Datulių nauda sveikatai, ypač vyresniame amžiuje

Datulės – stebinantis vaisius, su kuriuo daugelyje šalių siejamos sveikatą gerinančios ir gyvenimo trukmę ilginančios savybės. Kalbama, kad Kinijoje gyvena ilgaamžių, kurių mitybos raciono pagrindas – vien datulės.

Bet kuriuo atveju, tai labai sveikatai naudingas produktas, todėl daugelis dietologų rekomenduoja datules vartoti vietoje saldumynų. Maža to, datulės nuo seno garsėja gydomosiomis savybėmis.


10 datulių per dieną


Medikai nustatė, kad nepakankamas cukraus kiekis kraujyje dažnai sukelia nenumaldomą alkio pojūtį, o suvalgius kelias datules alkis dingsta. Taigi iš pradžių suvalgius datulių ir tik tada pereinant prie kito maisto pavyks apsiriboti mažesniu jo kiekiu, nekenkiant sveikatai.


Datulių sudėtyje yra net 23 rūšių aminorūgščių, kurių daugelyje kitų vaisių tiesiog nėra. Dar svarbu akcentuoti, kad datulėse yra nepakeičiamos aminorūgšties triptofano, kuri būtina optimaliam smegenų funkcionavimui užtikrinti ir normalios psichinės sveikatos išsaugojimui, ypač tai aktualu vyresniame amžiuje. Triptofanas užkerta kelią senėjimo procesams, nes pakankamas šios medžiagos vartojimas su maistu suteikia galimybę pristabdyti ląstelių senėjimo procesus. Maža to, dėl triptofano datulės pasižymi švelniu raminamuoju ir migdomuoju poveikiu. Lyg to dar būtų maža, datulėse yra ir kitos rūšies amino rūgšties – glutamino, kuri apsaugo nuo rėmens, neutralizuodama skrandžio rūgščių perteklių. Selenas mažina vėžinių susirgimų ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligų riziką.


Dėl didžiulio organizmo greitai pasisavinamų cukrų (gliukozės ir fruktozės (26-55 proc.) kiekio ir vitamino B5 derinio datulių palmių vaisiai pasižymi itin vertinga savybe ne tik greitai numalšinti alkį, bet ir sugrąžinti fizines jėgas, energiją, smegenų ir nervų sistemos guvumą. Kaip ir didžiojoje dalyje visų augalinės kilmės produktų, datulių sudėtyje nėra cholesterolio. 100 g valgomosios vaisių dalies energinė vertė – 142-274 kalorijos. Jei datulės vytintos ar džiovintos, 100 g energinė vertė siekia apie 340 kalorijų. Datulėse sausųjų medžiagų būna nuo 40 iki 77,5 proc.


Datulėse kalorijų tikrai mažai, todėl jomis galite drąsiai keisti saldumynus, - svoris neabejotinai išliks normalus.


Turguje ar parduotuvėje įsigiję bent 200 g datulių nusiperkate neįtikėtinai didelį mineralų, druskų ir vitaminų kiekį. Mokslininkai teigia, kad 10 datulių per dieną pakanka tam, kad būtų patenkintas magnio, vario ir sieros paros poreikis, pusė žmogui per parą reikalingos geležies kiekio ir ketvirtadalis kalcio poreikio. Taigi nieko keisto, kad maitinantis vien datulėmis ir vandeniu galima nugyventi net kelerius metus. Šiuolaikinė medicina taip pat ganėtinai įdėmiai žvelgia į datules. Ilgus metus atliekami tyrimai, kurių metu nustatyta daugybė teigiamų šio produkto savybių.

Shutterstock nuotr.


Kada rekomenduojama vartoti datulių?


* Esant didelėms smegenų apkrovoms. Nustatyta, kad džiovintos datulės teigiamai veikia smegenis, didindamos jų darbo efektyvumą 20 proc. ir daugiau.

* Esant fiziniam išsekimui ir nuovargiui. Praėjus vos pusvalandžiui po datulių vartojimo net ir itin pavargęs žmogus pajaučia sugrįžusias jėgas ir energiją.

* Sergant kvėpavimo takų ligomis.

* Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Kadangi datulėse itin gausu kalio, esant širdies nepakankamumui stimuliuojamas širdies darbas, datulės organizmą tonizuoja, grąžina jėgas po ilgai trukusios ligos.

* Esant mažakraujystei.

* Norint išvengti skrandžio bei žarnyno opos ir vėžio. Pektinas ir maistinės skaidulos stiprina žarnyno peristaltiką ir tokiu būdu užkerta kelią vėžinių susirgimų atsiradimui;

* Siekiant padidinti vyro sėklos kiekį.

* Sergant impotencija.

* Esant nervų sistemos sutrikimams.

* Siekiant palengvinti gimdymą. Labai naudinga datulių vartoti moterims, kad organizmas kuo greičiau atsigautų po gimdymo. Moksliniai eksperimentai parodė, kad datulių sudėtyje yra išskirtinių stimuliuojančiųjų medžiagų, stiprinančių gimdos raumenis paskutiniais nėštumo mėnesiais, o tai savo ruožtu ne tik palengvina gimdymo procesą, bet ir sumažina pogimdyvinio kraujavimo trukmę.

* Esant jūrligei.

* Sergant peršalimo ligomis.

* Kapiliarų sienelėms stiprinti.

* Virškinimui gerinti, skrandžio ir žarnyno veiklai stiprinti.

* Regėjimui gerinti, akių nuovargiui mažinti.

* Kraujotakai aktyvinti, padidintam kraujospūdžiui mažinti.

* Daugelio antibiotikų sukeliamam šalutiniam poveikiui mažinti.

* Senėjimo procesams lėtinti (datulės ilgina gyvenimą).

* Vitaminų kiekiui motinos piene padidinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis