Išvaizdos pokyčiai, įspėjantys apie ligas

„Gydytojas turi būti apdovanotas erelio akylumu, mergaitiškų rankų švelnumu, gyvatės išmintimi ir liūto širdimi“ - ši senovės išmintis priklauso žymiausiam visų laikų gydytojui ir filosofui Avicenai.

Jo žodžiuose neabejotinai slypi tiesa. Nuo senų laikų gydytojai didelį dėmesį skyrė išoriniams ligos požymiams. Kai kurie šioje srityje pasiekė tokį meistriškumą, kad vos pažvelgę į žmogų ir paklausę jo pulsą, galėjo išvardinti visus jo negalavimus. Taigi netgi jeigu jaučiamės sveiki, ignoruoti organizmo siunčiamų signalų nereikėtų. Juk užkirsti kelią ligai kur kas paprasčiau, nei vėliau kovoti su pasekmėmis.

1. Paburkę paakiai. Tokiu būdu organizmas įspėja apie galimas inkstų problemas. Ypatingai susirūpinti vertėtų tais atvejais, kuomet pastebimi papildomi simptomai - išblyškusi oda ir jaučiamas bendras sunkumas.

2. Skausmingas akių jautrumas šviesai. Tai gali būti „atpildas“ už piktnaudžiavimą alkoholiu ir rūkymą. Laikas šių žalingų įpročių atsisakyti. Dažnu atveju akių jautrumas šviesai išduoda vitamino A trūkumą organizme. Tokiu atveju patartina valgyti daugiau sūrio, morkų, pomidorų.

3. Akies obuolio spalvos pasikeitimai, tamsūs ratilai paakiuose. Paraudę akių obuoliai įspėja apie padidintą kraujo spaudimą. Pageltę akių obuoliai įspėja apie per didelį bilirubino kiekį kepenyse, o taip pat ir apie sutrikusią kepenų fermentacinę funkciją. Tamsūs ratilai paakiuose byloja apie miego trūkumą ir bendrą organizmo išsekimą. Taip pat reikėtų pasitikrinti širdį, nes kartais patamsėję paakiai būna širdies patologijos požymis.

4. Skilinėjančios lūpos. Įskilę lūpų kampučiai, sutrūkinėjusios lūpos, raumenų silpnumas, plaukų slinkimas, susilpnėjusi dėmesio koncentracija – akivaizdus vitamino B2 (riboflavino) trūkumo organizme požymis. Atstatyti balansą padės kiaušiniai, pieno produktai, riešutai, pomidorai, persikai, kriaušės, sojos, žiediniai kopūstai.

5. Baltos apnašos ant liežuvio. Baltos apnašos – dažnas persišaldžiusių ir nepakankamai valgančių žmonių palydovas. O jeigu šalia to dar pastebimas ir liežuvio pakraščių paraudimas, tuomet atsiranda didelė gastrito tikimybė. Pilkšvos apnašos ant liežuvio gali būti virškinamojo trakto veiklos sutrikimas. Jeigu šalia šio simptomo pastebimas lūpų paburkimas bei odos išsausėjimas, tuomet organizmui ko gero trūksta geležies. Patarimas: sumažinkite stiprios arbatos ir kavos vartojimą, nes šie gėrimai apsunkina geležies įsisavinimą. Į savo mitybos racioną būtinai įtraukite petražoles, baravykus, žuvį, kepenėles, obuolius ir citrusinius vaisius.

6. Sausumas burnoje. Tai dažniausiai pasitaikanti organizmo reakcija į stresą ar pergyvenimus. Jeigu sausumas burnoje kurį laiką nepraeina, o tuo pačiu padidėja jautrumas,– tikėtina, kad organizmui trūksta vitamino B3, kurio gausu paukštienoje, riešutuose, jautienoje ir daigintuose kviečiuose. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad sausumą burnoje sukelti gali seilių liaukų uždegimas ar cukrinis diabetas.

7. Nemalonus burnos kvapas. Jeigu nemalonaus burnos kvapo atsiradimui nėra kokių nors konkrečių priežasčių (pvz. suvalgius česnako ar svogūnų), tuomet reikėtų pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje. Jaučiant amoniakinį kvapą, būtina pasitikrinti kepenis ir inkstus, o puvėsių kvapas įspėja apie chronišką bronchitą.

8. Pleiskanojanti oda. Neretai odos pleiskanojimo priežastimi būna vitaminų A ir B2 trūkumas. Būtina atkreipti dėmesį į mitybą. Pilnavertė mityba sugrąžins sveikatą ir grožį. Tačiau jei oda ne tik pleiskanoja, bet dar ir labai niežti bei matomas uždegiminis paraudimas, tuomet būtina kreiptis į dermatologą, nes tai grybelinio susirgimo požymiai.

9. Melsvos dėmės. Kai tokios dėmelės ant odos atsiranda vos lengvai ją spustelėjus, galimai tai susiję su kraujo krešėjimu ar kepenų veiklos sutrikimu. Tikslią diagnozę nustatyti galima tik atlikus laboratorinį tyrimą.

10. Limfmazgių padidėjimas. Ženklas, įspėjantis apie organizme vykstančius uždegiminius procesus. Tai gali būti tiek elementarus peršalimas, tiek kur kas rimtesnis susirgimas, reikalaujantis medikų pagalbos.

11. Patamsėjusi šlapimo spalva. Viena iš priežasčių – nepakankamas skysčių vartojimas. Jei patamsėjo šlapimo spalva, pakilo kūno temperatūra bei jaučiamas bendras silpnumas, galimai tai bus susiję su ginekologinėmis ligomis, kurias tiksliai diagnozuoti gali tik gydytojas–ginekologas.

12. Padidėjęs prakaitavimas. Būtina pasitikrinti skydliaukę. Jeigu gausus prakaitavimas vargina nakties metu, tai gali būti nervinio išsekimo požymis.

13. Lėtas žaizdų gijimas. Tikėtina, kad organizme trūksta cinko, kurio atsargas galima papildyti į mitybos racioną įtraukus jūros gėrybių produktus ir ankštines daržoves.

14. Grioveliai ant nagų. Vienas skersinis griovelis gali atsirasti, jeigu buvo pažeista nago augimo vieta. Daugiau nei vienas griovelis ant nago įspėja apie avitaminozę ir chronišką stresą. Išilginiai grioveliai ant nago įspėja apie sutrikusį virškinimą. Ilgai nepranykstantys grioveliai „praneša“, kad būtina pasitikrinti kasos veiklą.

15. Spuogai. Mūsų oda tarsi veidrodis atspindi vidinių organų būklę, o kiekvieną organą atitinka tam tikra kūno dalis.

- Apie atsiradusį gleivių ir skysčių perteklių plaučiuose įspės smulkūs rausvi spuogeliai ant skruostų.
- Pūlingi, su baltomis viršūnėlėmis spuogeliai ant skruostų įspės apie žarnyno veiklos sutrikimus.
- Nuolat ant smilkinių atsirandantys raudoni spuogeliai – kepenų ir tulžies pūslės disfunkcijos požymis.
- Dažnas kaktos srities išbėrimas perspėja apie skrandžio problemas.
- Raudoni spuogeliai smakro srityje liudija apie hormonų veiklos sutrikimus arba urogenitalinės sistemos uždegimus.
- Menčių ir nugaros srityje (išilgai stuburo) atsiradęs išbėrimas įspėja apie esamas stuburo problemas, o spuogeliai, išsidėstę išilgai šonkaulių – pirmas raumenų neurolgijos požymis.

Analizuoti savo kūną ir jo siunčiamus signalus pravartu kiekvienam, tačiau būkime atsakingi, nepasikliaukime savigyda ir nepamirškime unikalių šiuolaikinės medicinos technologijų bei laiko patikrintų medicininio gydymo būdų. Juk lengvas negalavimas ar vitaminų trūkumas – tai viena, o sunkūs susirgimai reikalauja profesionalios medicininės apžiūros, išsamių laboratorinių tyrimų ir specialios terapijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis