Pavojingas triukšmas: kaip jį atpažinti

Balandžio 29-ąją pasaulis minėjo Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną. Triukšmu vadinamas nepageidaujamas žmogui garsas, sklindantis iš įvairių (natūraliųjų ir dirbtinių) garso šaltinių. Fiziologiniu požiūriu tai bet koks garsas, kuris trukdo normaliam žmogaus darbui ar poilsiui.

Apie triukšmą, galimą jo žalą ir prevenciją kalbamės su „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro otorinolaringologe dr. Inga Julija Sruogiene.

Kokiu tikslu minima Tarptautinė triukšmo suvokimo diena?

Triukšmo suvokimo diena švenčiama kiekvienais metais. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tokiu būdu primena žmonėms apie triukšmą, jo žalą sveikatai ir ligas, kuriomis rizikuojama susirgti. Visuotinai pripažįstama, jog triukšmas yra didelė problema, tačiau ją galima kontroliuoti. Sveikatos specialistai siūlo daugiau mėgautis natūraliais gamtos garsais tam, kad būtų atkurta harmonija tarp nuolat mus supančio urbanistinio ir retai girdimo gamtos triukšmo.

Ar triukšmo problemą pradėta spręsti tik dabar?

Tikrai ne. Dar XI a. pr. Kr. viename Graikijos miestelyje, kuriame gyveno daugiau kai 100 tūkst. žmonių, buvo uždrausta dirbti didelį triukšmą keliantiems amatininkams. Pats Julijus Cezaris buvo uždraudęs naktį važinėtis vežimais, nes keliamas triukšmas trukdė jo miegui. Garsus vokiečių mikrobiologas Samuelis M. Cohen’as yra pasakęs įsimintiną frazę: „Ateis laikas, kai žmonės kovos su triukšmu ir nugalės jį taip, kaip nugalėjo cholerą ir marą.“


Otorinolaringologė dr. Inga Julija Sruogienė (Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ nuotr.)

Ar visi garsai yra triukšmas? Kaip atskirti, kurie garsai kenkia sveikatai?

Triukšmas yra akustinė tarša. Fizikine prasme, triukšmas – tai įvairaus intensyvumo, netaisyklingos garso bangos. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra nustačiusi pagrindinius triukšmo šaltinius. Tai oro uostai, greitkeliai, automobilių spūstys, koncertai, muzika klubuose, koncertuose ir mūsų ausinukuose. Jeigu pamatuotume, garso lygis naktiniuose klubuose siektų 100-108 dB.

Egzistuoja individualus ausies jautrumas triukšmo poveikiui, tad vienam po roko koncerto gali spengti ausyse, o kitiems – ne. Tai vadinama laikinu klausos pažeidimu arba nuovargiu. Kitaip tariant, tai bus ženklas, jog triukšmas buvo per garsus, tačiau jeigu jūs niekada negirdite spengimo, dar nereiškia, kad nedarote žalos savo klausai. Tiesiog skiriasi jūsų fiziologija.

Kokias ligas gali sukelti triukšmas?

Triukšmo sukeliamos ligos skirstomos į specifiškas ir nespecifiškas. Prie pastarųjų priskiriami nuotaikų kaitos sutrikimai, poveikis centrinei nervų sistemai, širdies, skrandžio ir virškinimo sistemų ligos. Noriu akcentuoti, kad triukšmas yra pats žalingiausias poveikis klausos neuroepitelinėms ląstelėms, o padarytos žalos neįmanoma atstatyti.

Triukšmas yra neišvengiama mūsų kasdienybės dalis. Kaip patartumėte atkurti ramybės ir triukšmo balansą?

Pirmiausia reikia pagalvoti apie triukšmo absorbciją ir triukšmą atribojančias, sugeriančias medžiagas. Svarbu galvoti ne tik apie save, bet ir savo namo kaimynus, bendradarbius, šeimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis