Nereikalingas drovumas moterims neleidžia mėgautis pilnaverčiu gyvenimu

Turbūt pagrindinė bėda – kad moterys gėdijasi šios problemos. Ir net neįsivaizduoja, kaip galima pakeisti gyvenimo kokybę, savijautą, seksualinį gyvenimą.

Tai – apie šlapimo nelaikymą. Apie tai, kaip gali pasikeisti daugybės moterų gyvenimas, kalbamės su medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ gydytoja akušere-ginekologe Vilma Dauderiene.

Gydytoja, įvardinkite, kas tai yra šlapimo nelaikymas?

Tai yra nevalingas, savaiminis šlapimo tekėjimas, nesusijęs su kažkokiomis pastangomis. Skiriamos trys šlapimo nelaikymo rūšys: 2 pagrindinės ir viena mišri.

* Įtampos šlapimo nelaikymas, kuris nutinka lengvo ar sunkaus fizinio krūvio metu. Šlapimo pratenka kosint, čiaudint, kartais einant, bėgant, net keliantis iš lovos, vedžiojant šuniuką. Jis gali progresuoti į mišraus šlapimo nelaikymą, kai prisideda dirgli šlapimo pūslė.

* Dirgli šlapimo pūslė – tai toks šlapimo nelaikymas, kai staiga panorėjus šlapintis reikia bėgti, nes galima nespėti. Arba galima užsinorėti vien išgirdus tekantį vandenį ar artinantis prie namų ir įžengus į namus nevalingai pasišlapini. Kai nepavyksta suturėti. Šios rūšies šlapimo nelaikymas gydomas medikamentais.

* Mišrus šlapimo nelaikymas – kai nustatoma abiejų požymių: ir įtampos, ir dirglios šlapimo pūslies.

Kokios priežastys lemia, kad moters organizmas susiduria su šia bėda?

Priežastys gali būti įvairios. Ir dažiausiai jos nėra nustatomos. Didelės reikšmės turi gimdymai, pavyzdžiui, ilgas sunkus gimdymas, didelis vaisius, jei vaisiui slenkant gimdymo takais, galvutė ilgiau užstringa ties šlaple.

Šlapimo nelaikymu skundžiasi ir moterys iškart po gimdymo. Tokiu ateju nereikėtų jaudintis, vertėtų tiesiog palaukti pusmetį – paprastai per tiek laiko problema dingsta.

Tikrasis šlapimo nelaikymas paprastai nutinka vyresnio amžiaus moterims premenopauzės, menopauzės laikotarpiu, kai pasikeičia hormoninė pusiausvyra, kai sumažėja audinių elastingumas, tonusas ir atsiranda anatominiai pokyčiai.

Jaunesnės moterys su šia bėda susiduria, jei dažnai serga bronchitu, kai nuolat kosti, čiaudi, rūko.

Šlapimo nelaikymas gali atsirasti ir dėl anatominių įgimtų savybių, tarkime, jungiamojo audinio silpnumo.

Kaip ginekologai gali pagelbėti moterims, kenčiančioms nuo šlapimo nelaikymo?

Pirmiausia būtina konsultacija su gydytoju. Vizitui reikėtų ateiti kiek įmanoma pilna šlapimo pūsle. Gydytojas turi apžiūrėti, nustatyti šlapimo nelaikymo rūšį ir tada galima spręsti, kaip padėti moteriai. Svarbiausia – tai labai noriu akcentuoti – kad moterys nebijotų, nesigėdytų, tai yra labai paplitusi premenopauzinio, menopauzinio amžiaus moterų problema. Deja, nemažai moterų metų metus laukia, kenčia, nesako net gydytojui, nes tai laiko gėdingu dalyku. Būna, apžiūros metu matai anatominius pakitimus ir tik labai išklausus sužinai, kad moteris turi šią problemą labai seniai, tačiau gėdydamasi neieško šios sprendimo.

O gyvenimo kokybė gali pagerėti ir labai ženkliai. Didžiausią pagalbą galime suteikti esant įtampos šlapimo nelaikymui, kai šlapimas prateka fizinio krūvio metu. Normali šlaplė anatomiškai yra išlenkta, turi 30 laipsnių kampą. Tada kosint, čiaudint, šokant, bėgant šlapimas atsitrenkia į tą kampą kaip į barjerą ir šlapimas neišteka. O kai kampas išsilygina, šlaplė (vamzdelis) iš šlapimo pūslės eina tiesiai, nes nelieka kliūties. Taigi šią problemą galime labai lengvai pakoreguoti įdėjus juostelę, kuri prigyja ir viskas susitvarko.

Ar tai sudėtinga operacija?

Operacijos metu viduriniame šlaplės trečdalyje juostelė dedama taip, kad sudarytų anksčiau mano minėtą kampą. Juostelė prigyja visam gyvenimui ir sulaiko nevalingą šlapimo tekėjimą.

Po operacijos labai svarbu laikytis gydytojo nurodyto režimo. Pooperacinis laikotarpis yra ne mažiau svarbus nei pati operacija. Negalima apie mėnesį pusantro dirbti fizinio darbo, kilnoti – tam, kad juostelė prigytų. Jei moteris dirba protinį darbą, ji gana greitai gali grįžti į darbą. Jei darbas fizinis, moteris nedarbinga apie mėnesį.

Kaip koreguojama dirgli šlapimo pūslė ir su tuo susijęs šlapimo nelaikymas?

Šį šlapimo nelaikymą dažniausiai sąlygoja lėtiniai uždegimai, šlapimo takų infekcijos, o tai yra sunkiai gydoma. Uždegimų pasekoje atsiranda šlapimo nelaikymas dėl dirglumo. Tokiu atveju taikomas ilgas – trijų mėnesių – medikamentinis gydymas. Šiuo gydymu dažniausiai užsiima urologai.

Tačiau noriu dar kartą pasikartoti, kad šlapimo nelaikymas yra problema, kuri sprendžiama, ir tai nėra gėda. Jei moteris kenčia, būtina apsilankyti pas gydytoją, niekas nepasijuoks, tik pagelbės ir pakeis jūsų gyvenimo kokybę. Išsprendus šią problemą pagerės moters savijauta, pagerės seksualinis gyvenimas, dings asmeninio gyvenimo problemos, tiesiog pagerės gyvenimo kokybė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis