Skaivos eksperimentas baigėsi – kiek kilogramų ji neteko?

Na štai, mano paskutinis įrašas apie gyvenimą be pridėto cukraus. Ne todėl, kad aš nuo šiol jį pradėsiu visur dėti kibirais, o todėl, kad baigėsi mėnuo. Ir žinot, galiu pasakyti, kad man tai buvo puiki patirtis.

Visų pirma sužinojau, kad gyventi be pridėto cukraus nereiškia gyventi nesaldžiai – yra labai daug sveikų produktų, kuriais galima pakeisti tas baltas kruopeles.

Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė mane net išmokė pasigaminti desertą visiškai nenaudojant cukraus. Patirtį perduodu ir Jums: reikės banano, skaldytų kakavos pupelių (aš jas gavau iš „Livinn – sveiki produktai“ parduotuvės), gerųjų goji uogų ir kokosų pieno, skirto kulinarijai (nes jis „nesitraukia“ sureagavęs su kitais produktais, net su rūgščiais – jo taip pat gavau iš „Livinn“). O tada viskas vyksta žaibiškai: supjaustot bananą jums patinkamais gabalėliais, beriat ant jo kakavos, goji uogų (prieš tai galit pamirkyti jas vandeny) ir viską apliejat kokosų pienu (maždaug 2 valgomais šaukštais). Štai ir viskas – jūsų desertas paruoštas ir skoniu tikrai nenusileidžia restoraniniams. Išbandykit – saldu, skanu ir be cukraus.

Goji uogos nebuvo naujiena mano racione, jau seniau buvau atradusi šį „supermaistą“. Kodėl supermaistas? Net tradicinėje kinų medicinoje tikima, kad goji uogos padeda įveikti apatinės nugaros dalies skausmus, mažina galvos svaigimo pojūtį ir stiprina regėjimą. Šis Tibeto augalas priklauso bulvinių šeimai, tačiau skonis man labiau primena raziną. Goji uogose gausu antioksidantų, ypač zeaksantino ir beta karoteno, o tai reiškia, kad jas valgydami lėčiau sensite ir geriau matysite. Šios uogos yra tikras vitamino C užtaisas, jose yra net 21 mineralas (kalcis, kalis, geležis, cinkas, selenas ir kt.). Žodžiu, uogos, kurioms verta paploti atsistojus, todėl patariu jas įtraukti į savo racioną.

Aš per šį mėnesį į savo racioną įtraukiau daug naujų dalykų, todėl projektui pasibaigus norėčiau apžvelgti rezultatus.

Mėnuo be cukraus nesuveikė kaip dieta, nukrito 3 kilogramai. Daugiau ne – gal dėl to, kad aš nemažinau maisto, tiesiog maistas pasidarė sveikesnis. Per šį laiką išragavau labai daug naujų produktų, nepataikausiu – patiko ne visi. Prie kai kurių reikėtų patyrusio virtuvės šefo, kuris tuos produktus sugebėtų skaniai pateikti. Tačiau mano projekto pradžioje gautoje sveikų, be pridėto cukraus, produktų dėžėje buvo keli deimantai, kurie dabar visada bus mano virtuvėje.

Asmeninio albumo nuotr.

Pirma, šokoladinis kremas su lazdyno riešutais, saldintas stevija – dieviškas saldumynas, kurio šimte gramų vos 402 kalorijos. Vienas šaukštelis to kremo, užsigeidus ko nors saldaus, yra ideali išeitis. Antra, mielių dribsniai, kuriuos aš dabar beriu ant salotų – puikus vitaminų šaltinis. Mielių dribsniai suteikia mano žalioms salotoms pikantišką riešutų skonį. Trečia, natūralios vyšnių sultys – tai buvo skaniausios mano ragautos vyšnių sultys. Miso pasta įnešė į mano virtuvę naują skonį, o rytais ant mano stalo pradėjo garuoti košės.
Taigi šiam projektui nuoširdžiai dėkinga, o labiausiai džiugina, kad būtent šio projekto metu išmokau teisingai paruošti žalią arbatą ir net dabar, rašydama paskutinius žodžius, mėgaujuosi geros žalios arbatos skoniu iš savo naujos pialos.

Išvada viena: kad gyvenimas būtų gražus ir saldus, nebūtina savęs apkrauti nereikalingu cukrumi. Tikiuosi Jūsų patirtis šiame projekte buvo tokia pat naudinga kaip ir mano. Taigi, aš skiriuosi su cukrumi, o tu?

Skaiva

Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė: Mėnesio „be cukraus“ pabaigoje noriu priminti, kokie buvo projekto tikslai. Pirmas, išprovokuoti žmones atkreipti dėmesį į etiketėje nurodytą cukraus kiekį produkte. Antras, išbandyti cukraus mažinimo būdus valgant bei geriant: sausi pusryčiai, košės, batonėliai, padažai, šokoladai, gaivieji gėrimai, kava, arbata, kakava, sultys ir t. t. Trečias, atrasti naujus skonius, kurie yra ne grynas saldumas. Tuo pačiu pagerinti savo odą, virškinimą, imunitetą. Galbūt numesti kokį kilogramą.

G. Skaraitienės nuotr.

Skaiva numetė 3 kg. Oho, kiek daug! Nors maisto neribojo ir kalorijų neskaičiavo, gyvenimo būdo nekeitė.

Kaip šie tikslai buvo pasiekti, gali pasakyti tik projekto dalyviai – tikiuosi tai ir padarys savo, „Livinn – sveiki produktai“ ar kitose Facebook paskyrose. Aš pasiteiravau kolegių, kurios nors ir neoficialiai, bet buvo prisijungę prie projekto. Mūsų bendras pastebėjimas toks: nors ir žinome ką valgome, juolab žinome, kad cukraus nevartojame, paaiškėja, kad visgi vartojame. Tačiau galime sumažinti tą kiekį be didelių pastangų. Ypač po šio projekto, kai cukraus poreikis yra smarkiai sumažėjęs.
Vakar vakare užsimaniau sausainių. Netgi pakelis buvo šalia. Bet pagalvojau dar kartą ir nutariau, kad ne taip jau labai ir noriu. Pasitaupysiu desertą rimtesnei progai.

Prisijungti prie „Mėnesio be cukraus“ galite ir jūs! Daugiau informacijos – Livinn – sveiki produktai Facebook

Užsakymo nr.: PT_71133344

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis