Klaidos, kurias darome kovodami su prakaitavimu

Tikriausiai visi esame susidūrę su nemaloniomis situacijomis, kuomet padidėjęs prakaitavimas privertė pasijusti kiek nejaukiai. Galbūt per ilgai pabuvote karštyje, intensyviai sportavote ar tiesiog ėjote spartesniu žingsniu, o galbūt stipriai susijaudinote ir kaip mat pajutote, kad suprakaitavo ne tik pažastys, bet ir delnai.

Prakaitas – natūralus ir organizmui tiesiog gyvybiškai svarbus reiškinys, padedantis palaikyti optimalią kūno temperatūrą. Kuomet smegenys gauna signalą, kad temperatūra per daug pakilo, prakaito liaukos pradeda aktyviau dirbti, pašalindamos organizme sukauptą skystį ir tokiu būdu vėsindamos odą bei kraują. Būtent dėl to turėdami temperatūros įprastai prakaituojame itin gausiai.

Pats prakaitas – visai bekvapis, tačiau jam susidūrus su odos paviršiuje esančiomis bakterijomis, atsiranda nemalonus kvapas. O pažastys – tiesiog tobula terpė bakterijoms veistis, juk čia visuomet karšta ir pakankamai drėgna.

Dažniausiai naudojamos priemonės nuo prakaito – dezodorantai ir antiperspirantai, tačiau jeigu gausiai prakaituojate, visų pirma peržiūrėkite naudojamas kasdienės higienos priemones ir savo įpročius.

Viena dažniausių klaidų – pažastų prausimas įprastu muilu. Kvapnus muilas kuriam laikui panaikina nemalonų prakaito kvapą, tačiau jo sudėtyje esančios kvapiosios ir kitos medžiagos gali dar labiau paskatinti prakaitavimą. Vietoje paprasto muilo geriau rinkitės antibakterinį – prakaitavimo jis nesumažins, tačiau padės kovoti su nemalonų kvapą sukeliančiomis bakterijomis. Kitas svarbus dalykas – vandens, kuriuo prausiatės, temperatūra. Šaltas vanduo skatina dar didesnį prakaitavimą, o karštas vanduo nuplauna apsauginį riebalinį odos sluoksnį, todėl bakterijoms sudaroma puiki terpė daugintis. Nepamirškite, kad bakterijos mėgsta drėgmę, todėl apsiprauskite drungnu vandeniu ir itin kruopščiai nusausinkite odą.

Dar viena dažna klaida – bandymas nuslopinti nemalonų kvapą kvepalais ar kvapniais dezodorantais. Tai situaciją tik pablogins, nes kvapniems aromatams susimaišius su prakaitu gali gautis nosį riečianti kvapų simfonija. Taigi šiuo atveju vienintelė išeitis – nusiprausti, o jau tuomet naudoti pagalbines priemones – dezodorantą arba antiperspirantą.

Dezodorantai šalina bakterijų, patekusių į prakaitą, sukeliamą nemalonų kūno kvapą, tad jeigu gausaus prakaitavimo problemos neturite, jums pakaks dezodoranto pagalbos. Jeigu prakaituojate gausiai ir jūsų tikslas – sumažinti prakaitavimą, tuomet rinkitės antiperspirantą. Antiperspirantų sudėtyje yra aktyvių druskų, kurios susiaurina prakaito liaukas ir lėtina prakaitavimą, taip užkimšdamos odos poras ir neleisdamos ištekėti prakaitui. Vis tik nepamirškite, kad prakaitavimas – svarbi organizmo funkcija, o odos poroms ir prakaito liaukoms susitraukus, sutrikdoma natūrali organizmo termoreguliacija, užkertamas kelias susikaupusių nešvarumų pasišalinimui.

Na ir dar vienas patarimas, kuris galbūt jums pravers: pabandykite antiperspirantu pasitepti ne ryte, o prieš miegą. Vakare oda sausesnė, prakaito liaukos ne tokios aktyvios, todėl antiperspiranto veiksmingumas yra didesnis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis