Mikroprotezavimas – tiesiausias kelias į tobulą šypseną

Dantų protezavimas jau seniai pakeitė tą reikšmę, kurią mes pripratę įsivaizduoti, kai nušlifavus dantį ant jo uždedamas vainikėlis. Kasdien tobulėjant technologijoms dantų gydymo, išsaugojimo ir atkūrimo būdai neatpažįstamai pasikeitė. Jų dėka sukurti tobulą šypsena įmanoma su minimaliomis invazijomis.

Pasak „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro gydytojos odontologės Rūtos Zykutės, dabar minimalios invazijos reikalaujančios danties protezavimo technikos padeda maksimaliai išsaugoti natūralius audinius, tad nebėra, ko jaudintis dėl skausmo, nušlifuoto danties ar ilgo gijimo laikotarpio.

Prisimindami apsilankymus pas odontologą vaikystėje, žmonės vis dar nenoriai pas juos lankosi. Kaip per dvidešimtmetį pasikeitė dantų tvarkymo technikos?

XXI a. odontologija tai minimalios invazijos odontologija. Šiam tikslui naudojami mikroskopiniai grąžteliai, specialūs ultragarsiniai instrumentai, gydytojas dirba naudodamasis vaizdo didinimo prietaisais (mikroskopu, teleskopiniais akiniais). Išvalomi tiktai pažeisti audiniai, maksimaliai išsaugant sveikus. Dabar odontologijos klinikos pacientams gali pasiūlyti moderniausias restauracines medžiagas, kurios pakeitė senosios kartos plombas. Suvienijus naujausius technikos bei medžiagų technologijų pasiekimus, mikroprotezavimo pagalba pacientams galime padovanoti tobulą šypseną.

Ar reikėtų bijoti mikroprotezavimo?

Norėčiau pabrėžti, kad žodis „protezas“ graikų kalboje (pro(s)thesis – pridėjimas, prijungimas; mikro – mažas ), reiškia prarasto audinio ar dalies segmento pakeitimą tam tikra dirbtine medžiaga, atkuriančia funkcinius ir kosmetinius defektus. Daugelis mano, kad pas gydytojus ortopedus–protezistus reikia kreiptis tik praradus dantį ar kai lieka tik danties šaknis, visiškai nulūžus danties vainikui. Tačiau bet kokia restauracija jūsų burnoje yra vadinama protezu ar mikroprotezu, priklausomai nuo dydžio. Tad plomba yra taip pat protezas, kuris paprastai yra iš kompozicinės medžiagos. Nuo seno galvojama, kad protezuojant gydytojas nušlifuos daug danties audinių ir jis bus apvilktas vainikėliu. Taip manyti yra klaidinga ir bijoti žodžio protezavimas nederėtų, nes sparčiai tobulėjant odontologijos mokslui ir šiuolaikinėms technologijoms gydytojai odontologai geba atkurti pažeistus danties audinius minimaliai invazyviais metodais.

Tai puiki alternatyva dantų vainikėliams ir yra patikimesnė priemonė už estetinį plombavimą, nes stiklo keramikos laminatės idealiai sukimba su sveiku danties audiniu, nekaupia apnašo, kas mažina antrinio karieso išsivystymą, mažiau dėvisi.

Kada vertėtų rinktis tokį dantų restauravimo būdą?

Jei dantis yra sugedęs, nuskilęs, nudilęs, iškritusi didelė ar vidutinio dydžio plomba ir yra likę nedaug sveikų kietųjų danties audinių, atstatyti prarastą funkciją ir anatomiją galime mikroprotezavimo pagalba gaminant užklotus, įklotus ar laminates. Visos šios konstrukcijos cementuojamos ant praktiškai nešlifuotų dantų paviršių. Ši restauravimo rūšis tai naujas požiūris į dantų restauravimą ir jų ilgaamžiškumą.

Su amžiumi dantys dėvisi, dyla jų paviršiai, todėl pakinta sąkandis, jis tampa netaisyklingas, sužemėjęs, o tai dar labiau skatina dantų dėvėjimąsi, kai nudyla emalio sluoksnis ir apsinuogina jautrus dentinas. Protezuojant krūminius dantis mikroprotezais atkuriamos visos danties anatominės struktūros – vagelės ir kauburėliai, kurie labai svarbūs kokybiškam kramtymui bei taisyklingam sąkandžiui. Šis gydymo metodas leidžia atkurti prarastą danties struktūrą nepažeidžiant likusių sveikų danties audinių, taip pat neliečiant greta esančių dantų. Tai restauracijos – mikroprotezai, kurie gaminami laboratorijoje iš estetiškos ir ypatingai tvirtos stiklo keramikos. Jų atsparumas siekia 400 Mpa.


Gydytoja odontologė Rūta Zykutė (medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ nuotr.)

Kada reikėtų rinktis įklotus/užklotus, o kada laminates?

Įklotas ir užklotas yra danties restauracijos, skirtos atstatyti šoninių dantų paviršiui arba jo daliai ir apsaugoti likusias danties silpnąsias struktūras nuo galimo skilimo. Laminatėmis atkuriami priekinių dantų defektai. Tai mikroprotezai, kurių pagalba tiksliai atkuriama danties forma, spalva bei anatominė struktūra.

Ar laminatėmis galima sukurti gražią šypseną?

Laminačių pagalba tikrai galima sukurti tobulą šypseną, individualiai parinkus dantų spalvą ir formą įmanoma atkurti visas natūraliam dančiui gamtos duotas struktūras. Pacientams, kurie yra nepatenkinti savo dantų forma ar padėtimi dantų lanke, kai nori pagražinti ar restauruoti nuosavus, pakeitusius spalvą, pradėjusius gesti dantis ar yra nepatenkinti plačiais tarpudančiais, kai nori pašalinti dantų traumų pasėkmes, dantų įskilimus, atnaujinti senas restauracijas, o gal tiesiog pageidauja „holivudinės“ spindinčios šypsenos, tikslą pasiekti padeda dantis tausojantis, minimaliai invazyvus, estetinis protezavimas laminatėmis.

Ar atliekant restauracijas laminatėmis stipriai nušlifuojamas savas danties audinys?

Laminatės – tai ypač plonos (iki 0,3 – 0,5 mm storio) stiklo keramikos plokštelės, absorbuojančios, atspindinčios ir praleidžiančios šviesą lygiai taip pat, kaip ir natūralus dantis. Toks dantų protezavimo būdas itin tausoja danties audinius. Jeigu dantis pažeistas ėduonies ar su sena infekuota plomba, pašalinamas tik ėduonies pažeistas audinys ar sena plomba, kartais dantims gali net nereikėti preparacijos grąžtu.

Tai puiki alternatyva dantų vainikėliams ir yra patikimesnė priemonė už estetinį plombavimą, nes stiklo keramikos laminatės idealiai sukimba su sveiku danties audiniu, nekaupia apnašo, kas mažina antrinio karieso išsivystymą, mažiau dėvisi. Jų sudėtis labai panaši į tikrąjį danties emalį, todėl nekinta nei blizgesys, nei spalva. Šias laminates organizmas puikiai toleruoja, minkštieji audiniai – dantenos ir dantenų speneliai puikiai priglunda kaip prie natūralaus danties paviršiaus.

Ar dantų restauravimas laminatėmis skausminga procedūra?

Tiek danties paruošimas, tiek laminačių uždėjimas gali būti atliekamas ir vietinėje nejautroje. Taigi, baimintis nereikia, verčiau galvoti apie puikų rezultatą ir susigrąžintą norą šypsotis.

Jei dantis yra sugedęs, nuskilęs, nudilęs, iškritusi didelė ar vidutinio dydžio plomba ir yra likę nedaug sveikų kietųjų danties audinių, atstatyti prarastą funkciją ir anatomiją galime mikroprotezavimo pagalba gaminant užklotus, įklotus ar laminates.

Ar galima stiklo keramikos mikroprotezais restauruoti priekinius dantis jeigu jie kažkada buvo vilkti senais metalo keramikos protezais?

Tik nuėmus senas restauracijas gydytojas gali įvertinti po jomis esančių dantų audinių spalvą bei būklę. Kartais atlikus tam tikras procedūras, kaip vidukanalinis dantų šaknų balinimas, galima tuos dantis restauruoti ir bemetalės keramikos mikroprotezais.

Kiek dantų galima restauruoti vienu metu?

Pagal individualius pageidavimus ir poreikius dantų mikroprotezavimas galimas tiek vieno danties, tiek visų viršutinių ar apatinių dantų, o jo trukmė priklauso nuo pačios situacijos.

Ar brangios mikroprotezavimo laminatėmis, užklotais ir įklotais paslaugos?

Šie kokybiški mikroprotezai reikalauja daug nuoseklaus pasiruošimo ir kruopštaus darbo, todėl labai svarbu iš karto aptarti gydymo kainą ir lūkesčius su savo gydytoju prieš pradedant gydymą. Bet kokiu atveju, tai ne pigi paslauga, tačiau investicija į savo grožį ir sveikatą daugeliui metų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis