Kankina nemiga? Štai 5 priežastys, kodėl neišsimiegate

Jei bent dvi dienas iš eilės negalėjote išsimiegoti, suprantate, kokia erzinanti ir trukdanti gyventi gali būti nemiga. Neišsimiegojusiam žmogui žymiai sunkiau susikaupti, išlaikyti dėmesį ar mąstyti. Ką jau kalbėti apie paraudusias ir pajuodusias akis ar sunkius rytus, kai užmigti pavyksta tik visą naktį prasivarčius lovoje. Ar galima viso to išvengti? Žinoma, ir net be medikamentų pagalbos.

Žmonės išbando įvairiausius būdus, kurių pagalba galėtų užmigti. Vieni geria valerijono šaknų ar ramunėlių arbatas, kiti virina pieną ar dėlioja levandų šakeles ant pagalvės. Yra ir daug elgesio pratimų, kaip galėtume prisivilioti miegą – skaičiuojant įkvėpimus, progresyviai atpalaiduojant raumenis, medituojant ar klausantis meditacinio įrašo. Galų gale, jeigu kitos priemonės nepadeda, išgerti medikamentų. Tačiau kartais galime persistengti, apkrauti save papildomomis miego priemonėmis ir joms neveikiant organizmui sukelti dar daugiau streso. O būtent dėl jo dažnai ir aplanko nemiga.

Jei nė vienas iš anksčiau išvardintų būdų jums nesuveikė, nenusiminkite. Pateikiame jums penkias priežastis, kodėl jus kankina nemiga:

Per daug apie tai galvojate. Kai einame miegoti, mažiausiai turėtume apkrauti savo mintis. Jeigu svarstome apie keletą užmigti padedančių variantų ir pradedame iš jų rinktis, užkrauname protą nereikalingas sprendimais, kurie dar labiau išvaiko mūsų miegą. „Ar turėčiau keltis išgerti arbatos? O gal geriau įsijungti ausinuką su meditacinėmis melodijomis? Gal jau pats laikas išgerti vaistų?“, – vidinis sąmyšis, kurį sukelsime mintyse, mūsų tikrai nenuramins ir dar labiau atitolins miegą.

Nerimas dėl „priemonių veikimo“. Kai nusprendžiame išbandyti bet kokį papildomą būdą miegui pagerinti, jaučiame nerimą dėl jo veikimo. Įsivaizduojame, kad tik jo dėka galime užmigti ir pradedame nerimauti, jeigu jis neveikia. Net jausdami mieguistumą nerimaujame, kad jis per greit nustos veikti. Bet koks nesuveikęs metodas gali sukelti nusivylimą ir dar labiau pabloginti miego kokybę.

Pastangos nuveja miegą. Kai tampame priklausomi nuo triukų užmigti, pabrėžiame pastangą: „Turiu kažką daryti, kitaip tikrai neužmigsiu“. Nors daugumai dalykų gyvenime galime taikyti taisyklę, jog daugiau pastangų veda prie geresnių rezultatų, miegas yra išimtis. Tai nieko nedarymo zona ir mes turime į ją įžengti išjungę protą bei mintis. Leiskite joms pailsėti.

Prieštaringos miego asociacijos. Nuoseklumas veda prie geresnės miego kokybės, nes smegenims ir kūnui tam tikras paros laikas tampa signalu, jog einama ilsėtis. Taip pat, kaip ir tam tikri ritualai prieš miegą, kurie leidžia organizmui suprasti apie poilsį. Vaikams tai yra pasakos prieš miegą, o suaugusiems gali būti arbatos puodelis, keli knygos puslapiai ar meditacijos pratimai. Tuo tarpu nereguliarus miegas, nepastovi dienotvarkė ar veikla išbalansuoja iki tol buvusią rutiną ir įneša sumaišties, kuri trukdo greit užmigti.

Iššūkis prabudus. Dažnai žmonėms nėra sunku užmigti vakare, turint savo nusistovėjusius ritualus, tačiau prabudus viduryje nakties ar paryčiais tampa nebeįmanoma vėl užmigti. Taip yra todėl, kad mūsų smegenys reikalauja miego pagalbos, kurią visada gauna – televizoriaus, knygos, muzikos ar kt. Net įsijungę šviesą, skaitydami knygą ar žiūrėdami televizorių užmigsite greičiau nei vartydamiesi lovoje tamsoje, mat smegenys tai priims kaip ženklą, jog ruošiatės vėl miegoti.

Taigi, atsižvelgę į priežastis stenkitės eiti miegoti ir kelkitės tuo pačiu metu, atsigulkite į lovą tik pasiruošę miegui ir venkite kitų veiklų lovoje, prabudę naktį neužverskite savo proto klausimais ar sudėtingomis mintimis. Taip pat mažinkite arba išvis nemiegokite dieną, jeigu negalite užmigti naktį, gerai išvėdinkite patalpą, pasirūpinkite minkštu čiužiniu ir kitomis detalėmis, kurios jums asocijuojasi su miego ritualu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis