Nustatykite kūno tipą pagal ajurvedą ir sužinokite, kaip maitintis

Ajurvedos filosofija, kurios pagrindas yra fizinės ir emocinės pusiausvyros užtikrinimas, teigia, kad egzistuoja trys kūno energijos tipai (došos): vata, pita ir kapha.

Nepaisant to, kad jos visos yra mūsų kūne, viena jų užima daugiau vietos ir nulemia mūsų konstituciją, skonių įpročius ir net polinkį sirgti tam tikromis ligomis.


Vata. Paprastai žmonių su vata tipo energija yra smulkus kūno sudėjimas, jų oda sausa, jie gali staiga pajusti alkį. Jiems dažnai kyla miego problemų, jie nebijo permainų ir reguliariai būna didžiulio susižavėjimo būsenos. Jie kalba labai greitai, jų beprotiška energija juntama iš tolo. Labiausiai tokiems žmonėms tinka pasivaikščiojimai, dviratis, joga ir šokiai.

Geriausias maistas vata došos žmonėms – avokadai, neapdorotas pienas, šakniavaisiai ir gerai išvirtos kruopos. Jiems reikėtų vengti sauso maisto, pavyzdžiui, krekerių, taip pat reikėtų gerti mažiau kavos, nerūkyti, bet valgyti daugiau termiškai neapdorotų produktų. Šios konstitucijos disbalanso požymiai – išsekimas, artritas ir pilvo pūtimas.


Pita. Žmonės, sugebantys dirbti iki išsekimo, su stipriu charakteriu, greitai užsiplieskiantys. Jų plaukai dažniausiai yra rusvi, veidas įraudęs (nesveikas raudonumas). Jie yra ambicingi, aistringi ir protingi.

Sutrikus pusiausvyrai, jie tampa pavydžiais, konfliktiškais, linkusiais į rajumą, kenčia nuo peršalimų, bėrimų ir opų. Jei pusiausvyra nesutrikusi – jie trykšta sveikata ir laime, yra malonūs su aplinkiniais. Paprastai tokie žmonės būna vidutinio svorio ir stipraus charakterio. Jiems tinka tokios sporto rūšys, kuriose reikia varžytis, pavyzdžiui, slidinėjimas, sportinis ėjimas, tenisas ir laipiojimas uolomis. Geriausias maistas – vynuogės, melionai, kiaušiniai, cukinijos, agurkai ir brokoliai.


Kapha. Tai kresno, tvirto sudėjimo žmonės. Jie lėtai nubunda, mėgsta ilgai pagulinėti lovoje, jiems rytais reikia geros kofeino dozės. Jei viskas subalansuota, jie išlieka ramūs ir džiaugiasi gyvenimu.

Disbalanso požymis – priaugtas svoris, susikaupę skysčiai ir nuovargis. Jiems tinka ilgų distancijų bėgimas, aerobika, futbolas arba irklavimas (viskas, kas privers juos aktyviai judėti). Jiems reikėtų valgyti vaisius ir daržoves ir vengti tokio sunkaus maisto, kaip sūris, karvės pienas ir raudona mėsa.


Trys došos žmoguje nuolat kinta priklausomai nuo gyvenimo būdo, aplinkos ir metų laiko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis