Apie grėsmingą akių ligą, kurios nesustabdžius galima prarasti regėjimą

Kokie požymiai padės suprasti, kad nebegalima delsti ir svarbi kiekviena diena, norint išsaugoti regėjimą.

Apie grėsmingą akių ligą, kurios negydant galima prarasti regėjimą, - tinklainės atšoką - kalbamės su „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro gydytoja oftalmologe medicinos mokslų daktare Rasa Sirtautiene.

Kas gi yra tinklainės atšoka?

Tinklainė – tai plonas šviesai jautrus audinys, iš vidaus dengiantis užpakalinę akies dalį. Dažniausiai tinklainė atšoka tada, kai joje atsiranda viena ar kelios skylutės arba plyšiai. Pro tuos plyšiukus pradeda sunktis skystoji stiklakūnio dalis, skystis atsluoksniuoja tinklainę nuo akies obuolio sienelės, tai ir vadinama tinklainės atšoka. Atšokusi tinklainės dalis nebegali normaliai veikti ir tai sąlygoja regos pablogėjimą arba net praradimą.

Kam dažniausiai įvyksta tinklainės atšoka?

Žymiai dažniau tinklainė gali įplyšti ir atšokti trumparegiams, taip pat vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat po bukos traumos į akį.

Kokie pagrindiniai simptomai?

Pagrindiniai požymiai, leidžiantys įtarti tinklainės atšoką, yra staiga atsiradę vienoje akyje gausūs juoduliai ir/ar žaibai, kurie leidžia įtarti tinklainės plyšimą. Svarbiausia, kad simptomai atsiranda vienoje akyje ir beveik minučių tikslumu galima nurodyti, kada jie atsirado. Jei žmogus mato plaukiojančias „musytes“ abiejose akyse apie 10 metų, – tai tikrai ne tinklainės atšoka.

Atsisluoksniuojant tinklainei atsiranda lyg šešėlis, „užuolaida“, dažniausiai regos lauko dalyje, o atšokai pasiekus centrinę dalį, ženkliai sumažėja ir regos aštrumas – dingsta matymas. Žymiai rečiau skundžiamasi banguotu, kreivu bendru vaizdu.

Norėčiau pažymėti, kad nei plyšus, nei atšokus tinklainei niekada neskauda! Išoriškai akis atrodo sveika, o tai ypač suklaidina tiek patį ligonį, tiek aplinkinius, dėl to neretai pavėluojama laiku kreiptis pagalbos. Todėl jei kas nors pasiskundė, kad staiga pamatė „velniukus“, ir ypač jei tai atsirado vienoje akyje, o tie „velniukai“ panašūs į varnas, šiukšles, dėmes ar pan., nereikia to žmogaus siųsti pas psichiatrą, geriau patarti jam apsilankyti pas akių gydytoją.

Ar galima gydyti tinklainės atšoką?

Kaip jau minėjau, nors tinklainės atšokos tikrai nepastebės aplinkiniai (nei bendradarbiai, nei draugai, nei registratorės poliklinikoje, net greitosios med. pagalbos personalas), gydymo efektyvumas tiesiogiai priklauso nuo kreipimosi laiko.

Jei ligonis kreipiasi iš karto, kai pajuto juodulius, dažniausiai randamas tik tinklainės plyšimas, dar be atšokos, kuris pagydomas lazerio pagalba atlikus vietinę nejautrą ambulatoriškai. Žinoma, tai nereiškia, kad ligonis turi važiuoti į ligoninę trečią valandą nakties (nors naktį, miegant, praktiškai niekada ir neįvyksta plyšimas), bet jei atsidaro juoduliai, reikia kreiptis į akių gydytoją per 1-2 dienas.

Jei plyšys laiku nepagydomas, prasideda tinklainės atsisluoksniavimas ir tada padėti gali tik operacija. Operacija yra sudėtinga chirurgui ir ne visada galima prognozuoti jos rezultatą. Visame pasaulyje tinklainės operacijų sėkmė yra apie 80 procentų. Deja, dviem iš dešimties pacientų gydytojai padėti negali. Operacija dažniausiai nėra labai skausminga, bet po operacijos akis gali būti paraudusi, skausminga, vokai sutinę, gali tekti gulėti ligoninėje keletą dienų. Jei operacijos metu į akį prileidžiama specialių besiplečiančių dujų, po operacijos negalima skristi lėktuvu (kol akyje yra dujų).

Ar po sėkmingos operacijos regėjimas vėl atsistatys?

Regos atsistatymas po operacijos labai priklauso nuo to, kiek tinklainės buvo atšokusios ir kiek laiko tai truko. Jei po operacijos tinklainė „priguls“, t.y. nebeliks atsisluoksniavimo, nebebus ir „užuolaidos, šešėlio“, tačiau jei buvo atšokusi centrinio matymo sritis (geltonoji dėmė) ir jei tas atšokimas įvyko seniau nei prieš savaitę, centrinis regėjimas gali ir nebeatsistatyti arba likti gerokai sumažėjęs. Taigi, kuo ilgiau tinklainė atšokusi, tuo mažesnė tikimybė, kad ir po sėkmingos operacijos regėjimas pagerės.

Kas būtų, jei neoperuotų tinklainės atšokos?

Neoperuojant arba jei tinklainė nebeprigula po gydymo, rega prarandama visiškai. Ir vėliau (praėjus ilgesniam laikui), jokios operacijos regėjimo sugražinti nebegali.

Kaip apsisaugoto nuo tinklainės atšokos?

Dažniausiai nėra apsauginių priemonių, leidžiančių visiškai apsisaugoti nuo tinklainės atšokos. Tinklainė neatšoka nuo akių įtampos, pasilenkimo, pakėlimo. Žinoma, reikia vengti traumų. Taip pat reikia žinoti tinklainės plyšimo simptomus (staiga atsiradę juoduliai ar žaibavimas vienoje akyje) ir laiku kreiptis į gydytoją, kol dar neatsisluoksniavo tinklainė. Trumparegiams reikėtų ne rečiau kaip kartą per metus (o esant tinklainės išplonėjimui – kas pusę metų) ištirti akių dugną (apžiūrėti tinklainės periferiją) būtinai išplėtus vyzdžius.

Ar tinklainės atšoka užkrečiama?

Jei tinklainė plyšo ar atšoko vienoje akyje, yra didesnė rizikai, kad tai gali įvykti ir kitoje akyje. Ši liga nėra užkrečiama, todėl nei žmona (ar vyras), nei draugas, nei bendradarbis ar kaimynas neužsikrės. Tačiau yra buvę atvejų, kai išoperavus vieną ligonį, po kurio laiko jis atveda savo bendradarbį su tinklainės plyšimu (nes žinant ligos simptomus, bent jau įtarti šią problemą tikrai nesunku).

Todėl labai norėtųsi, kad visiems besikreipiantiems, esant reikalui, tinklainės įplyšimą užtektų tik pagydyti lazeriu ir nereikėtų atlikti tinklainės atšokos operacijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis