Laiku gerdami kavą pajusite didesnį poveikį ir nekenksite sau

Esame linkę išaukštinti kavą dėl turtingo jos skonio ir viliojančio aromato. Tiesa, geriame ją ne tik dėl to. Teisinga kofeino dozė gali padidinti budrumą, atmintį ir dėmesingumą, bet jeigu ja piknaudžiausite, teks mokėti miego sąskaita, kentėti nuo galvos skausmo ar net sutrikusio širdies ritmo.

Ekspertai sako, jog daugiausia per parą suaugęs žmogus gali suvartoti nuo 300 iki 400 miligramų kofeino. Tai yra, išgerti dutris vidutinius kavos puodelius. Nėščiosioms, maitinančioms kūdikį ar jautresniems kofeino poveikiui rekomenduojama kavos išgerti dar mažiau.

Gera naujiena yra ta, jog įmanoma gauti norimą kavos poveikį neperžengiant dienos normos, reikia tiesiog žinoti, kokiu laiku ją gerti.

Vėlyvas rytas: 10:00 iki 11:00 val.

JAV gerai žinomas neurologas Styvinas Milleris rekomenduoja pirmą kavos puodelį gerti ne tik prabudus, bet antroje ryto pusėje. Mokslininkas sako, jog kavos poveikis priklauso nuo kortizolio svyravimų. Kortizolis tai hormonas, kuris natūraliai leidžia jaustis budresniu. Apie 8-9 val. ryto organizmas pagamina daugiausia kortizolio, o vėliau šio hormono koncentracija pradeda mažėti. Taigi, po poros valandų, apie 10-11 val., kai jūsų budrumas būna labiausiai nusilpęs, kavos pertrauka suteiks daugiausia naudos.

Šiuo paros metu kofeinas suteiks budrumo ir padės geriau įsiminti. Mokslininkas Džonas Hopkinsas atliko tyrimą, kuriame dviems grupėms liepė įsiminti vienodus vaizdus. Vienoje žmonės buvo išgėrę po puodelį kavos, o kitoje stiklinę vandens. Kitą dieną tyrėjas išbandė dalyvių gebėjimą atpažinti matytus vaizdus. Kofeiną vartojusių žmonių grupėje rezultatai buvo akivaizdžiai geresni. Taigi, kofeinas turėjo įtakos jų atminčiai.

Ankstyva popietė: 13:30 iki 14 val.

Nuo 12 iki 13 val. padidėjusi kortizolio koncentracija pradeda leistis žemyn, kol vėl padidėja tarp 17:30 ir 18:30 val. Kadangi gerti kavą prieš miegą nerekomenduojama, tai daryti vertėtų per antrąjį kortizolio koncentracijos sumažėjimą nuo 13:30 iki 14 val., iškart po pietų, kuomet jaučiame didžiausią mieguistumą. Šiuo paros metu išgertas kavos puodelis išblaškys tingulį ir padės susikoncentruoti, mat kofeinas neleidžia smegenų cheminei medžiagai, vadinamai adenozinu, susijungti su jo receptoriais. Būtent tuomet, kai adenozinas su jais susijungia, jaučiame mieguistumo pojūtį. Blokuodamas šį veiksmą, kofeinas padeda išvengti popietinio tingulio. Be to, tyrimai rodo, jog vidutinio lygio kofeino dozė gali padidinti užduočių tikslumą, reakciją ir naujos informacijos įsisavinimo laiką.

Gydytojai perspėja, jog vėliau po pietų ar vakare kavos gerti nereikėtų, mat kofeinas organizme veikia nuo trijų iki penkių valandų. Jeigu nueisite miegoti vis dar veikiami kofeino, jis gali trukdyti užmigti ar sumažinti gilaus miego trukmę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis