Įdomioji psichologija: testas, kuris padės pažvelgti į savo gyvenimą

Ar kada nors esate susimąstę, kaip iš tiesų jūs gyvenate, kas gyvenime jums svarbu, o kam nereikėtų teikti tiek daug reikšmės?

Pasinėrę į darbus ir nesibaigiančius rūpesčius, mes pamirštame patys save, nejaučiame gyvenimo džiaugsmo ir apskritai pamirštame mėgautis gyvenimu. Prioritetai - tai yra atsakymas į klausimą, kaip pagaliau viską sustatyti į savas vietas.


Jeigu jaučiate, kad atėjo metas kažką keisti, siūlome išbandyti „Artumo rato“ metodiką, kuri padės iš šalies pažvelgti į savo gyvenimą. Žemiau esantis ratas suskirstytas į atskiras dalis. Jūsų užduotis - surašyti į šį ratą visus jums svarbius dalykus prioritetų tvarka: svarbiausi dalykai arčiau centro, mažiau svarbūs - arčiau išorinės rato pusės. Pagalvokite kelias minutes, kas jums gyvenime yra svarbu - kurią vietą užims jūsų vyras, vaikai, artimieji ir draugai, hobis, darbas, kelionės, mokslai... Būkite pilnai atviri patys sau ir užpildę ratą skaitykite toliau.




1 ratas pagrindinis ir jame turėtumėte būti jūs ir jūsų realybė. Jūs - nes tai jūsų gyvenimas ir jame esate pagrindiniai veikėjai. Tik nuo jūsų priklauso, kuriuos kelius pasirinksite ir kas jūsų laukia ateityje. Realybė šiuo atveju - gebėjimas priimti save ir savo esybę. Būtent tai turėtų tapti jūsų prioritetu - savianalizė ir mokymasis gyventi patiems su savimi, savo pakylimais ir nuopoliais, gerais ir blogais sprendimais, padarytomis klaidomis ir pasiektais rezultatais.


2a ratas - vyrui/žmonai, jūsų antrajai pusei. Labai dažnai vaikai ir antroji pusė statomi vienoje prioritetų linijoje arba dar blogiau - vaikai užima svarbesnį vaidmenį. Psichologai vieningai tikina, kad taip neturi būti ir tam yra labai racionalus paaiškinimas.


Pirmiausia turite rūpintis santykiais, nes būtent nuo to rūpesčio priklausys, ar jūsų šeima apskritai egzistuos. Tai nereiškia, kad vaikai lieka nuošalyje, tiesiog jūsų dėmesys neturi būti nukreiptas tik į juos. Galų gale, nepamirškite, kad vaikai vieną dieną paliks šiuos namus ir gyvens savo gyvenimus, o jums teks gyventi su tais santykiais, kuriuos per tiek metų pastatėte, todėl į juos reikia investuoti.


Jeigu šiuo metu vyro ar žmonos neturite, 2a ratas turėtų būti paliktas laisvas, kitaip tariant, savo gyvenime turite palikti pakankamai erdvės naujam žmogui ir jausmams.


2b ratas - čia turi būti nepilnamečiai vaikai, kurie be jūsų pagalbos kol kas negali išgyventi.


3 ratas skirtas jau suaugusiems, savo gyvenimus kuriantiems vaikams ir tėvams.


4, 5 ir 6 ratas - tai draugų, darbo, jūsų pomėgių ir visų likusių dalykų ratai. Čia neegzistuoja taisyklės, kas kurioje vietoje turi būti, viskas priklauso tik nuo jūsų pačių. Vis tik atkreipkite dėmesį, ar tarp visų punktų, kuriuos surašėte į šiuos ratus, yra daug dalykų, kurie jums teikia malonumą. Dažnu atveju tarp mums gyvenime svarbiausių prioritetų vietą atranda ne malonumai, o pareigos. Pavyzdžiui, giminaičiai - jiems nuolatos reikalinga jūsų pagalba ir jūs negalite nusisukti; darbas - nemielas, bet iš kažko gyventi reikia. Ar jūsų rate atsirado vietos laisvalaikiui, pomėgiams, naujoms patirtims?


Mus supantys žmonės - tikrai ar tik įsivaizduojamai svarbūs?

Norėtųsi atskirai pakalbėti apie mus supančius žmones. Kad ir kaip nesinorėtų sakyti to garsiai, vis dėlto dažnai santykiai mums yra „primetami“, nes taip priimtina visuomenėje. Pavyzdžiui, pagal nerašytas taisykles privalote mylėti savo brolius ar seses, giminaičius ir draugus, su kuriais bendraujate jau „n“ metų. Bet ar iš tiesų jūsų santykiai tokie artimi, kad verta šiuos žmones įtraukti į svarbiausių savo prioritetų sąrašą? Ilgai negalvodami išsirinkite kelis žmones, su kuriais jums tenka nemažai bendrauti ir tiesiog atsakykite į žemiau esančius klausimus, kurie padės suvokti tikrąjį jus siejantį artumą.


Ar šis artumas nėra dirbtinis?

1) Ar šalia šio žmogaus galite sau leisti būti pažeidžiami ir parodyti tikrąsias savo emocijas?

2) Ar patikėtumėt šiam žmogui savo paslaptį?

3) Ar tai yra tas žmogus, kuriam skambintumėt, jei staiga prireiktų pagalbos?

4) Ar šie santykiai abipusiai tolygūs?

5) Ar bendraudami jūs kalbate apie savo jausmus, savijautą?

6) Ar jums gera būti šalia šio žmogaus?

7) Ar būdami su šiuo žmogumi galite būti savimi?

8) Ar galite šiam žmogui sakyti absoliučiai viską, prieš tai nepagalvodami ar verta?


Jei į visus klausimus atsakėte TAIP, tuomet tikėtina, kad šalia jūsų - tikras draugas. Vis tik atsakykite sau į dar du papildomus klausimus - kaip dažnai jūs bendraujate ir kada paskutinį kartą kalbėjotės atvirai, o ne bendrinėmis temomis?


Ateinantį mėnesį skirkite savo gyvenimo permainoms. Bent pabandykite gyventi teisingai susidėlioję prioritetus: pirmiausia JŪS, o jau tuomet visa kita. Tai nėra egoistiška, tai absoliučiai normalu, nes tai - jūsų gyvenimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis