Šiuos tris dalykus apie žmogų galime „išskaityti“ iš veido

Veidas yra minčių atspindys, o akys – jo interpretatorės“, – sakė romėnų politikas, retorikas, filosofas ir rašytojas Markas Tulijus Ciceronas. Nors jis nebuvo socialinės krypties mokslininkas, moksliniai tyrimai, paskelbti pora tūkstančių metų po jo mirties, patvirtino šį pareiškimą.

Šypsenos ar mimikų pagalba mūsų veidas gali lengvai išduoti, kaip jaučiamės. Ir ne tik. Pasak sociologų, žmogaus veidais gali perteikti ir esmines charakteristikas apie tai, kokie esame ar kuo užsiimame.

Išskiriami trys pagrindiniai dalykai, kuriuos iš mūsų veido gali „išskaityti“ kiekvienas:

1. Agresija. Iš vyro veido galima matyti, ar jo charakteris yra linkęs į agresiją. Pasak naujausių tyrimų, veido pločio ir aukščio (t.y. kiek siauras ar platus veidas) santykis yra susijęs su agresija. Šiems tyrimams antrina ir reklamos industrija, kuri agresyvaus charakterio vyrus nuolat vaizduoja platesnio veido ir didesnio stoto. Tik dabar tyrimai patvirtino, kad didesnis testosterono kiekis yra susijęs su platesniu žmogaus veidu ir didesniais jo bruožais.

2. Seksualinė orientcija. Naujausi žmogaus veido tyrimai taip pat atskleidė, kad tam tikri veido bruožai yra susiję ir su žmogaus seksualine orientacija. Ištyrus Kanadoje gyvenančius homoseksualus ir palyginus su heteroseksualais, moterys skyrėsi 17 iš 63, o vyrai – 11 iš 63 veido bruožų. Lesbiečių nosys buvo labiau pakilusios (pas vyrus, nosis su pakilusiu galiuku dažniau turi heteroseksualai), jos turėjo daugiau raukšlių aplink burną, mažesnę kaktą ir šiek tiek raumeningesnį veidą nei heteroseksualios moterys. Pas homoseksualius vyrus pastebėtas labiau atsikišęs žandikaulis, trumpesnė nosis (atvirškčiai nei pas homoseksualias moteris), aukštesnė kakta. Tyrėjai sako, jog detalesnis šių tyrimų analizavimas galėtų pagilinti seksualinės orientacijos vytymosi žinias.

3. Asmenybė. Atlikus eksperimentus su 800 savanorių ir išanalizavus jų veidus pagal „Didžiojo penketo“ modelį, paaiškėjo, jog sukalbami ir sąžiningi vyrai nuotraukose turėjo pakilusius antakius, žemą kaktą, dideles akis, ilgus antakius, labiau išreikštą viršutinę lūpą, griežtesnę žandikaulio liniją ir įtemptus burnos raumenis. Mažiau sukalbami vyrai, atvirkščiai, turėjo prie akių labai priartėjusius antakius ir aukšta kaktą, įdubusius skruostus, atsipalaidavusius veido raumenis. Tyrėjai pažymi, jog mažiau sukalbami vyrai atrodė labiau atsipalaidavę ir abejingi.

Kalbant apie moteris, ekstraversija (tipologinė individo savybė, pasireiškianti didesniu dėmesiu) buvo vienintelis reikšmingas veiksnys, susijęs su asmenybe. Moterys su aukštesnio lygio ekstraversija turėjo labiau išsikišusią nosį ir lūpas, didesnius žandikaulio raumenis, atsikišusį smakrą. Mažesnio lygio ekstraversija pasižyminčioms moterims priskirti priešingi bruožai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis