Byra šeima? Psichologo patarimai JAM ir JAI, kaip ją išsaugoti

Skyrybų šiais laikais tiek daug yra todėl, kad žmonės aptingo ir pamiršo, kad šeima yra darbas.

Tenka dirbti su savimi ir su santykiais. Psichologai siūlo keletą patarimų, kaip išsaugoti šeimą.


PATARIMAI MOTERIMS


1. Tapkite jo... įpročiu


Pati svarbiausia gudrybė, kurią privalo žinoti kiekviena moteris – formuokite jo elgesį taip, kad jam taptumėte įpročiu. Būkite jam ta vienintele, be kurios jis neįsivaizduoja savo gyvenimo. Tam reikia išsiaiškinti jo pomėgius, įpročius ir netgi vyro trūkumus. Tarkime, jis nuolat neranda savo kojinių. Tada rytais paduokite tas kojines jam pati. Arba jis mėgsta keptą mėsą – gaminkite šį patiekalą jam dažniau.


2. Nuolat jį girkite


Nenustebkite, jeigu draugas praėjus dvejiems metams po vestuvių jums pasakys: „Kodėl mano žmona anksčiau džiaugėsi net mažu tortuku? Dabar aš į namus atitempiu kalną produktų, o ji sako: „Sudėk viską į šaldytuvą. Tu, ką, pamiršai sumokėti už butą?“ Ne, kad pasakytų „ačiū“ už tai, kad pavargęs nuėjau į parduotuvę...“.


Važinėjant po kaimus dažnai išgirsite moteris skundžiantis, kad vyras geria. Paklauskite tų moterų, ar iki santuokos jis taip pat gėrė ir dažna atsakys neigiamai. Tada paklauskite savęs, kodėl vyras šeimyniniame gyvenime staiga ėmė kilnoti taurę? Vadinasi, tame yra ir žmonos kaltės – jis akivaizdžiai negavo iš jos to dėmesio, kurio tikėjosi.


3. Suteikite jam puikų seksą


Moterį tekėti motyvuoja meilė, šeima, oficialus žmonos statusas. Stipriosios lyties atstovui oficialus vyro statusas yra paskutinėje vietoje, meilė – priešpaskutinėje. O štai pirmoje – geras seksas. Tai įgimtas instinktas.

Psichologai tvirtina, kad be pasitenkinimo lovoje vien sutvarkyta buitis dar nei vienam vyrui neatnešė laimės. Moteris stipriajai lyčiai – tai malonumo šaltinis. O patogi buitis puikiai dera į komplektą. Vyrui nėra ypatingo skirtumo, kas jam išvirs sriubą – jūs ar kita.


Kartais moterys pradeda skųstis, kad vyras jų nebepatenkina. Bet jis to greičiausiai net nežino. Todėl būtina apie tai kalbėtis. Raskite tinkamus žodžius, kad neužgautumėte vyriško orumo. Galite nusipirkti specialių žaisliukų, papasakokite vyrui, kas jus „užveda“, išklausinėkite jo, kas jam patinka ir ką jis norėtų išbandyti.


4. „Minkštoji“ taktika


Gyvenimiška išmintis, lankstumas, kantrybė, gudrumas. Taip, tokia strategija nėra iš paprastųjų. Kur kas lengviau pratrūkti, imti rėkti, pulti vyrą kritikuoti. Tačiau prie ko tai prives..?


Psichologai vienbalsiai tvirtina, kad dėl santykių reikia stengtis, nors dauguma įsitikinę, kad šeimoje privalo būti vieni malonumai. Taip tikrai nėra, tačiau jeigu stengsitės – rezultatą tikrai gausite. Švelnumu ir nuolankumu kartais galite pasiekti kur kas daugiau, nei ginčais ir reikalavimais.


Ir dar prisiminkite, kad vyrui reikia laiko pabūti vienam arba vien tik vyriškoje kompanijoje. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad jis jūsų nebemyli. Visa para moters glėbyje – tai prieštarauja vyro psichologijai. Todėl skatinkite vyriškus pomėgius: medžioklė, žvejyba, futbolas, draugai. O jūs tuo metu galėsite ramiai išsimiegoti, susitikti su draugėmis, pailsėti nuo viryklės ir... pasiilgti vienas kito.


5. Nustokite kontroliuoti


Psichologė Roza Siabitova tvirtina, kad „ištikimų vyrų nebūna – tai reikia priimti kaip aksiomą“. Mažiau žinosite – ramiau miegosite. Nesikniskite jo užrašų knygelėje, neskaitykite jo trumpųjų žinučių ar laiškų elektroniniame pašte. Kitaip rizikuojate surasti. Pati žinote, ką.


PATARIMAI VYRAMS


1. Nesiliaukite rodę dėmesio


Daugeliui vyrų būdinga klaida – kartą prisipažino meilėje, o paskui galvoja: „Kam tai kartoti vėl ir vėl? Aš juk jau pasakiau tai“. Vyriška formulė „Jeigu aš ją vedžiau, tuo viskas pasakyta“ moterims negalioja. Dailiajai lyčiai reikia patvirtinimo, kad jos ir toliau yra mylimos ir geidžiamos.


„Gaila, tačiau kai tik moteris tampa žmona, vyras praktiškai nustoja jai rodyti romantiškus dėmesio ženklus, – aiškina psichologė. – O štai meilužei, kai ji atsiranda, dovanoja glėbius rožių. Jam atrodo kvaila organizuoti kažką romantiško žmonai. O paskui stebisi, kodėl žmona nepatenkinta ir nuolat bamba. O gi todėl, kad ji nuolat stovi prie viryklės, o meilužė gauna tai, ko jai, žmonai, pirmiausia ir reikia – dėmesį! Todėl, vyrai, jeigu norite geros ir švelnios antrosios pusės, nors retkarčiais jai padovanokite gėlių „be progos“, sakykite komplimentus, apkabinkite...“


2. Įsiklausykite į prašymus


Jeigu žmona prašo jūsų kažko štai jai kelerius metus, nereikia galvoti, kad ji „pabambės ir nustos“.

„Šeima laikosi ant moters kantrybės, – tikina R. Siabitova. – Kol moteris randa argumentų kęsti vyro elgesį, ji išsaugo šeimą. Tačiau statistika rodo, kad iš šimto 90 atvejų skyrybų prašymą paduoda moteris. Tiesiog išsenka jos kantrybė“.


3. Kalbėkitės su žmona


„Mano sesuo pasuko su vyru skirtingais keliais, nes jie... nustojo kalbėtis. Kaip paaiškėjo, Antonas manė, kad jeigu jau viskas gerai, tai galima bendrauti mažiau. O Natalijai buvo ypatingai svarbu, kad ją paprasčiausiai išklausytų. Be pamokymų ir patarimų. Laimei, jie sugebėjo vienas kitą suprasti ir dabar kiekvieną vakarą Antonas žmonos klausia: „Kaip laikais? Kaip praėjo diena“, – pasakoja psichologė.


PATARIMAI ABIEMS


Prisiminkite apaštalo Petro žodžius: „Vyro pareigas žino žmona. Žmonos pareigas žino vyras“. Atsisėskite šalia ir žaidimo forma ar rimtai suformuluokite (geriausiai raštu), ko kiekvienas tikitės iš santuokos. Kartais mus laimingais daro visiškos smulkmenos, o partneris apie tai net nenutuokia. Žinokite, kad dialogas visada padeda.


FAKTAI


Sutuoktinės statusą vyras svarsto kas ketverius metus, vadinasi, žmona niekada negali atsipalaiduoti!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis