų kuo anksčiau pradėti rūpintis paauglio veido oda. ,,Negydoma aknė gali tęstis ilgus metus, o vėliau palikti ryškius randus ant veido", - pasakojo specialistė. E. Aukštuolienė pripažįsta, jog pasitaiko atvejų, kai sulaukęs 30-ies žmogus vis dar susiduria su odos problemomis, todėl itin svarbu nedelsti ir laiku reaguoti į paauglystėje prasidėjusias odos problemas. Visgi aknę galima valdyti ir su ja susidoroti, tereikia imtis tinkamų veiksmų.

Gydytoja dermatologė Eglė Aukštuolienė

Taikomi skirtingi gydymo būdai

Pasitaiko situacijų, kai tėvai, tikėdamiesi, jog jaunuolio spuogų problema praeis savaime, nesiima jokių priemonių. Gydytoja E. Aukštuolienė teigia, jog toks tėvų požiūris yra klaidingas. Anot gydytojos, tėvams reikėtų įvertinti ligos sudėtingumą ir ieškoti būdų, kaip padėti savo paaugliui vaikui. ,,Jei jaunuolį kankina pavienių (atvirųjų) inkštirų problema, tuomet odos priežiūrai pakanka vaistinėse parduodamų riebiai odai skirtų dermatologinių priemonių: prausiklio ir specialaus kremo. Kovoje su spuogais kelis kartus per savaitę rekomenduojama naudoti specialią kaukę arba švelnų pilingo efektą turintį veido šveitiklį, serumą" , - teigė gydytoja. Ji taip pat išskyrė, kad renkantis odos higienos priemones svarbu atkreipti dėmesį, kad jos būtų be alkoholio, nes dėl tokių dirginančių medžiagų kaip alkoholis dar labiau suaktyvėja riebalinių liaukų veikla. Visgi, jei paauglį kamuoja raudoni, uždegiminiai spuogai, tuomet reikėtų kreiptis į specialistą, kuris paskirs gydymą vaistais. Kovojant su akne reikalingas kompleksinis gydymas – vaistai derinami su dermatologine kosmetika, kai kuriais atvejais taikomos ir odos priežiūros procedūros. Labai svarbu reguliariai lankytis pas gydytoją, kuris, jeigu reikia, gydymą gali pakoreguoti. Pagerėjus odos būklei ir pasiekus norimą rezultatą, svarbu nenutraukti gydymo, kadangi spuogai gali vėl atsinaujinti.

Antibiotikų bijoti neverta

Gydytoja išskyrė tris geriamų vaistų rūšis – geriamus antibiotikus, kontraceptines tabletes (skirtas merginoms) bei retinoidus, kurie skiriami esant uždegimui. E. Aukštuolienė pasakoja, kad savo darbe dažnai susiduria su tėvais, bijančiais dėl antibiotikų grėsmės vaiko organizmui. Tačiau gydytoja ramina, kad baimintis neverta: ,,Spuoguotai odai skirti antibiotikai naikina bakterijas ir yra vartojami mažomis dozėmis, tačiau ilgesnį laikotarpį. Mažomis dozėmis vartojant antibiotikus, organizmas juos puikiai toleruoja", - teigė E. Aukštuolienė. Kalbant apie kontraceptines tabletes, gydytoja pripažino, jog hormoninė kontracepcija gydant aknę užima vieną iš svarbiausių vietų. Visgi paauglei, renkantis kontraceptines priemones aknės gydymo tikslais, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju, nes tik jis gali parinkti tinkamą kontracepciją.

Rezultatus padeda pasiekti visapusiška odos priežiūra

Kaip vieną iš efektyviausių aknės gydymo būdų, E. Aukštuolienė išskyrė retinoidus. Jie - vieni iš tinkamiausių vaistų, mat net ir sudėtingiausiais atvejais gali padaryti stebuklus. ,,Patys pas mane besilankantys jaunuoliai pripažįsta, jog vartojant šio tipo vaistą oda iš karto skaistėja, darosi lygesnė", - pasakojo gydytoja. Vis dėlto galimi ir alternatyvūs, nemedikamentiniai gydymo variantai tokie kaip šviesos terapija, cheminiai pilingai su vaisinėmis rūgštimis, lazerinės procedūros. Gydymo būdo pasirinkimas priklauso nuo aknės sunkumo formos.

Žinoma, būtiną vietą kasdienės odos priežiūros rutinoje užima dermatologinė kosmetika. Ryte ir vakare veidą būtina nuvalyti su specialia higienos priemone ir naudoti kasdienį intensyvaus poveikio kremą nuo spuogų. Jeigu oda vartojant vaistus išsausėja, reikėtų naudoti specialų drėkinantį kremą riebiai išsausėjusiai odai. Taip pat kovojant su spuogais svarbu pakoreguoti kasdienius įpročius – teigiamą poveikį odai turi tinkama mityba, vandens vartojimas. Anot E. Aukštuolienės, svarbu atsižvelgti į tai, jog tokie produktai kaip pienas, šokoladas, greitas maistas blogina veido odos būklę, todėl jų rekomenduotina vartoti kaip įmanoma rečiau. Taip pat reikėtų vengti streso, kuris įvardijamas kaip vienas iš spuogų atsiradimą sukeliančių veiksnių: patiriant stresą organizmas išskiria streso hormonus ir kortizolį, kuris, kaip manoma, skatina odos riebalų gamybą.

Randai - visam gyvenimui

Tėvams privalu suvokti ir spuogų paliktų randų riziką. Anot E. Aukštuolienės tai, ar randai išliks, lemia skausmingų, giluminių spuogų iškilimas, ilgas spuogų gijimas, spuogų krapštymas. Jeigu spuogai negydomi, randų atsiradimo rizika tik didėja. Dažnai randą panaikinti yra sunku, mat jo srityje odos struktūra yra pakitusi. Aknės sukeltų randų naikinimui yra taikomi rūgštiniai pilingai, lazerio procedūros, hialurono rūgšties užpildai, kartais gilūs randai operuojami. Todėl tam, jog su randais netektų kovoti, gydytoja tėvams pataria kuo greičiau pasikonsultuoti su specialistu dėl paauglio veido odos būklės.

Svarbu sukurti tvirtą emocinį ryšį

Aknė – liga, kuri gali palikti randus ne tik jauno žmogaus išorėje, bet ir viduje. Dažniausiai spuogų turintys paaugliai yra uždaresni, labiau kompleksuoja, bijo viešumo. Psichologės Nidos Matiukienės teigimu, paauglius, kurie kenčia nuo spuogų, kasdien lydi neigiamos emocijos, o tai daro įtaką santykiams su bendraamžiais bei formuoja žemesnį savęs vertinimą. Anot psichologės, moksliniais tyrimais yra nustatyta, jog turintys spuogų paaugliai gali tapti uždaresni ir labiau linkę į depresiją.

Kyla klausimas: kaip elgtis tėvams, kurių vaikai susiduria su aknės problemomis – ar raginti vaikus rimtai reaguoti į šias problemas, ar raminti, guosti, sakyti, jog viskas išsispręs? Psichologės teigimu, tėvai neturėtų atsiriboti nuo paauglių problemų. ,,Bėda ta, jog paaugliai dažnai sunkiai priima pagalbą iš tėvų. Jeigu taip yra, tėvams pirmiausia derėtų susirūpinti tėvų - vaikų santykiais. Jei pavyktų sukurti artimą ryšį su dukra ar sūnumi, emocinių problemų ženkliai sumažėtų. Taip pat ir patiriamo streso bendraamžių tarpe", - teigia N. Matiukienė. Specialistė mano, jog svarbiausia, kad vaikas jaustų tėvų meilę, palaikymą ir ragina tėvus reaguoti į spuoguotos odos problemas.

Psichologė Nida Matiukienė

Odos problemos gali turėti įtakos ir ateityje

Daugelis paauglius auginančių tėvų žino, kaip sunku ištverti laikotarpį, kuomet paauglys išgyvena “bjauriojo ančiuko” sindromą, skundžiasi savo išvaizda. Didelę įtaką tam daro ir spuogų problemos – su jomis susiduriantis paauglys jaučiasi neišvaizdus, nepasitiki savimi. Nemažai tėvų svarsto, ar aknės sukeltos problemos gali vaikui atsiliepti ateityje, pavyzdžiui, pakenkti jo savivertei, sumažinti pasitikėjimą savo jėgomis, daryti neigiamą įtaką jo tolimesniam vystymuisi. Psichologė pripažįsta – spuogų sukeltos emocinės problemos tikrai gali turėti įtakos paauglio asmenybei. ,,Tiriant suaugusius, kurie kadaise kentėjo nuo aknės, randamos sąsajos su mažesniu savęs vertinimu, menkesniais karjeros pasiekimais, negebėjimu užmegzti tvirtų santykių. Tačiau koreliacija nežymi priežastingumo. Norint suprasti priežastį reikėtų vertinti ir tokius faktorius kaip paciento amžius, bazinis savęs vertinimas, savireguliacijos įgūdžiai, šeimos ir bendraamžių palaikymo sistemos, asmenybės ypatumai ir egzistuojančios psichopatologijos", - teigė psichologė. Todėl galima būtų daryti prielaidą, kad aknė pati savaime nesukelia psichologinių problemų, jas sukelia reakcija į šią odos ligą. Visa esmė glūdi tame, kaip paauglys išgyvena „spuoguotą“ periodą. N. Matiukienės nuomone, svarbu, kokia aplinka supa vaiką, ar jis jaučiasi palaikomas, saugus ir aprūpintas. Todėl geriausias vaistas paaugliui, susiduriančiam su odos problemomis, yra artimųjų meilė, globa, supratimas ir palaikymas kovojant su šia išvaizdos problema.

Norite sužinoti, ko dar reikia vengti kovojant su spuogais? Apsilankykite www.tiesa-mitas.lt, kur rasi visą tiesą apie spuogus ir gydytojų dermatologų patarimus.

Šį straipsnį taip pat galima rasti www.bioderma.lt svetainėje, ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis