Masažas: ne tik atsipalaidavimo, bet ir gydymo priemonė

Egzistuoja įvairių tipų masažai, o skirtingos kultūros turi savo tradicijas, kaip jį atlikti. Karštų akmenų dėliojimas ar atpalaiduojantis nugaros glostymas neišgelbės nuo nugaros skausmo, tačiau profesionalus gydomasis masažas gali jus išvaduoti iš skausmingų raumenų problemų.

Pasak „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro masažuotojos Renatos Poškevičienės, savo raumenis turėtume prisiminti ne tuomet, kai jau nebegalime nusėdėti darbo vietoje, bet dar nepasireiškus pirmiesiems simptomams ir skausmams. Tuomet mažesnę žalą padarysime kūnui ir užkirsime kelią nugaros srities ligoms.

Kokiais atvejais žmogus turėtų kreiptis į masažo meistrą? Kokie simptomai ir skausmai išduoda, jog raumenys yra per daug įsitempę?

Masažus atlikti reikėtų profilaktiškai, reguliariai, bet ne tuomet, kai jau jaučiamas didžiulis skausmas kaklinėje, juosmeninėje nugaros dalyje ar įsitempę išilginiai nugaros raumenys nebeleidžia užmigti. Jeigu jaučiate įtampą pečiuose, nugaroje, po patirto streso laiku kreipęsi į masažistą tuo pačiu nuimsite įtampą ir atpalaiduosite raumenis.

Masažų kursą sudaro nuo 5 iki 10 kartų, priklauso, kokia yra paciento būklė.

Ar žmogus gali pasimasažuoti save, jeigu neturi galimybių lankytis pas masažuotoją? Kokias kūno vietas po sunkios darbo dienos galime patys atpalaiduoti?

Pats sau žmogus gali pasimasažuoti kaklą, galvą, pasidaryti voneles kojoms. Be masažų reikėtų daryti mankštas, vaikščioti gryname ore, sportuoti. Tai yra, stiprinti nugaros raumenis, kuriems vėliau būtų lengviau, jie nebūtų įsitempę ir skausmingi. Sėdint darbo vietoje būtina atsikelti bent kas valandą ir nueiti iki tualeto ar virtuvės. Jeigu atsinešate maisto į darbovietę, pavalgę išeikite pasivakščioti, pramankštinkite sustingusius raumenis. Taip išvengsite nugaros skausmo darbo pabaigoje.

Visos moterys žavisi anticeliulitiniu poveikiu, perka kremus ir aliejus. Kiek jie gali padėti atsikratyti celiulito?

Anticeliulitinių kremų poveikis tikrai geresnis po liposažo. Liposažas – pasaulyje labai populiarus rankomis atliekamas liekninamasis anticeliulitinis masažas. Liposažas suaktyvina limfą, dirbama su oda ir paodiniu sluoksniu, kuriuo galima modeliuoti kūną. Limfoedema daro odą nelygią arba sudribusią, didina celiulitą ir dažnai moteriai, besirūpinančiai savo išvaizda, kelia nemažai rūpesčių.

Liposažas ne tik gerina medžiagų apykaitą, šalina limfos bei vandens sankaupas, pabrinkimus, šalina toksinus, bet ir tonizuoja raumenis, stangrina sudribusią kūno odą, mažina celiulitą. Liposažas daromas atskirai dviem kūno zonoms – apatinei kūno daliai (kojos, sėdmenys, klubai ir pilvas) ir viršutinei kūno daliai (rankos, krūtinė, nugara), arba visam kūnui. Efektyviausiai veikia sudribusias odos sritis, tokias kaip pasmakrė, kaklas, taip pat apatinių sėdmenų sritį.

Kad ilgiau išsilaikytų pasiekti rezultatai, liposažą rekomenduojama atlikti 2 kartus per mėnesį. Dar geresnis rezultatas pasiekiamas kartu su liekninamuosiais įvyniojimais, apsilankymais pirtyse ir baseine, sportu.


Masažuotoja Renata Poškevičienė (medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ nuotr.)

Dažnai žmonės apsigauna ir išeina iš masažuotojo kabineto gavę ne tai, ko tikėjosi. Kokių tipų masažai egzistuoja ir kokiu tikslu reikėtų juos rinktis?

Masažai skirstomi į gydomuosius ir atpalaiduojančius. Renkantis gydomąjį masažą reikia pasiruošti, jog pirmuosius kartus galite jausti raumenų skausmus, kitą dieną bus jų paūmėjimas, tačiau po trijų kartų įvyks persilaužimas. Atpalaiduojantis masažas taip neišjudina raumenų, tad skausmo nei procedūros metu, nei po jos nepajusite. Jis skirtas daugiau fiziniam ir psichologiniam žmogaus atsipalaidavimui, maloniems potyriams.

Kas kiek laiko masažo kursą reikėtų kartoti?

Masažų kursą sudaro nuo 5 iki 10 kartų, priklauso, kokia yra paciento būklė. Ieškant anticeliulitinio poveikio pas masažuotoją rekomenduojama apsilankyti 10 – 20 kartų, naudojant specialius priedus, skatinančius odos atsinaujinimo procesus.

Masažus atlikti reikėtų profilaktiškai, reguliariai, bet ne tuomet, kai jau jaučiamas didžiulis skausmas kaklinėje, juosmeninėje nugaros dalyje ar įsitempę išilginiai nugaros raumenys nebeleidžia užmigti.

Ką žmogus turėtų žinoti, pirmą kartą eidamas pas masažuotoją?

Masažo metu turi būti šilta, jauki, atpalaiduojanti aplinka, pripildyta ramios muzikos. Jei yra kontraindikacijos, neseniai patyrėte traumą, sergate odos liga, turite įsisenėjusių nugaros problemų ar ligų, privalote iš anksto apie jas informuoti masažuotoją, kad jis specialiai jums pritaikytų masažo stiprumą ir atlikimo specifiką.

Iš ko įmanoma atskirti, ar masažuotojas yra savo srities specialistas?

Geriausia masažuotojo ieškoti medicinos klinikose, kur tikrai gausite kvalifikuotą masažą, mat juose dirba tik specialistai su licenzijomis ir atitinkamu išsilavinimu, liudijančiu apie mediko žinias. Kitu atveju rizikuojate patekti pas savamokslius ar mėgėjus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis