Vitaminas B9 - svarbus pagalbininkas, kurį dažniausiai pamirštame

Tikriausiai jau ne kartą esate girdėję apie folio rūgštį - vitaminą, būtiną nėščiosioms. Tačiau folio rūgštis naudinga ne tik besilaukiant kūdikio.

Apie folio rūgšties įtaką mažinant kūdikių apsigimimų skaičių kalbama jau senai. Anot statistikos, per metus pasaulyje gimsta maždaug 300 tūkstančių naujagimių su nervinio vamzdelio defektais, o moksliniai tyrimai rodo, kad tinkamas folio rūgšties vartojimas šių apsigimimų tikimybę gali sumažinti 70-75 proc. Pradėjus vartoti folinę rūgštį 2–3 mėn. iki nėštumo vaisius apsaugomas nuo įvairių raidos ydų, ypač nuo įskilo stuburo ir anencefalijos. Įrodyta, kad taip pat sumažėja rizika vaisiui gimti per mažo svorio.

Vis dėlto folio rūgštis (vitaminas B9) būtina ne tik besilaukiančioms. Įprastai šį vitaminą organizmas turėtų įsisavinti iš maisto produktų, tačiau ne visi produktai savo sudėtyje turi pakankamą B9 vitamino kiekį. Daugiausiai folio rūgšties galime rasti žalialapėse daržovėse: petražolėse, špinatuose, salotose. Taip pat kepenyse, inkstuose, kiaušiniuose, motinos ir karvės piene, alaus mielėse.

Nuotraukoje - pagrindiniai vitamino B9 šaltiniai. Adobe Stock nuotr.

Suaugusiems rekomenduojama folio rūgšties paros norma yra 240 mikrogramų. Nėščioms, žindančioms bei kontraceptinius preparatus vartojančioms moterims šios rūgšties reikia daugiau: nėščioms – 400 mikrogramų per dieną, žindyvėms – 480 mikrogramų. Folio rūgšties daugiau reikia sergant žarnyno ligomis ar epilepsija, sergant alkoholizmu ir narkomanija, kepenų ligomis, mažakraujyste, sutrikus virškinimo trakto veiklai. Ypatingais atvejais gali būti naudojami didesni folio rūgšties kiekiai – iki 4 miligramų per parą.

Kuo organizmui naudingas vitaminas B9

Širdies ir kraujagyslių sistemai. Folio rūgštis padeda užkirsti kelią anemijai - kraujo kūnelių (eritrocitų) ir hemoglobino kiekio sumažėjimui kraujyje. B9 vitaminas skatina eritrocitų gamybą ir reguliuoja hemoglobino kiekį kraujyje.

Nervinei sistemai. Specialistai šį unikalų mikroelementą vadina „geros nuotaikos vitaminu“. Ir nieko nuostabaus, juk folio rūgštis aktyviai dalyvauja gaminant serotoniną ir noradrenaliną. Organizme išskiriamas serotoninas suteikia mums gerą nuotaiką, o noradrenalinas padidina mūsų aktyvumą.

Virškinimui. B9 vitaminas itin naudingas tiems, kurie susiduria su pernelyg mažu skrandžio rūgštingumu ir sutrikusiu virškinimu. Reguliariai vartojama folio rūgštis padeda išspręsti šią problemą ir pagerina virškinamosios sistemos darbą.

Imuninei sistema. Ši unikali rūgštis, kurios pats žmogaus organizmas negali pasigaminti, stimuliuoja leukocitų gamybą, o leukocitai organizme atsakingi už apsaugines funkcijas. Taigi pakankamas folio rūgšties vartojimas padeda apsisaugoti nuo virusinių bei bakterinių infekcijų.

Grožiui. Moksliškai įrodyta, jog odos senėjimo procesą galima sulėtinti. Vienas svarbiausių odos jaunystės ir grožio sergėtojų – folio rūgštis, stimuliuojanti DNR ir odos ląstelių atkūrimo procesus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis