Mitas, kad pėdas deformuoja tik aukštakulniai bateliai

Vis labiau kylantis termometro stulpelis liudija - netrukus šilti drabužiai ir žiemos avalynė bus padėti į šoną. Moterys trauks iš lentynų išsiilgtus aukštakulnius batelius.

Tiesa, gydytojai šią avalynę vadina žudike ir gąsdina moteris pėdos kauliukų problemomis. Gamintojai gi tvirtina, kad avalynė čia niekuo dėta, tai – fiziologiniai dalykai.

Ar iš tiesų aukštakulnių dėvėjimas gali sukelti rimtų pėdos problemų? - klausiame Northway medicinos centro gydytojo ortopedo-traumatologo Alekso Makulavičiaus.

Ar tikrai moterų mėgstami aukštakulniai gali negrįžtamai deformuoti pėdą?

Nors daug kas mano, kad pirštai iškrypsta dėl įpročio avėti aukštakulnius batelius ar dėl plokščiapadystės, tai tik iš dalies teisinga. Iš tiesų ši deformacija dažniausiai yra paveldima. Net apie 80 proc. pacientų pastebi, kad tokią deformaciją turėjo ir motina, senelė ar kiti artimi giminės.
Tiesa, išoriniai veiksniai, tokie, kaip siauranosė, aukštakulnė avalynė, ir ypač ilgalaikis jos avėjimas, be abejo, ilgainiui gali deformuoti ir sveikas pėdas. Remiantis statistika, avalynę nešiojančiose šalyse pėdų ir ypač jų pirštų deformacijų yra kur kas daugiau. Pavyzdžiui, Japonijoje, kol ten neatėjo europietiškų batelių mada, pėdos deformacijų buvo gerokai mažiau.

Pėdos patologija yra susijusi ir su raumenų bei raiščių silpnumu, jų funkcijos sutrikimu. Tad įtakos tam kartais turi ir dažni nėštumai. Jei moteris priauga daug svorio, dėl padidėjusio krūvio išlaisvėja raiščiai, ir gali prasidėti pėdos deformacija.

Moterys šią deformaciją turi gerokai dažniau nei vyrai. Jos paplitimas moterų tarpe dažnesnis net apie 10 kartų.

Kokios dažniausiai pasitaikančios pėdos deformacijos?

Dažniausiai pasitaikančios ir matomos – pėdos pirštų deformacijos. Tokių deformacijų turi apie trečdalis žmonių. Ypatingai jos dažnos moterų tarpe. Iššokęs pėdos "kauliukas" - pėdos pirmojo piršto iškrypimas, lotyniškai - Hallux valgus, yra viena labiausiai paplitusių moterų pėdų deformacijų.

Kokie simptomai yra signalas, kad reikia kreiptis į gydytoją?

Pirmiausia, pėdos deformacijos yra matomos. Jei deformacija buvo nežymi ir pradėjo progresuoti – tai matoma plika akimi. Jeigu pastebima, kad pėdos forma pakito, atsiranda diskomfortas, nuovargis, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju, nes tai gali būti pirmieji progreso simptomai. Labai svarbu kreiptis į gydytoją, kol pėdos sąnariai dar nėra sudėvėti. Didžiausia blogybė yra tada, kai dėl tam tikrų deformacijų ir netaisyklingo pėdos sąnarių apkrovimo sąnariai sudėvimi ir sugriūva. Tuomet galimybės padėti yra ribotos, ir tenka stabilizuoti pakenktus sąnarius.

Moterys šią deformaciją turi gerokai dažniau nei vyrai. Jos paplitimas moterų tarpe dažnesnis net apie 10 kartų.

Ar pėdos deformacijos yra tik estetinė problema, ar turi įtakos ir sveikatai?

Tai tikrai ne tik estetinė problema. Kadangi greičiau susidėvi padiniai pirštų sąnariai ir atsiranda skausmai, tai pirmiausia yra ortopedinė problema. Mes remiamės pėda, o tai yra nedidelis segmentas nešantis viso kūno svorį, tad atsispyrimo metu apkrovos jėgos yra labai didelės. Žmonės dažnai net neįsivaizduoja, kokį krūvį jų pėdos patiria. Kuo anksčiau, pajutus pirmuosius pėdos deformacijos požymius, bus kreipiamasi į gydytoją, tuo gydymo eiga bus lengvesnė ir greitesnė.

Kas dažniau kenkia pėdai – sėdimas ar stovimas darbas? Ar intensyvus judėjimas gali padėti išvengti pėdos deformacijų?

Ir ilgalaikis sėdimas, ir ilgalaikis stovimas darbas turi neigiamą įtaką. Visur reikalinga pusiausvyra.
Žmogus yra sutvertas judėti, fizinis aktyvumas yra viena iš pagrindinių kokybiško egzistavimo sąlygų. Optimaliam žmogaus vystimuisi, kad normaliai formuotųsi jo kūno sistemos, kad žmogus būtų visapusiškai sveikas ir darbingas, būtina tam tikra fizinė veikla, kuri atitinka žmogaus galimybes. Nepakankamas fizinis aktyvumas lemia, kad žmogus bus silpnesnis, sunkiau patenkinantis savo socialinius ir biologinius poreikius. Pėdos segmentas taip pat nėra išimtis. Sąnariai privalo judėti. Protingas judėjimas yra visų sąnarių ligų prevencija.

Labai svarbūs yra tempimo pratimai. Ilgalaikis sėdėjimas nulemia tam tikrų raumenų grupių sutrumpėjimą. Negaudami priešingo veiksmo, raumenys trumpėja, atsiranda perkrova, ir judant tai atsiliepia mūsų savijautai.

Ką rekomenduotumėte žmonėms, turintiems pėdos deformaciją?

Svarbiausia – prižiūrėti pėdas, padėti joms būti sveikoms, nevarginti jų nepatogia, nekokybiška avalyne. Juk pėdos nešioja mūsų kūną, atlaiko visą jo svorį. Tad rekomenduočiau labai atidžiai rinktis patogią, fiziologinę avalynę, kurios kulno aukštis du trys centimetrai, o priekis pakankamai platus. Patarčiau vengti aukštakulnių arba bent nenešioti jų dažnai ar ilgą laiko tarpą. Avint aukštakulnius batelius, pasikeičia įprasti atramos taškai, kojų pirštams tenka didesnis svoris, ilgainiui nykštys pradeda krypti į vidų. Todėl tokius batelius patariama avėti tik išskirtinėmis progomis. Ypatingai aukštakulnių turėtų vengti stovimą darbą dirbančios moterys - kirpėjos, pardavėjos ir pan. Tačiau, taip pat reikėtų žinoti, kad pėdai kenkia ir bekulnė avalynė, batai tiesiais, kietais, neišgaubtais padais, aukšta, kieta platforma.

Rekomenduojama pėdas nuolat pamankštinti, atremiant pėdų kraštus į žemę ir sutraukinėjant pirštus. Patartina vasarą, esant galimybei, pavaikščioti basomis - tai puikus masažas pėdoms.
Nėščioms moterims rekomenduojama nuolat mūvėti specialias elastines kojines, įsigyti pėdas stiprinančių vidpadžių, silikoninių įtvarų ar kitokių ortopedinių priemonių, kurių pasirinkimas tikrai platus. Deja, to pakanka tik tuomet, jei nejaučiamas skausmas ir diskomfortas.

Nepakankamas fizinis aktyvumas lemia, kad žmogus bus silpnesnis, sunkiau patenkinantis savo socialinius ir biologinius poreikius. Pėdos segmentas taip pat nėra išimtis. Sąnariai privalo judėti.

Kaip nusprendžiate, kad reikalinga operacija?

Bet kuri chirurginė intervencija turi tam tikros rizikos, tad ta rizika turi būti pasverta. Apie operaciją galima galvoti tada, kai dėl pėdos skausmų blogėja kasdienis gyvenimas. Skausmai juntami ne tik dėl kauliuko trynimosi į nepatogų batą, nuospaudų, bet kyla ir pačiame pade pavaikščiojus. Varginantis skausmas yra signalas, kad reikalingas gydymas ir geriau to ilgam neatidėlioti. Kuo mažesnė deformacija, tuo lengvesnė operacija ir pasiekiami geresni rezultatai.

Kaip atliekama operacija?

Operacinės metodiką chirurgas pasirenka priklausomai nuo paciento amžiaus, deformacijos lygio bei nuo kaulo struktūros. Operacija apima ne tik kaulo atstatymą, bet ir visų aplinkinių audinių korekciją. Jos metu naudojama intraveninė nejautra. Operacija trunka apie valandą.

Kokia pooperacinė eiga? Kada žmogus gali grįžti į darbą ir prie savo kasdienės veiklos?

Šiuolaikinė chirurgija yra pakankamai komfortabili. Pooperacinis skausmas labai nežymus, jis jaučiamas 1-2 dienas, bet tai palengvinama vartojant medikamentus. Jei deformacija nėra didelė, pooperacinis laikotarpis trunka apie mėnesį. Kabinetinio darbo atstovai jau maždaug po 5 savaičių gali grįžti darbą.

Pooperaciniu laikotarpiu galima remtis tik kulnu. Dabar yra sukurti specialūs pooperaciniai batai, kurie padeda vaikščioti pakankamai komfortabiliai ir saugiai. Labai svarbu klausyti gydytojo nurodymų, nes užtenka netaisyklingai pastatyti koją, ir visas darbas nueis perniek.
Fizinį pėdos krūvį po operacijos reikia atkurti palengva, naudoti fizioterapines procedūras, daryti tam tikrus makštos pratimus. Tad pooperacinis laikotarpis labai priklauso ir nuo paciento sąmoningumo bei nusiteikimo.

Labai svarbūs yra tempimo pratimai. Ilgalaikis sėdėjimas nulemia tam tikrų raumenų grupių sutrumpėjimą. Negaudami priešingo veiksmo, raumenys trumpėja, atsiranda perkrova, ir judant tai atsiliepia mūsų savijautai.

Kokie operacijos rezultatai? Ar deformacija gali atsinaujinti?

Operacinis gydymas dažniausiai būna sėkmingas. Gerai atlikus operaciją, tikimybė kad deformacija atsinaujins yra apie 5 proc.

Didesnė tikimybė, kai tokia operacija atliekama vaikams, kuomet skeletas dar galutinai nesusiformavęs. Todėl rekomenduojama operuoti suaugusius žmones.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis