Skaiva: apie sveikus užkandžius – kokius rinktis

Sveiki, mėnuo be cukraus artėja į pabaigą ir aš jaučiuosi jau išmokusi nemažai gudrybių, kaip apgauti savo organizmą, prašantį ko nors saldaus.

Tiesa, radau visai į domų faktą, kodėl saldu yra skanu. Pasirodo, tai užprogramuota nuo vaikystės, nes mamos pienas yra saldoko skonio, na, o vėliau, kaip žinia, prasideda auklėjimas saldainiais. Aišku, ne visi vaikai išauga tokie kaip aš, kurie saldainį mieliau keistų į sumuštinį su dešra.

Projektui artėjant į pabaigą „Livinn – sveiki produktai“ specialistė Guoda man pasiūlė išbandyti dar kelis naujus produktus, kurie tinka užkandžiams. Na, prisipažinkite, užkandžiauti mėgstame visi, ypač namuose pramogaudami prie televizoriaus ar kompiuterio. Nors visi itin išsilavinę mokslininkai rėkia, kad užkandžiavimas mums nusėda ant šlaunų, atsisakyti to gali retas. Todėl labai smagu išmokti, kaip nesveikus užkandžius pakeisti sveikais.

Šį kartą užkandžių degustuoti pasikviečiau savo kolegas iš radijo. Vieną dieną į darbą atsinešiau jau aprašytų šilkmedžio uogų, kurias išgyrė ne tik kolegos, bet ir mano Facebook paskyros draugai bei sekėjai – išgyrė taip, kad net užsigeidžiau šilkmedį pasisodinti kieme ir valgyti ne tik džiovintas (be cukraus), bet ir šviežias uogas. Kitą dieną į darbą nukeliavo traškučiai. Ne, ne jums įprasti bulvių traškučiai su daug įvairių priedų bei, žinoma, cukraus, o sveiki, natūralūs traškučiai, pagaminti iš kukurūzų ir žirnių.

Asmeninio albumo nuotr.

Kukurūzų traškučiai buvo pagardinti alyvuogių aliejumi ir druska. Kadangi labai mėgstu alyvuogių aliejų, jie buvo neįtikėtinai skanūs, tam pritarė ir kolegos – pakelis dingo akimirksniu. Žinoma, besilaikančioms dietos tokių skanėstų reikėtų nepersivalgyti, nes jie kaloringi. Žirnių traškučiai buvo visiškai naujo skonio – keisto, bet įdomaus. Žinoma, visa kompanija juokėsi ir laukė, kada „žirniai pramuš“. Sakyti, kad visai nepramušė, būtų melas – nepadauginkit, ypač prieš svarbius susitikimus.

Paaiškėjo, kad mano jau pamėgta sojų pasta Genmai Miso labai tinka ne tik sriuboms ar troškiniams, bet ir tiesiog tepti ant kukurūzų traškučių – naujas įdomus sūrokas skonis patiks egzotikos mėgėjoms, tiesa, prieš tai pastą reikia sumaišyti per pusę su sviestu.

Kalbant apie sviestą, jo mano namuose nėra jau daug metų, vienintelė išimtis – sviestą naudoju kepdama šviežių baravykų galvas. Šį kartą „Livinn“ man suteikė progą pabandyti kai ką, kas vadinama sezamų sviestu – iš tiesų tai sezamų pasta Tahini. Žinoma, natūrali, žinoma, ekologiška. Man pasirodė gana rieboka, bet sumaišius su alyvuogėmis, pomidorais ir soja išeina itin gardus užtepas, kuris puikiai tinka ant trapučių. Ši pasta labai tinka humusui gaminti, jei kas jį mėgsta. O jei nesat egzotikos gerbėjai, pabandykit mums artimesnį skonį – įvairių riešutų sviestą, jis irgi puikiai tiks visokiom užtepėlėm ar net saldainiams gaminti.

Toms, kurios nori dar lengvesnių užkandžių, siūlomi labai skanūs batonėliai su vaisiais. Sveikų batonėlių anksčiau prisipirkdavau parduotuvėje, tačiau paskaičiau, kad ten irgi nemažai pridėto cukraus. O štai batonėlyje, kuris pagamintas vien tik iš ananasų ir mangų yra tik vaisių cukrus. Kitas mano ragautas batonėlis pasižymėjo dar egzotiškesniu skoniu – burokėliai su goji uogomis. Nesiraukykit, aš irgi taip dariau, bet, pasirodo, abu produktai puikiai dera, sukurdami visiškai naują skonį.

Užkandžiaukite sveikai,
Skaiva

Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė: Saldumynų norą galima paaiškinti įvairiai. Pavyzdžiui, kad šis noras evoliucinis – natūraliai gamtoje saldaus maisto labai reta, todėl jis buvo itin trokštamas ir vertinamas. Išvystyta maisto pramonė pagamina saldumynus lengvai ir pigiai. Taigi norint nors kiek subalansuoti mitybą, tenka ją sąmoningai stebėti ir riboti.

G. Skaraitienės nuotr.

Itin aktualūs nesaldūs užkandžiai. Jie geri tuo, kad sotūs, kupini vertingų maisto medžiagų ir cukrumi negrasinantys. Bet jie neįprasti, nes tikrai nesame pratę (o pratę esame prie saldžių, traškių, jau paruoštų valgyti). Žinoma, pramonė laikui bėgant sugalvos, kaip iš jų paruošti galutinį produktą. Bet iki to laiko galim ir paeksperimentuoti. Riešutų sviestai skanūs ir vieni – tinka tepti ant nesaldinto trapučio, dėtį į kokteilį, padažą. Sėklų sviestai – dar rimtesnis maistas. Juos geriausia maišyti su kitais ingredientais ir vartoti kaip užtepėles, tepamas ant įvairių lazdelių (grūdinių, morkinių ar salierinių), trapučių bei krekerių. Tiek riešutų, tiek sėklų sviestais skanu gardinti daržovių sriubas bei troškinius, ypač tiems, kuriems sotumo juose trūksta.

Kaip ir Skaivos egzotiškais pavadinti batonėlių deriniai: burokėliai ir goji, moringa ir mačia, moliūgai ir imbierai ir pan. Nesaldžių užkandžių gamą gerokai papildo tam tikri japoniški ypatumai, tokie kaip trapučiai iš ankštinių kultūrų ir sezamų, jūros daržovės, ume slyvos ir miso pasta. Pasirodo, esama skonių ir be saldumo.

Prisijungti prie „Mėnesio be cukraus“ galite ir jūs! Daugiau informacijos – Livinn – sveiki produktai Facebook

Užsakymo nr.: PT_71096450

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis